Капачките променят Света

Днес е ясно, че ще пиша за капачки. Защото капачките СЪБИРАТ хората. Защото капачките ПОМАГАТ на хората. Защото капачките НАРАСТВАТ с всяка кампания. Всичко това ме прави безумно щастлив!

Интервюирах Лазар в първия епизод на Свръхчовекът. Тогава, през лято 2016-то, капачките ги нямаше. За 3 години и 2 месеца, Капачки за бъдеще направи 5 (ПЕТ!) кампании и събра безумно много ПЛАСТМАСА, а още по-важно – събра ХОРАТА. 

Днешната им кампания се проведе на Пъпа на София – на площад Ал. Батенберг. Днешната кампания не само, че създаде ужас за съботно-неделните шофьори в центъра, защото напливът на коли и бусове към събитието беше огромен, но тя показа, че нещо СМИСЛЕНО се случва на този площад. Нещо СМИСЛЕНО като обединението на хората от една простичка кауза – изпий си водичката, количката, фантичката, пепсито и си прибери капачката в джоба. Събирай капачките и когато ги дариш, ние ще ги изпратим на рециклатор, който ще ни ги плати и със събраните средства, без да ги източваме за вили, тераси и/или други безумия, ще купим животоспасяваща медицинска техника. Началото беше за кувьозите за малки общински болници, които имат техника датираща от периода 1970-1999г. Сега, на ред са транспортните кувьози, първият от които вече беше дарен във Велинград. 

Знаете ли защо кампанията работи? Две причини: 1) защото е 100% прозрачна (изключително важен аргумент предвид наситеността на обществото ни с пиявици) и 2) защото подтиква към най-лесното действие – да си прибереш капачката в джоба. Без да търсиш контейнер за рециклиране. Без да се чудиш къде да прибереш бутилките, които заемат огромно място, а тежат малко повече от една малка капачица. Просто да запазиш капачката. Ще направя паралел с други “прости” неща: да се усмихнеш, да благодариш, да кажеш на някого, че го обичаш, да си загасиш фаса в пепелника, да отвориш и задържиш вратата на друг човек, да прегърнеш този, който има нужда. Простички са тези неща, обаче променят Света. И ти можеш да промениш Света. Само ги прави! <3

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!

Искаш да станеш част от Свръхчовешко общество, където да черпиш опит, знания и вдъхновение?

Искаш да получаваш по имейл ексклузивни интервюта и полезни съвети от гостите на подкаста?

More Articles for You

178 от 180 – Краят на приключението!

На рождения си ден обещах, че ще напиша 180 статии за 180 дни. Не успях! Провалих се! Истината е, че …

Ден предпоследен…

Предпоследен? Как така? Минаха 6 месеца откакто обещах, че ще пиша всеки ден. И това се случи. Всеки ден, с …

Промяната с Християн Стоилков

Освен всички останали прекрасни неща, които се случиха вчера, взех участие и в едно интервю. Даже с видео. Днес успях …

Днес е денят!

Днес е денят. Денят, който никога не съм чакал и който дойде сам. Денят към който никога не съм се …

Разликата между заетост и продуктивност

В дни като този (както и предишните два) се замислям за всички тези хора, които обикалят офисите, говорейки по телефона …

Кариера в радиото – Старт!

Преди две години, докато бях в Хамбург, моят ментор ми беше дал един списък с дейности, които биха могли да …

Facebook
Twitter
LinkedIn