Не се отказвай от своите цели, колкото и дълго да си ги отлагал във времето.

~ Яница Цонева


Старт със SoftUni Digital Marketing

Казвам се Яница Цонева и с тази кратка статия искам да ти споделя, моето преживяване по време на обучението ми в SoftUni.

През 2019 г. записах Digital Marketing обучение в SoftUni, благодарение на което се запознах с Георги и Ана-Мария, които съм сигурна, че познаваш. Това обучение беше изключително вълнуващо преживяване за мен. Придобих много ценни знания и умения в областта на дигиталния маркетинг и SEO оптимизацията.

SoftUni Creative

Обзета от нови емоции и желание за развитие в дигиталния Свят и по-специално в сферата на дизайна, взех решение да запиша едно от следващите обучения на SoftUni, а именно – SoftUni Creative, предоставящо възможност за развитие, като графичен дизайнер. Отлагах обучението доста дълго, докато накрая не се реших на тази крачка.

В тази и следващите статии ще ти разкажа за моето приключение.

В момента съм част от цялостната програма Fundamentals, която се състои от 7 модула, покриващи няколко направления в сферата на дизайна:

 • Design Basics
 • Adobe Illustrator
 • Adobe Premiere Pro
 • Adobe After Effects
 • Adobe Photoshop
 • UX Design
 • UI Design with Adobe XD
 • SoftUni безплатни обучения

Всяка програма започва с безплатен модул Design Basics, който е предназначен да въведе студентите в дизайна и да ги запознае с основни тънкости, похвати и използван софтуер. Водещ на курса е Антон Аладжов, човек с доста опит и знания в дизайна и по-специално – в UX/UI Design.

Adobe Illustrator SoftUni

Вторият модул от цялостната програма, за който ще ти споделя своето вълнуващо преживяване в настоящата статия, е свързан с разучаване на програмата – Adobe Illustrator. Софтуер, предназначен за придобиване на знания и умения свързани с арт рисуване и изготвяне на брандинг елементи.

Курсът се води от известния лектор в дизайнерските среди Петя Савова. Човек с много опит, разнообразни интереси и контакти.

По време на курса, имахме няколко интересни задачи:

 • векторизиране на снимка;
 • лого дизайн;
 • изготвяне на брандинг елементи;
 • създаване на рисуван герой;
 • финален проект.

Векторизиране на снимка

Научих се как да векторизирам снимка или иначе казано, да създавам векторни модели с помощта на Adobe Illustrator. Процесът в началото отнема доста време. На мен ми отне приблизително между 12-15 часа работа.

По съвет на нашия преподавател Петя. В началото е добре да се „трейсне“ самото изображение. Това помага, за да се видят основните контури и линии, които да следваме. След което започва тежката работа с помощта на Pen tool се оформя всеки един контур поотделно. Използват се близки гами, за подчертаване на сенките на отделните линии, лицето и ръцете на героя от снимката. Работи се внимателно и със слоевете. Всеки един важен елемент се поставя в отделен слой. Дребните части съставящи елементите се групират за улеснение.

Резултатът бе впечатляващ. Получаваше се доста добре. Надявам се с всеки следващ проект, да ставам все по-добра и да ми отнема по-малко време.

И тук ще цитирам Георги, който казва:

Постоянството, в дадено начинание, води до успех. ~ Георги Ненов

Векторизиране на снимка    Векторизиране на снимка

Лого дизайн

Придобих основни умения и похвати за създаване на лого. Специалистите препоръчват първо, ако имаме възможност да скицираме на ръка. След което снимка на скицата, може да се импортира в програмата и да се добавят основните елементи към съответното лого.

Типографията или изборът и комбинирането на шрифтове, също е от огромно значение. Желателно е да се създават по няколко варианта за дадено лого, преди да се достигне до крайната цел. Тук специалистите препоръчват да се избере един или най-много два варианта и те да се презентират пред клиента. Това показва стил на работа и изгражда доверие. Хубаво е веднага, когато имаш идея, да намериш лист хартия и набързо да надраскаш всичко, което ти е в главата. 😀  След тази лекция основното което разбрах е, че логото трябва да е максимално опростено. Да показва ясно идеята на бранда и да може да се откроява добре в малък и в голям размер.

Създаването на лого, се оказа доста интересна материя за мен. Веднага намерих поне трима желаещи приятели с които мога да упражня наученото, като им помогна и създам първото им лого.

Лого дизайн   Лого дизайн

Изготвяне на брандинг елементи

Изготвянето на брандинг елементи е важен процес, който всеки бъдещ дизайнер трябва да усвои. Тук научих интересни начини за създаване на визитки, фирмени пликове и бланки. Има няколко важни неща за които е добре да помислим, преди да стартираме създаването на визия:

 • създаване на композиция;
 • вмъкване на всички основни елементи – текст + лого;
 • типография – избор на шрифтове;
 • разположение, големина и размери.

Важна част от изготвянето на материали за печат също е и т.н. bleed или „раздувка“. Добре е да се предвиди между 3 – 5 мм раздувка, към всяка външна страна на изготвената визия.

Създаване на рисуван герой

При създаването на рисуван герой се използват похвати от векторизирането на снимка. Рисуваните герои намират голямо приложение в рекламата. Доста брандове ги използват, за да станат разпознаваеми и да привлекат вниманието на своите клиенти. След като се нарисува даден герой, той може да се раздвижи с помощта на програмата After Effects (която предстои да изучаваме в отделен модул в SoftUni Creative). Има създадени много интересни композиции и рекламни клипове за различни брандове, именно с такива рисувани герои.  И така какво направих аз, първо си избрах подходяща снимка, която ми допада. Прерисувах  основния силует и от там насетне създадох необикновена глава за моя герой – зелена богомолка. 

Последните тенденции с които се сблъсквам в дизайна, са насочени точно в тази посока. Създават се изключително много “characters” или измислени герои с несъразмерни ръце и крака. Измислени, фантазни глави и на финала се получават доста шантави изображения. Споделям и моя проект, който придоби доста измислен вид, може би част от някаква митология. 😀

Създаване на рисуван герой

Тук моето домашно беше избрано и коментирано от Петя. Всъщност основната забележка беше, че използваният background е малко скучен и не на място. Вземам си бележка и ще помисля как да го коригирам така, че да стане по-добре издържано композиционно.

Финален проект

Дойде време и за финалния проект, който обединяваше всичко научено до момента. Трябваше да създам постер за джаз-фестивал на любимо място. Процесът изискваше специално време и внимание.

Аз лично първо започнах с проучване на материята – „Какво представлява джаз-постер?“. Т.н „research“ или проучване е от изключително значение. По време на цялото обучение, Петя ни го повтаряше доста често, за да може да преглеждаме и проверяваме преди да стартираме с работата. Придобих изключително полезен навик. Трябваше отново да помисля за няколко неща – композиция и основни елементи в нея, типография и използвани шрифтове, дизайн и цветови комбинации.

Времето ми беше ограничено. Все пак съм майка на две прекрасни момченца и трябваше да вмъкна някъде и майчинските си задължения. В главата ми имаше няколко идеи. Нахвърлях набързо основната композиция. Оставих си един час почивка и след като я погледнах отново. Оооооо ужас! Визията изглеждаше, меко казано ужасно. И цветовата комбинация не беше подходяща, а основната идея беше подобна на повечето визии, които колегите ми споделяха.

Реших да започна отначало. Да, дизайнът изисква жертви, които понякога не са малко, но си заслужават. Започнах начисто. Отново кратък „reserch“. Харесах си уникална снимка и реших да използвам основния силует. Помислих и цветово, как ще е най-добре да съчетая гамата. Движех се на ръба, спрямо крайния срок. Получаваше се добре и знаех, че съм на прав път. Отделеното от мен време не беше малко, но крайният резултат си струваше.

Споделям с теб моята композиция и финален проект на тема Джаз постер.

Финален проект

Важно е да търсим вдъхновение и да намираме начини да продължим, колкото и да си мислим, че музата ни е изчезнала.

Курсът беше изключително вдъхновяващ и полезен за мен. Благодарение на него, се потопих изцяло в дизайна. Започнах да отделям повече време за моето любимо рисуване. Научих доста нови неща и в мен се запали искрата за събиране на нови знания и създаване на по-добър дизайн криейтив.

* Искам да изкажа специални благодарности на SoftUni Creative и Георги Ненов за подкрепата в това мое начинание! ❤️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *