Вярвай, действай, бъди фокусиран

~ Христо СтояновХристо Стоянов е създател на най-полезния сайт в Света – lifehack.bg. Той решава, че няма сайт на български език, с полезна информация, която да приложиш веднага и да разрешиш казуса си, затова сам го създава. Място в онлайн пространството с неограничени безценни съвети. Впоследствие около него се създава и цяло общество от успешни хора, които се подкрепят и вървят уверено напред. В разговора са засегнати различни теми, свързани с бизнес, предприемачество, създаване на полезно съдържание и постигане на цели.


Давай и получавай

Христо споделя своята философия, че за да имаш успешен бизнес в дългосрочен план, трябва да даваш стойност. Той е уверен, че:

Ако тръгнеш с идеята само да изкараш пари, няма да стане.

Първо трябва да даваш, да даваш, и едва след това твоят труд и отдаденост се възнаграждават. Важното е да бъдеш постоянен и търпелив, защото според Христо:

С каквато нагласа започнеш, така ще продължиш.

Ако разчиташ от първия ден да изкарваш много пари, тогава може да останеш разочарован и бързо да се откажеш от своята мечта. Затова не спирай, давай стойност и цени труда си. Трябва да оценяваш своите усилия и да поискаш възнаграждение, когато си вложил много в даден проект, защото е доказано и Христо също го потвърждава:

От психологическа гледна точка, когато си платиш, повече изостряш погледа си да видиш и да приложиш наученото.

Когато дадеш от себе си, за да придобиеш някакъв курс или знание, тогава си по-заинтересован да го приложиш и да постигнеш желаните резултати.


Запиши се за бюлетина с ексклузивни интервюта и препоръки за любими книги. Само 1 имейл месечно! ☞

Хората са най-ценният ресурс

Когато работата ти е свързана с хора, трябва да вземеш под внимание тяхното мнение или както Христо споделя:

Когато искаш да се развиваш сред хора, трябва да гледаш първо към хората, не към себе си.

Ако те са доволни от твоите услуги или продукти, то и ти си доволен от постигнатите резултати. Давай повече и вярвай в собствените си възможности, защото според Христо:

Трябва съзнателно да си вярваш повече, защото наистина е важно.

Ако ти не повярваш в себе си и в своята идея, няма как някой друг да повярва в нея. Христо вярва, че е важно да бъдеш успешен и да изкарваш достатъчно пари, но също така е уверен, че:

Единственото предназначение на парите е чрез тях да изразяваш признателност.

Какво по-хубаво от това да предадеш нататък, да помогнеш на някого, който да помогне на друг и т.н. Доброто се предава, доброто се връща.


Освободи се от излишното и бъди фокусиран

За да получаваш нови знания, нови вещи, нови ценности, първо трябва да се освободиш от старите. Затова Христо смята, че е жизнено необходимо да:

Махаш излишното и оставяш само това, което ти трябва.

Когато не се разпиляваш в различни посоки и не си „зациклил“ в старите модели, можеш да отвориш съзнанието си и да се развиваш. По тази тема Христо споделя следното:

Есенциализмът за мен е да премахваш всяко нещо, което е излишно и не ти допринася по някакъв начин с резлутат.

Оценявай обективно нещата в живота си и прецени кое реално допринася положителни резултати и кое не. Фокусирай се върху важните неща и послушай съвета на Христо, а именно:

Защо да правиш 3 неща, на 30%, когато можеш да направиш едно нещо на 100%.

Фокусът е като лъч, който те води по-бързо в правилната посока.


Обобщение

Христо Стоянов е вдъхновяващ пример, че в България може да се правят проекти на световно ниво. Ето и някои заключения от епизода:

  • животът е един кръговрат – даваш, след което получаваш, за да можеш да даваш още повече;
  • вярвай в своята идея и върви уверено към целта си. Това е пътят;
  • най-добрите резултати постигаш, когато игнорираш всичко, което не ти носи стойност и се фокусираш върху истински важните неща.

Вяра, отдаденост и големи мечти,
амбиция, цели и промяна на човешките съдби,
твоят успех само от теб зависи.

~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *