Моят първи #BJJ семинар!

Днес, учителят на моите учители, 12-кратният Световен шампион по бразилско джу-джицу, Caio Terra, започна своя тридневен семинар. Почти 10 години след създаването на TWISTED JIU JITSU, той е тук за трети път и за първи откакто аз тренирам с клуба.

Интересът беше доста голям, защото в голямата зала на Twisted едвам намирахме място за техниките, които самият Caio Terra преподаваше повече от час. Интересен е фактът, че той е в историята на бразилското джу-джицу като вторият най-бързо получен черен колан – 3 години.

Атмосферата в залата беше страхотна – всички тръпнаха в очакване, а аз нямах никаква идея какво ще се случи.

След като семинарът започна Кайо Тера каза няколко много важни неща, които ми направиха изключително впечатление, а едно от тях ще преразкажа и анализирам в днешната си статия.

“Не черният колан те прави добър, а пътят, който си извървял и хората, които си срещнал по пътя.”

Хората, които не познават бойните изкуства си мислят, че коланите са самоцел. Аз също съм виновен за тази тотално невярна посока на мисълта. Това (“искам да съм черен колан по …”) е абсолютно аналогично с “искам да съм милионер”. И абсолютно същите принципи биха могли да те приближат в двете посоки:

  • постоянство;
  • трудолюбие;
  • фокус;
  • среда;
  • учител/ментор;
  • грижа за здравето;
  • количество на вложеното
  • усилие и време;
  • следване на система;

Velizar V беше казал нещо много вярно. “Когато милионерът стане такъв, дори и да му вземеш парите, то той вече се е превърнал в човека, който може да изкарва милиони.” Разбира се, това се обяснява отлично със синдрома на тото-милионера. Той просто не е човекът, който знае как да задържи, увеличи, използва пари. Той знае едно – Как да ги харчи, защото заплатата е за това – да бъде похарчена. Дали кола, къща или нещо друго, ако нямаш знания, опит и осъзнаването, че са ти нужни, обречен си.

С #BJJ е същото. Пътят нагоре, към син, лилав, кафяв и черен колан, е свързан с научаване, с трупане на опит, с осъзнаване. Не е свързан само с техники. Не е свързан само с повече сила и по-добро кардио. Не е свързан с това, че имаш или нямаш плочки на корема. Свързан е с промяна в начина на мислене, като следствие – и в начина на действие!

Старая се да вървя уверено по този път и нямам търпение да разбера къде ще ме заведе. Пътят на Свръхчовекът за 3 години ме заведе на места, на които не съм си и мечтал, че ще бъда. На сцените на големи събития и в телефоните на хиляди хора. Обаче и подкастът, и джу джицуто са в самото си начало. Началото на един безкраен път, защото ….

“If you think you know everything; you know nothing. If you think you know nothing; you know something.” ~Jayce O’Neal

Благодарен съм на Лазар, че ме зариби да тренирам! Сега всичко зависи от мен.

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!

Искаш да станеш част от Свръхчовешко общество, където да черпиш опит, знания и вдъхновение?

Искаш да получаваш по имейл ексклузивни интервюта и полезни съвети от гостите на подкаста?

More Articles for You

10-те най-добри (FICTION) книги, които прочетох през последните 5 години

Днес продължаваме с NOT SELF HELP книгите. Атлас изправи рамене (Atlas Shrugged) на Айн Ранд. Тази книга из основи промени …

Най-добрите 10 (self-help) книги, които прочетох през последните 5 години

Днешната статия ще бъде един списък с малко обяснения. Преди два дни споделих, че през 2014г. списъкът с “10 най-добри …

Урокът на днешния ден!

Неда е много важен човек в моя живот. Моето израстване до голяма степен е свързано с нейното появяване преди 4 …

Facebook Memory: 10-те най-добри книги, които съм чел до 2014г.

Тази сутрин Фейсбук ми напомни нещо много интересно. Напомни ми за една “игра”, която беше популярна по това време, в …

Не шофирай бързо! Шофирай умно!

Не зная дали и от кога следиш статиите и подкаста, но преди една година се реших и си направих лазерна …