Ти избираш какъв искаш да бъдеш!

~ Боряна ГерасимоваБоряна Герасимова е бивш изпълнителен директор и съосновател на “NutriGen”, а в момента изпълнителен директор и съосновател на “Re:Gena”. Когато е едва на 26 години ѝ откриват тежко онкологично заболяване. За щастие тя успява да го пребори, но това предизвикателство променя живота ѝ из основи.

Боряна променя психиката си, начина на хранене, отношението към себе си и околните, работата си и начинът, по който оценява живота. Решава да сподели своите знания и опит, за да помогне на повече хора да се погрижат за своето здраве навреме. За своя път, трудности и уроци, Боряна разказва в един истински докосващ разговор.


Възприятието ти за Света, определя твоя живот

Боряна смята, че ти не винаги можеш да предотвратиш това, което ще се случи, но можеш да промениш начина, по който приемаш събитията в живота си, защото:

Твоята голяма сила е да повлияеш върху начина, по който възприемаш средата.

Ти имаш силата да контролираш мислите си и да създаваш полезни навици, които да ти служат постоянно, защото според Боряна:

Здравето е въпрос на навик!

Когато се грижиш за себе си и прилагаш полезни практики, тогава можеш да контролираш живота си. Боряна го определя красноречиво по следния начин:

Ти избираш какъв искаш да бъдеш, а не като позволяваш на случайни обстоятелства да те определят.


Силата е в теб

Боряна е уверена, че силата е в самия теб, както и че:

Няма универсална формула, трябва да знаеш кое работи за теб и кое не.

Трябва да познаваш себе си добре, за да знаеш в каква насока желаеш да се развиваш. Тя е убедена, че:

Личностното развитие започва чрез себепознаването.

Работата с психолог също може да е от полза, като тя би ти помогнала да превърнеш несъзнателното в осъзнато, но в крайна сметка:

Ти си решението!

Всичко е в твоите ръце и в твоето възприятие. Единствено от теб зависи, какви избори ще направиш и какво ще постигнеш. Просто го реши и действай!


Бъди огъня, който топли хората около него

Най-важно от всичко е да се грижиш за своето физическо и психическо здраве, защото:

Ако нещо стане с теб и не се погрижиш първо за себе си, всичко което е важно за теб, ще рухне.

Затова преди да започнеш да помагаш на околните, трябва да бъдеш здрав, успешен и пример за останалите или както Боряна споделя:

Грижи се повече за себе си! Ти си като свещичката, която гори и от която другите си запалват огън, за техните свещички. Не можеш да си позволиш да изгасне, ако тези хора са важни за теб.

Можеш да дадеш на другите само, ако ти самият притежаваш това, което даваш. Боряна го описва метафорично по следния начин:

Ако чашата ти е празна, не можеш да почерпиш никого.

Затова учи, развивай себе си и бъди вдъхновение за околните!


Обобщение

Епизодът с Боряна е изключително въздействащ и напомня, че не трябва да забравяш най-важния човек в живота ти – самият ти. Защото можеш да бъдеш пълноценен, полезен и щастлив, само ако си здрав. Ето и някои заключения от него:

  • винаги промяната следва дискомфорта – всеки от нас е склонен дълго време да търпи болката, но да не променя себе си и живота си. Едва когато дискомфортът стане нетърпим, тогава избираме промяната;
  • най-разкошното от живота е какво създаваш от себе си, какъв избираш да бъдеш и като какъв се изграждаш;
  • името, което изграждаш и това, което избираш да бъдеш, е цялата стойност на живота;

Стойностен човек бъди, за здравето и психиката си, се погрижи и пример за другите бъди!
~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *