Няма невъзможни неща

~ д-р Богомил СтоевД-р Богомил Стоев е стоматолог по професия и маркетолог по призвание. Той умело съчетава лекарската професия, с консултирането на фирми и създаването на маркетинг обучения. Съавтор е на книгата „Мисия онлайн бизнес“, която дава подробни и практични съвети за маркетиране на онлайн бизнеси.

В епизода Д-р Бо разказва за своите избори, метаморфоза, разочарования, успехи и вдъхновения. Може да припознаеш някои свои качества в определенията за здравословното его, вземането на важни решения, повлияно от други хора, дилемата дали да споделиш своя опит или не, и вирусът на предприемачеството.


Стоматолог или маркетолог

Богомил завършва стоматология и започва работа в клиниката на своя баща. Интересът към маркетинга се появява в стоматологичната му практика по следния начин:

Разбрах, че ако искам да привлека пациенти, трябва да бъда различен.

Тогава решава да изпробва различни методи и установява, че маркетингът е по-интересен за него, отколкото стоматологията. Получава се така, че:

От маркетинга на моите услуги като стоматолог, стигнах до това да маркетирам чужди продукти във Фейсбук и САЩ.

Но все пак има нещо общо между лекарската професия и маркетинга, а именно:

Стоматологията, както и консултациите, ми дават едно и също нещо – да помагам на хората, но по различен начин.


Споделяй и гради

Д-р Бо е един от организаторите на курс за маркетинг, който дава практически съвети за развитие на собствен бранд. За тях е важно лекторите на събитието да бъдат хора, които споделят своя опит и знания. Защото Богомил вярва, че:

Споделяйки своя опит, ти не си даваш хляба, а помагаш на средата.

Колкото по-развита е средата, толкова повече възможности има за теб самия. Д-р Бо дава следния съвет на всеки, който има желание да стане предприемач и да опита нещо ново:

Давай, изграждай и бъди!

Само така можеш да разбереш дали нещо е твоето или не. Но каквото и да предприемеш, трябва да маркетираш своята дейност. А ако искаш да бъдеш добър в маркетинга, трябва да разбираш хората. Богомил смята, че:

Ако искаш да постигнеш нещо, научи го от този, който вече го е постигнал.


Сляпата вяра и здравословното его

Богомил смята, че егото е отрицателна черта от характера, когато го използваме, за да изтъкнем себе си и да унижим другия, но също така е уверен, че:

Има едно здравословно его, което поддържа по-високия ти заряд на енергия, и което ти казва: Ти можеш!

Затова насочвай всяко свое качество в правилната посока и го използвай по най-продуктивния начин. Д-р Бо смята, че трябва да бъдеш уверен в собствените си възможности и допълва:

Вярата се гради с опита и с практиката.

Понякога е добре да имаш сляпа вяра в себе си, за да постигаш своите цели, защото:

Всичко е възможно! Ние сме хора и за нас няма невъзможни неща!

Вярвай в себе си, дерзай и живей живота на мечтите си!


Обобщение:

Епизодът с д-р Бо е пример, че не винаги това, което сме избрали за своя професия е нашето истинско призвание, но винаги можем да се пренасочим. Нужно е желание, смелост и непоколебима вяра в собствените ни възможности.

Ето и някои заключения от епизода:

  • единственият сигурен начин да те задмине конкуренцията, когато споделиш най-работещите си стратегии, е ти да спреш да действаш;
  • ако не се фокусираш върху важните за теб неща, а правиш всичко, което е пред очите ти, може да не успееш да стигнеш там, където си се запътил;
  • живей спрямо своите вярвания, ценности и убеждения, а не спрямо това, което е дошло от някъде другаде;

Правилният избор направи, в себе си уверен бъди, опита си сподели и смело напред по пътя на мечтите си върви! ~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *