Какво е LongevIT?

LongevIT (longevity от англ. – дълголетие) е съвместен проект между Свръхчовекът с Георги Ненов и LimeChain – една най-големите Web3 компании в света. В мини-серии от 8 епизода с един от съоснователите на компанията, който вече е гостувал в #ЕПИЗОД293, Георги Спасов , ще опитаме да ти помогнем да си отговориш на въпроса, който IT професионалистите все по-често си задават: Какво е peak performance и как да го достигнем и задържим?

Запиши се за LongevIT бюлетина, за да те информираме за всеки нов епизод ☞
Абонирай се

Във всеки от осемте епизода на LongevIT наши гости ще бъдат експерти, които ще споделят своите практически и научно-обосновани съвети и стратегии за отключване на потенциала на IT хората за по-дълъг, по-здравословен и по-качествен живот и как да бъдат най-добрата версия на себе си в IT света чрез повишаване на своя собствен когнитивен и физиологичен капацитет чрез:

 • Learn & Recall – Усвояване и по-бързо възпроизвеждане на информацията
 • Working Memory Capacity – Висок капацитет за задържане на информация в “работната си памет”
 • Focus – Висок капацитет за фокусирана работа – повече пъти и за по-дълги периоди
 • Clarity – Максимална “свежест” под формата на скорост на взимане на решения и яснота на мисълта. Минимално количество мозъчна мъгла – a.k.a. Brain fog.
 • Creativity – Максимална креативност – под формата на умение да се създават връзки между различни концепции или да се създават нови такива.
 • Calmness – Спокойствие под напрежение от срокове или други притискащи обстоятелства.
 • Recovery – Максимално бързо възстановяване, ментално и физически, от работния ден, за да си готов за новия.
 • Health – Минимално количество настинки, боледувания и травми
Запиши се за LongevIT бюлетина, за да те информираме за всеки нов епизод ☞
Абонирай се

Как се роди идеята за LongevIT?

Преди няколко месеца Жоро ме потърси със следното съобщение: „От известно време, както при нас в LimeChain, така и в други места IT сектора се заформя healthy lifestyle living движение. Знаеш, че аз се интересувам от това и практикувам всякакви неща в тази посока. Това, което обмислях, е дали не е смислено да създадем общност, в която да се създава и публикува съдържание насочено към ИТ хора и в тази тематика – спорт, дълголетие, храна, добавки, сън – всичко насочено към Max Mental & Physical Performance. Дали това е нещо интересно за теб и Свръхчовекът?“

Темата, която нашумява все повече в глобален мащаб, но е намерила почва и сред хората в компанията и е част от културата в LimeChain е именно – как да достигнат и задържат peak performance. Тя е също израз на желание на компанията да подкрепи IT общността в България като даде научно-обосновани инструменти и решения от експерти, с които всеки може да постигне прогрес към своята собствена най-добра форма и да повиши осъзнатостта си по темата.

Тези от вас, които следят подкастa отдавна сигурно са попадали на Месеца на блокчейн, който преди 2 години осъществихме с LimeChain, тъй като те са една от най-големите компании за blockchain разработки в света и сред най-търсените експерти в Web3 индустрията. В нея има над 110 души, брилиянтни в това да решават напълно нови в световен мащаб сложни технологични и бизнес проблеми в сферата на Web3 и блокчейн, а компанята работи с клиенти от Fortune 500, добре познати Web3 стартъпи, и към момента има повече от 160 проекта, развивайки различни аспекти и компоненти на съвременната Web3 екосистема като мрежова инфраструктура, DeFi, Metaverse и Web3 гейминг и още.

Кои са експертите и за какво ще си говорим с тях?

 • Какво е Peak IT Performance?

  Как се роди идеята зад LongevIT, защо точно LimeChain застава зад нея и каква е longevity културата при тях? Какво можем да очакваме в епизодите и какви са различните умения, показатели и оптимизации ключови за това да станеш, бъдеш и останеш peak IT (свръх)човек?

  Епизод №1 вече е готов за слушане и гледане. А ето тук можете да прочетете статията за него.

 • “Тренировки и Спорт”

  Може ли да има здрав мозък без здраво тяло? Има ли “по-подходящи” видове тренировки за максимален когнитивен капацитет и енергия? Каква е ролята на състезанието в тренировките? Инструменти и съвети за стартиране и поддържане на един балансиран тренировъчен режим, насочен към peak IT performance? Кои са приложимите 20%, които носят 80% от резултатите.

  Епизод №2 вече е готов за слушане и гледане. А ето тук можете да прочетете статията за него.

 • “Храна и метаболизъм”

  Как храната влияе на мозъка? С какво се храни мозъкът? Как се случва това и що е то метаболизъм? Какво е необходимо на мозъка, за да е максимално продуктивен? Какво е food comma, post-lunch coma и можем ли да се предпазим от нея? Електролити – за какво ни служат и могат ли да са ни в помощ за peak IT performance? Инструменти за максимизиране на когнитивния капацитет и поддържане на консистентно високо ниво.

  Епизод №3 вече е готов за слушане и гледане. А ето тук можете да прочетете статията за него.

 • “Сънят”

  Как сънят влияе на мозъка? Как сънят влияе на когнитивните ни способности. Какви са ефектите на кофеина, алкохола и други субстанции и други фактори влияещи на добрия сън? Базови инструменти да спим по-добре – практики, добавки и др.

  Епизод №4 вече е готов за слушане и гледане. А ето тук можете да прочетете статията за него.

 • “Психика и Емоция”

  Как да помогнем на мозъка си да се справя в трудни ситуации? Как да го тренираме да е спокоен? Как да се справяме с тревожността и да не позволяваме емоциите да влошат нашата производителност и peak performance? Как да използваме емоциите като източник на енергия?

 • “Стойка и дишане”

  Как стойката влияе на нашия когнитивен капацитет? Инструменти, с които да се преборим с недобра стойка и нейните последствия. Как да се предпазим от бъдещи проблем, заради уседналостта на работата ни? Как да намерим и адресираме дисбаланси в тялото ни?

 • “Имунно здраве”

  Как болестите и възпаленията влияят на мозъка и възможността ни да мислим качествено – бързо, фокусирано, креативно? Как да укрепим имунната си система, така че да сме по-здрави и фокусирани? Как да се борим с неизбежното намаляване на когнитивния капацитет с напредването на времето? Различни инструменти и практики.

 • “Дълголетие”

  Какво е „биологична възраст“ и как можем да отключим потенциала за дълголетие? Как да укрепим имунната си система, така че да сме по-малко болни, по-фокусирани? Как да се борим с неизбежното намаляване на когнитивния капацитет с напредването на времето? Как болестите и възпаленията влияят на мозъка и възможността ни да мислим качествено – бързо, фокусирано и креативно? Инструменти и практики за постигане.

LongevIT Newsletter

LongevIT Newsletter е бюлетинът, чрез който ще получавате епизодите директно в пощата си и чрез който ще можем да поддържаме разговора по темите от епизодите. Така ще имате възможност да споделите и своето мнение през различни анкети, на които аз и екипът на LimeChain ще споделяме и коментираме отговорите, както и да получавате допълнителни ресурси по всички теми, свързани с добро здраве, дълголетие и топ-представяне.


Запиши се за LongevIT бюлетина, за да те информираме за всеки нов епизод ☞
Абонирай се

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *