Надграждай и се развивай всеки ден, като учиш нови неща.

~ Яница Цонева


В началото бе Adobe Illustrator

Измина един месец от старта на едно мое приключение в което се впуснах – наречено SoftUni Creative. Преминах успешно първия модул по усвояване и затвърждаване на тънкостите на Adobe Illustrator. Беше изключително вълнуващо за мен и научих доста нови неща.
В моята първа статия “В началото бе Adobe Illustrator, част от цялостната програма на SoftUni Creative”, споделих в най-малките детайли преживяването си. Ако не си я чел, може да я прегледаш. Може да ти бъде полезна, ако обмисляш стъпки в сферата на дизайна.

Дойде момента да ти разкажа и за втория модул от цялостната програма по графичен дизайн в SoftUni, а именно Adobe Premiere Pro.

Видео обработка с Adobe Premiere Pro

Започва модул две от програмата. Лекторът е Васил Даскалов, който запознава мен и моите състуденти с интерфейса на програмата и какъв ще е плана за протичане на курса. Много се вълнувам. Винаги съм искала да се запозная с програма за обработка и монтаж на видео и ето, че моментът настъпи. Предстои един месец, в който ще се потопя в Света на видеото.

Първата лекция е въвеждаща. Запознаване с основната идея, елементи и бутони от програмата, импортиране на файлове, frame rate, кодеци и подготовка за работа. Още след тази първа среща бях доста впечатлена от лектора. Васил Даскалов е човек с много опит в сферата на операторството и монтажа. Има собствена агенция за монтаж и операторство, като е снимал и е монтирал реклами за различни изпълнители и брандове.

Моите очаквания за основните елементи и знания, които ще придобия по време на курса.

Искам да ти споделя, какво ме очакваше по време на курса и как премина той. Беше разделен на няколко основни модула. Всеки от които покриваше определена степен от програмата. Лекторът беше подбрал точно определени ресурси, които ни предоставяше и с които трябваше да работим и да се упражняваме.

  • въведение в курса;
  • монтаж на кратко видео – реклама на магазин за дрехи и цех за бутиково производство на клинове;
  • видео обработка – влог, видео клип и филм;
  • корекции и вградени ефекти;
  • изпитен проект.

Монтаж на кратко видео

Започнахме с първата задача и монтажа на моето първо видео в живота. Лекторът се беше погрижил и имаше предоставени ресурси, които в последствие се оказа, че самият той е снимал. Задачата беше да монтираме няколко основни кадъра (около 45). На финала, лекторът очакваше да се получи кратко видео с дължина от около една минута.

Това беше първият ми сблъсък с програмата и т.н “първо четене”, с което се запознах. Това е важен процес, при който се преглеждат всички кадри и се изрязват тези елементи от тях, които не са добри и не са подходящи за монтаж. Това включва всички кадри, в които има клатене и мърдане на камерата, движение и говорене в кадър на главния герой. Трябваше да усвоя и някои основни клавишни комбинации, без които реално не може. Те помагат много за улесняване на процеса. Тук първото нещо, което научих беше – как се реже видео кадър от лявата част с помощта на Q и от дясната част с помощта на W.

След този урок първото ми видео стана доста бързо. Монтирах го с помощта на клавишните комбинации, подбрах и импортирах специфична музика и “Voila!” беше готово. Казах си: “Доста лесно и бързо се получи. Харесва ми!”

Преглед на домашни

В началото на всяка лекция преподавателят коментираше домашни. Всеки студент споделя своето домашно и получава кратки насоки как се е справил. Успях да споделя и моето първо видео. Всичко беше наред, музиката беше добре подбрана, само някои от кадрите бяха много кратки и се сменяха изключително бързо. Беше станало доста динамично и основната забележка бе, че част от кадрите може да отпаднат за сметка на други, които да станат по-дълги. Като цяло добра първа работа!

Вторият предоставен ресурс беше за реклама на малък цех за производство на клинове Mia Belor. Имаше предоставени много на брой кадри, които трябваше да подбера и монтирам. Тази задача сякаш ми пасна повече. Изготвянето на рекламни материали за определен бранд ми хареса. Сякаш ми идваше отвътре. 😉  Отново минавам през “първото четене”.

Подбирам основните кадри и ги монтирам във видеото с дължина минута и половина. Малко по-трудна задача от първата. Повече на брой кадри, които трябва да се прегледат и подберат основните и важни елементи. Кои да подбера? Кои са важни? Минавам няколко пъти през “първо четене”, преди да реша кои са важните сцени. За финал – избор на подходяща музика и готово, имам втори рекламен клип. Отнема ми малко повече време от първия. Но няма проблем, продължавам напред.👌

Любим приятел, с който сте на една вълна

Тук е подходящият момент да направя своето лирично отклонение. Сега ще те запозная с моята приятелка от детските ми години, която по стечение на обстоятелствата също е част от програмата на SoftUni Creative. В началото преди да запиша самата програма, първо успях да запаля нея. Тя се казва Мариела и сме приятелки от детските години. Заедно сме израснали и прекарали всичките си лета в едно китно малко селце на име Мечка, близо до гр. Русе.

Приятелите от детството са най-ценни, а спомените с тях – най-силни. Каква е историята? Тя е счетоводител по образование, но също като мен обича много да рисува. Запален фен на подкаста. 😉  Един ден, малко след като завърших програмата за дигитален маркетинг SoftUni Digital, ми хрумна да ѝ споделя каква програма имат за дизайн.

Увлечена от моя интерес и обратната връзка, която ѝ дадох, много бързо се реши и записа в програмата. След това, успя да увлече и мен. Аз още се колебаех в решението си и не бях сигурна дали съм готова за тази крачка. Все пак на мен щеше да ми бъде втора програма от SoftUni. Знаех, че няма да е лесно. Трета година с лекции, проекти и упражнения. Но това ми беше мечта и нямаше да съм сама, имах си приятел за подкрепа.

Сродна душа за по-лесно постигане на цели

Всъщност, преди да запиша дигиталния маркетинг търсих курс по графичен дизайн, но тогава така и не го намерих. Малко преди финала на записването ми и с подкрепата на Георги, аз взех решение и също се включих. Записах се буквално в последния ден за регистрация в програмата.

Неслучайно споделям всичко това. Да имаш сродна душа в дадено начинание е много важно. Георги често коментира със своите гости важността на партньорствата в бизнес проектите. Това ми напомня на подобно сходство. Важно е да намериш подходящ приятел в своето начинание. Става една идея по-лесно и по-забавно. Говорите си непрекъснато. Обсъждайте своите проекти. Споделяйте идеи. Подкрепяйте се, когато някой изпитва трудности. Повярвайте ми, има такива моменти, но с всеки изминал модул и натрупани знания трудностите се забравят и удовлетворението е голямо.

Намери своята сродна душа и се развивайте заедно. Обсъждайте проекти, помагайте си и се подкрепяйте. Всичко става по-лесно и по-забавно. 💁

Видео обработка

Връщам се отново на видео и монтажна вълна. Продължавам да разказвам за курса и видео обработката. Следва фитнес влог. Имаме отново предоставени ресурси от лектора, снимани от него самия. Трябва да представим фитнес инструктор, който показва упражнения и ги публикува в своя YouTube канал. “Колко яко!” – казах си аз. С всеки следващ монтаж трудността се увеличава и знанията ми се надграждат.

Започнах да вниквам в основната идея и да осмислям натрупаните до момента умения. Прецизно подбиране на кадрите, които да участват в основната композиция. Избор на подходяща музика. Васил Даскалов ни показваше и основни тънкости при самата обработка. С какво трябва да се съобразим и как видеото ни да стане по-интересно за потребителя.

Следваше монтаж на видео клип на музикален изпълнител. Тук вече нещата се усложняваха. Кадрите бяха много и разнообразни. Трябваше да се съобрази музиката с основния кадър и да се напаснат, така че да няма разминаване. Беше ми изключително трудно. 🙈  Справих се донякъде, но резултатът на финала не ми хареса. Трябваше ми още време, за да оправя целия клип.

Последният проект беше монтаж на филм. Преминахме набързо през самия процес. Преподавателят сподели, че тази материя ще бъде засегната по-подробно в Advanced модула. Не знам дали споделих, че всеки модул има Advanced допълнение. Той е за по-напреднали студенти, които искат да надградят още знания и умения и да се развият в тази сфера.

Корекции и вградени ефекти

Имаше специална лекция за корекции и вградени ефекти. Тук лекторът ни запозна с основни специфики и важни елементи при обработката на видео. Показа ни как да правим преливка на кадрите, за да изглежда по реалистично преминаването към следваща сцена. Цветови корекции и т.н грейдинг. Колко е важно да използваме Adjustment layer, за да добавим например подобрение на основния цвят на цялата композиция. Типография – добавяне на надписи и специални ефекти с тях. Показа ни също как да отрежем музиката, за да завършва по подходящ начин със затихване. И още допълнителни трикове и хакове.

Финален проект

Финалният проект беше замислен по доста интересен начин. Трябваше да изберем два от ресурсите, по които сме работили и да ги споделим като финален проект. При обработката и монтажа трябваше да сме използвали максимално много от показаните елементи по време на целия курс. За мен нямаше проблем. Избрах два от ресурсите, които най-много ми харесаха и ги споделих за финален проект. Това бяха рекламата на цеха за производство на бутикови клинове и фитнес влогът. Последните два ресурса за музикален клип и филм откровено си признавам, че не ми се получиха. Може би имах нужда от допълнително време, за да се упражнявам и да постигна желания резултат.

Изключително полезен и приятен курс. Потопих се в Света на монтажа и видео обработката. Натрупах основни знания, с които мога да обработвам и монтирам видео кадри в цялостна композиция. Научих се как да добавям цветови корекции и да боравя с музика. Останах с много добри впечатления и от самия преподавател. Изключително отзивчив и мил, отговори на всеки зададен въпрос от студентите. Разбрах колко са важни добрите приятелства. Подкрепата и помощта, която може да създадем ние самите и да си помагаме всеки ден.

* Искам да изкажа специални благодарности на SoftUni Creative и Георги Ненов за подкрепата в това мое начинание! ❤️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *