Не спирай да търсиш ресурси и да се развиваш, когато нещо ти е интересно.

~ Яница Цонева


След като успешно преминах два модула от програмата на SoftUni Creative – Adobe Illustrator за създаване на векторна графика и Adobe Premiere Pro за видео обработка, дойде време да стартирам модул номер три Adobe After Effects. 👌

Ако не ти е попадала моя статия, може да се запознаеш с първата ми статия, а именно – “В началото бе Adobe Illustrator, част от цялостната програма на SoftUni Creative.”
Изключително вълнуващ модул, който запознава студентите с основни похвати за боравене с Adobe Illustrator – как да стартираш и създадеш своите първи векторни графики, как да векторизираш снимка, как се създава рисуван герой и типография. Всичко необходимо, което е нужно, за да може човек спокойно да създаде своя първи флаер или плакат за печат или пък дизайн за социалните мрежи.

Без да губя повече време, стартирам модул номер три Adobe After Effects – oбучение за постпродукция, анимация и специални ефекти на SoftUni Creative.

Модулите в програмата протичат доста динамично. Времето е изключително важен фактор, с който се боря през целия период на обучение. Преподавателят ми в този модул е Румен Тасков – човек с много опит и реализирани проекти за големи компании. Въпреки това винаги е отворен да сподели своите знания със студентите и да ни помага за успешното развитие в областта на Motion дизайна.

Както Георги би казал: “Свръхчовешко!”. Склоността на успешните хора да споделят знанията и опита си е едно от качествата, което той търси в своите гости, чиито истории споделя с нас ежеседмично. 😉

Програма на модула:

Споделям набързо какво ме очаква по време на този модул от курса. Програмата е разпределена в няколко основни направления, които обхващат целия процес. В общи линии следваме следния план:

  • въведение в курса;
  • основи на анимацията и похвати;
  • типография и работа с текст;
  • инфографики;
  • снимки и видео;
  • 3D пространство и ефекти;
  • изпитно задание.

Въведение в курса

Както винаги, започваме с леки встъпителни думи. Освен запознаването с преподавателя и неговия опит, разбрахме какво да очакваме от самия курс. Румен Тасков, ни въвежда в програмата. Запознава ни и показва основните менюта, инструменти и преки пътища (shortcuts). Клавишните комбинации за по-бърза работа или т.н “shortcuts” са изключително важни за добро боравене с всяка програма.

Adobe After Effects, не е изключение. Рисуваме с помощта на Pen Tool и Shape Layers, за да създадем своята първа векторна графика. В началото се създават раздвижвания на елементарни форми – кръг, квадрат, триъгълник по определена крива, за придобиване на представа. Също така създадохме фон с помощта на Create Solid Layer.

Основи на анимацията и похвати

В тази лекция навлязохме в детайлите. Румен показва изключително динамично и това изисква доста голямо съсредоточаване и внимание. Повторението на нещата, които показва, винаги са от огромна полза. Особено за начинаещи. По този начин се запомня по-лесно и се надгражда наученото. Споделям го от личен опит понеже някои от нещата нямах намерение да ги повратям, но май сгреших.

В процеса на работа установих, че не съм ги запомнила добре и се връщах да преглеждам отново и отново – подробно. 😜 Може да го приема и като урок, който да ме развива занапред. Както Георги обича да казва:

Всяка грешка трябва да е урок. От нея може да се извади поука. Може да надградиш и да се развиеш!

Предполагам, че всеки би открил своя ритъм на работа и това, което му е удобно и полезно. Научаването ми да анимирам растерен .png файл беше много ценно за мен. Техниката е много простичка – с помощта на Puppet Tool се създават точки и изображението става обект, който лесно може да се раздвижва с преместване на точките. Много интересен похват, позволяващ добавяне на движение към снимки и растерни графики.

Запознах се с основните движения и криви в After Effects и какво представлява Easy Ease ефекта. Основните движения биват – механични и плавни. Реално Easy Ease ефекта ни помага да се наподоби плавно движение и движещия се обект да изглежда по реалистично, също както в живота.

Tипография и работа с текст

Едно от най-ценните за мен неща от началото на SoftUni Creative е важността при боравенето с текст или т.н. типография. При създаването на анимация – текстът също е много важен елемент с допълваща роля. За целта винаги трябва правилно подбиране на движенията, добра композиция, цветове и ефекти. Тази част от модула си е направо дълбоко гмуркане в основните тънкости на програмата при работа с текст. Освен всичко останало Румен показа и вградените ефекти на After Effects и техните възможности.

Това ми се стори доста лесно, защото при използването на вградени ефекти, наистина се получават хубави и красиви анимации за кратко време. При раздвижване на отделните букви обаче, става малко по-сложно. Всяко движение трябва да се повтори за всяка една буква. А това изисква повече време и си е доста занимавка. Разбрах, че си е струвало, когато видях крайния резултат. 😝

Инфографики

Лекция 4 от програмата, която ми грабна вниманието почти веднагически. Винаги съм искала да разбера как се раздвижват инфографиките по сайтовете, които съм разглеждала. Много интересна тематика, намираща приложение напоследък в интернет пространството. Все повече фирми влагат ресурс в създаване на анимирани графики като ги използват предимно за реклама на брандове.

Инфографиките създават емоция и са силно запомнящ се елемент.
В лекцията се засяга темата за Precompoziting. На български език “преизползване на създадена вече композиция и анимация”. Ако създадем малка анимация, може да си я съхраним като отделна композиция и да я преизползваме отново. Използва се много при анимиране на икони. Доста удобно също за по-големи и сложни анимации.

Използването на плъгини е много важно в процеса на работа. С тяхна помощ се получават уникални неща. Румен Тасков ни показа безплатен и популярен плъгин за After Effects на име Sаber. Ефектът, който се постига с него е като от междузвездни войни. Доста беше впечатляващо.

Планирам да поработя върху подобряване на уменията си на тема анимация на инфографики, но е нужно време. Намерих си подходящи ресурси в YouTube – необятно пространство, в което човек трябва да се потопи.

Снимки и видео

В тази част от курса започваме обработка и създаване на анимация с добавяне на снимки. В интерес на истината, на мен ми ставаше все по-интересно с всяка изминала лекция. Преподавателят беше подбрал доста красиви изображения на Космоса, а композицията беше леко в стил Star Trek, който аз безкрайно харесвам. Трябваше да раздвижваме планетите от Слънчевата система. Използвахме и Saber плъгина за опашка на комета, която прелиташе в композицията, за да получим звездна анимация.

Засегнахме основни и важни елементи от програмата. Например: Как се работи с Masking Tool – доста важен инструмент за всички програми на Adobe. Без да усвоиш работата с него в детайли, няма как да станеш добър дизайнер. Запознах се и с Blending Modes (блендинг функции) и как се работи с тях. Това са вградени функции в програмата с добавянето на които се променя самия обект – контраст, прозрачност, цвят.

Работихме и с т.н Green Screen (видео със зелен фон). С използването на определен вграден ефект, може да се изтрие зеления фон и лесно да се борави с изображението на преден план.

3D пространство и ефекти

Тъкмо си мислех, че става доста интересно и влязохме в дълбокото. Информацията изведнъж започна да става доста обширна. Налагаше ми се да гледам лекциите повече от веднъж, за да разбера за какво става въпрос. 😂 А това на моменти може да бъде леко демотивиращо. Все пак съм и с две деца и куп допълнителни ангажименти. Но важното е, че успях да се справя.

Да спомена отново и моята добра приятелка Мариелчето, за която ти разказах в предишната ми статия “Как намерих вдъхновение във видео обработката с помощта на Васил Даскалов?” Без нейна помощ нямаше да успея да “издрапам”. Тя изпълняваше всички упражнения много усърдно и стриктно. Аз гледах лекциите на бързи обороти, не на живо. Просто нямах възможност. Мариелчето ми споделяше какво се случва всеки ден и по този начин ме увличаше да действам и аз, но с моето темпо и както винаги – в последния момент. Не прави като мен! 😀

Да се върнем отново към 3D ефектите. Едно от упражненията е свързано със симулиране на движение, като имаме за фон растерна снимка. Използвахме 3D пространството и т.н Vanishing Points, а за целта се поставя камера. Тя се движи по определена траектория и програмата в случае After Effects, симулира това движение и то изглежда доста реалистично и се получава много ефектно. При селектиране на двата Keyframes и влизане в графа с основната графика за движение, може да боравим и променяме плавността му.
Тук става вече една идея по-сложно и за целта трябва доста тренировки, за да се разбере каква е идеята и как се променя самата анимация.

Изпитно задание

Накрая, разбира се, дойде време и за изпитното задание. Задачата беше да разработим 3 анимации на различни тематики с продължителност от 5-6 секунди. Всяка една от трите трябваше да включва елементи, през които сме преминали по време на курса. Моята първа анимация беше със скачащо топче, което се движи по определена траектория. Втората анимация, която аз направих, беше реклама на звезден хамбургер, който се върти в Космоса. В края се появява надпис на известна марка ресторанти. За третата анимация се развихрих. Гледах и туториали. Искаше ми се да анимирам ананас, който се разрязва във въздуха. После излиза надпис “Pineapple juice”. Направо зашеметяващо!

При мен всичко се случва в последния момент. Живот на ръба. Проектите също се предават в последния момент. В последната секунда. Така, всеки път след предаването им се чувствам доста изморена, но пък удовлетворена. Радвам се, че и този успях да го предам. Получиха се доста добре нещата и оценката е показателна. Както се казва – Goog job!

Впечатленията ми от курса са отлични. Покри всички мои очаквания и научих повече отколкото предполагах.

Преподавателят, Румен Тасков, поднесе по много детайлен начин всички лекции и на моменти се чувствах, че получавам повече информация отколкото можех да поема. Сега, около месец по-късно, връщайки се към обучението и “сваляйки” наученото в тази статия, определям подхода като доста добър, защото и тези, както и всички останали лекции в SoftUni, остават достъпни за студентите по всяко време и ако нещо ми потрябва, знам къде да го потърся.

Доста полезен модул за всеки, който иска да се запознае в детайли с Motion дизайна и да натрупа знания по темата.

Препоръчвам с две ръце!

* Искам да изкажа специални благодарности на SoftUni Creative и Георги Ненов за подкрепата в това мое начинание! ❤️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *