Няма как да израстваш, ако не действаш

~ Никола МинковНикола Минков е CEO и основател на SEO& Content Marketing агенция Serpact. Той е родом от София, но живее в Свиленград, тъй като неговата съпруга е от там. Амбицията и желанието за развитие на Никола са огромни, и той успява да създаде една от най-успешните маркетинг агенции в България, без предишен опит в сферата.

Неговият бизнес нюх се развива още в 5-ти клас, когато започва да помага в семейния бизнес и да изкарва сам своите средства. Впоследствие той посвещава 15 години от живота си на професионалния футбол, но се отказва от него и отдава цялата си енергия в своето развитие като предприемач. Днес неговата агенция е сред водещите в бранша и работи с клиенти от няколко континента.


В опитите се ражда успехът

Никола е толкова успешен, защото работи здраво, за да постигне своите цели. Той се е уверил, че:

Няма нищо дадено в живота, трябва да положиш усилия, за да получиш нещо.

Трябва да вложиш цялата си енергия и желание, за да постигнеш добри резултати. Той постоянно учи, за да става по-добър и вярва, че:

Няма как да израстваш, ако сам не предприемеш действие.

Трябва да случваш нещата, да опитваш, за да разбереш кое работи за теб. И не на последно място – да бъдеш уверен. В този контекст, Никола споделя:

Аз винаги вярвам в това, което правя, независимо дали после съм се провалил или не.

Ако си се провалил, взимаш своите уроци и продължаваш напред. Ако си успял, какво по-хубаво. Във всеки случай ти си спечелил.


Запиши се за бюлетина с ексклузивни интервюта и препоръки за любими книги. Само 1 имейл месечно! ☞

Работи, споделяй, продължавай напред

Никола е изключително отдаден на всичко, което прави и знае от личен опит, че това рано или късно бива възнаградено. Неговият съвет е да внимаваш какво правиш във всеки момент, защото:

Винаги някой те наблюдава, но ти не знаеш за него.

Така намира своя първи голям клиент от Америка, който е следил неговата работа и се свързва с Никола, за да използва услугите му. Когато даваш стойност, без да искаш нещо в замяна, това се цени и възможностите идват сами. Затова Никола споделя, че:

Съдържанието и споделянето на знания са много важни.

Когато предадеш своя опит, много по-вероятно е да спечелиш нови клиенти, отколкото да създадеш конкуренти. Но трябва да действаш и да опитваш нови неща. Няма как винаги да печелиш, но по-важното е да не се отказваш. Никола споделя за себе си следното:

Ако не си изпълня целите, си правя заключения и продължавам, но не се отчайвам.

Винаги ще има провали, въпросът е да си взимаш поуките от тях и да продължаваш напред. Успехът е някъде там и те очаква, просто не спирай.


Действай смело

Никола е пример за много хора, които се колебаят, тъй като е смел и се впуска с огромен ентусиазъм във всяко ново начинание. Той споделя за себе си следното:

Действам бързо и не се колебая.

Неговата увереност го води напред и е верен спътник в постигане на набелязаните цели. Но има нещо много важно, което той отбелязва, а именно:

За мен амбицията е важна, но не на всяка цена.

Необходимо е единствено да правиш нещата по най-добрия начин и те се случват. Развивай се, учи и ставай по-добър, с всеки изминал ден, защото това е пътят. Или както Никола споделя:

Старай се да знаеш повече!

Когато имаш по-голяма палитра от знания и умения, действаш повече, даваш повече и получаваш повече.


Обобщение

Никола е вдъхновяващ пример, че можеш да изградиш нещо голямо от нищото. С много работа, учене и ентусиазъм, можеш да станеш един от най-добрите, дори без да имаш предходен опит. Ето и някои заключения от епизода:

  • стремежът да бъдеш сред най-добрите, те развива и дърпа напред;
  • бъди смел, действай, прояви постоянство и съдбата ще те възнагради;
  • когато даваш стойност и си полезен на повече хора, тогава за теб няма граници, всичко е възможно.

Действай, рискувай, учи,
всичко от себе си давай ти
и целите си постигни!
~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *