Ако мислите щастливо, ще бъдете щастливи

~ Мартин ПоповМартин Попов е основател и управител на дигитална агенция Interactive Share. Той е вдъхновяващ пример за момче от краен квартал, което попада в лоша среда и развива зависимост, която едва не го погубва. Но успява да се пребори с нея и в момента живее пълноценен и щастлив живот. По-активен е от всякога, раздава се на максимум и граби щастие от живота с пълни шепи. За трудностите, мотивацията, възможностите, съставките на успеха и сбъднатите мечти, ще научите в епизода.


Смени средата си, промени живота си

След най-трудния период в живота си, когато е в плен на зависимост от наркотични вещества, Мартин решава да промени своята съдба, защото двата изхода от пътя, по който е поел, са смърт или затвор. Една от генералните промени, които прави, той описва по следния начин:

Първото нещо, което човек може да направи, за да промени живота си, е да смени средата си.

Средата е важен фактор за нашето съществуване и развитие. Друг важен аспект от пътя към успеха, е увереността. Според Марто, за да бъдеш успешен, в която и да е сфера, трябва да вярваш в себе си. Както самият той споделя:

Дори не съм си помислял, че няма да успея.

Тази негова нагласа му дава огромно предимство и го извежда една крачка пред всички останали. Марто е категоричен, че:

Всеки може да промени живота си!

Стига да го решиш и да повярваш в себе си, ти си способен на всичко.


Промяната започва отвътре навън

За Мартин промяната започва отвътре навън. Когато промениш своето възприятие за живота, ти променяш своята съдба, или както той споделя:

Ако искаш да постигнеш мечтите си, трябва да промениш себе си и мисленето си.

Ти си единственият човек, който може да случи нещата, които винаги си искал. Имаш ли увереност и ясна цел, успехът е гарантиран, защото:

Яснотата е сила!

Тя ти дава посока и постоянство да продължаваш напред. Защото без постоянство, няма как да постигнеш каквото и да било. Твоята последователност и устрем са ключови за успеха, и както Марто Попов споделя:

Самодисциплината е валутата, която ми е помогнала най-много.

Това е изключително ценно умение в ерата на неограничените възможности, в която опасността да се изгубиш в морето от информация е реална и често срещана. Трябва да имаш добър самоконтрол, за да успяваш да се концентрираш върху наистина важните неща.


Анализирай, контролирай, действай

Вътрешната нагласа е изключително важна, но без действия, няма как да материализираш своите цели. Затова Марто смята, че най-ефективният начин да се развиваш в дадена област е:

Учене чрез правене!

Когато опитваш различни методи, различни бизнеси, дори и да нямаш успех, ти се учиш от грешките и се развиваш. Само по този начин можеш да ставаш все по-добър и по-добър. Можеш да имаш достатъчно време и възможност да развиваш важните за теб неща, само трябва да умееш да казваш Не, на разсейващите фактори и негативните влияния. Според Мартин:

Изкуството да казваш Не е много важно за фокусирането.

Ако казваш на всичко Да, няма как да бъдеш концентриран и да следваш своята цел и мисия. Затова според Марто самонаблюдението е много важно. Той истински вярва, че:

Ако се самоанализираш и вземеш контрола в свои ръце, можеш да направиш всичко, което искаш!


Обобщение

Епизодът с Марто Попов е толкова вълнуващ, истински и вдъхновяващ, че няма как да го пропуснеш.

Ето и някои заключения от епизода:

  • трябва да имаш ясни дългосрочни планове, за да имаш яснота и посока;
  • важно е да гледаш голямата картина, тогава разбираш, че нещата не са толкова сложни и невъзможни, колкото ти се струват в момента;
  • ти можеш да промениш живота си, като промениш средата, мисленето, фокуса и действията си;

Уверен в себе си бъди, не спирай и по своя път върви, дерзай и мечтите си сбъдни! ~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *