Ако създаваш, имаш право да изискваш!

~ Калин Даскалов – СтопанКалин Даскалов е майстор-книговезец, който създава ръчно-изработени кожени тефтери. Той следва библиотечно-информационни науки в Софийския университет, записва и свободноизбираем курс в библиотеката и се наслаждава на времето, прекарано сред книгите. Стопан, както самият той обича да се нарича, също така много обича да пише, но тефтерите винаги бързо се разпадат, затова започва да проучва как сам да си направи тефтер, който да е здрав.

Самообучава се чрез видеа и книги, и навлиза сам в дълбините на този занаят, тъй като в България няма много хора, от които може да черпи информация. В последствие е удостоен със званието „майстор“ от занаятчийската камара. За неговия път, трудности и философии за живота, продукта, и клиента, ще научиш в епизода…


Изкуството е в детайлите

Калин създава уникални продукти, с дизайн по негова идея, който няма аналог. Той определя своята дейност по следния начин:

Ходя по едно тънко въже между занаят и изкуство, защото искам от една страна да създавам авторски неща, а от друга – да създам функционален обект.

За да бъде забележителен един продукт, основно значение имат детайлите или както Стопан го описва:

Украсата е платно, на което можеш да се изразиш като творец.

Малките детайли правят голямата разлика, за стойността на продукта. Ако даваш повече стойност, можеш да изискваш по-голяма цена и да развиваш своя бранд, но успехът за всеки е различен, защото:

Един човек си представя, че успехът е въпрос на пари, а друг, че е въпрос на надграждане.


Луксозният маркетинг, или защо да бъдеш различен

Когато качеството на твоя продукт е по-високо, конкуренцията е по-малка, или както Калин споделя:

Колкото повече се стараеш, толкова по-малко хора има около теб, отиваш в друга категория на продукта и хората, които го търсят са различни.

В началото за Стопан е много трудно да поиска пари за нещата, които създава, но той има следната философия по този въпрос:

Ти не можеш да накараш някой да ти даде парите си, но можеш да направиш възможно най-добрата среда и почва, за да привлечеш някой да те подкрепи.

Стопан не харесва масовите продукти, които се произвеждат и продават в големи количества, а е почитател на луксозния маркетинг и уникалните продукти. Той споделя следното:

Харесва ми да стоиш зад работата, а не да си под клиента.

Когато знаеш, че си направил нещо стойностно, не трябва да се влияеш от мнението на околните, защото това е твоят продукт, твоя дизайн, твоята същност.


За смисъла на живота и стойностните хора

Калин размишлява за смисъла на живота и едно от неговите заключения гласи:

Когато има и някой друг, разбираш, че има полза от живота ти.

Тогава се чувстваш отговорен и пълноценен. Когато си стойностен човек, ти получаваш уважението на важните за теб хора или както Стопан споделя:

Аз искам освен да си заслужа титлата майстор, да си заслужа и псевдонима, защото с възрастта можеш да натрупаш много и да бъдеш полезен на много хора.

Трябва да вярваш в себе си и в нещата, които правиш. Да не подценяваш труда си и да отстояваш резултатите, които си постигнал, защото:

Колкото повече хора има, които си вярват и не правят компромиси заради някой друг, цялото общество ще е по-доволно.

Затова вярвай, действай и постигай!


Обобщение:

Епизодът със Стопан ни напомня, че трябва да вникваме в детайлите, да оценяваме качествените продукти и да не се поддаваме на чуждото мнение. Ето и някои заключения от него:

  • всеки трябва да си гледа собствената градина и да следва своя път;
  • в България има глад за добре направени неща, но няма кой да ги направи;
  • ако създаваш нещо качествено, имаш право да изискваш;

Стойностни неща прави, сърцето си в тях вложи и уважението на важните за теб хора, спечели! ~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *