С хъс нещата ще станат

~ Петър ИвановПетър Иванов е създател и CEO на ParknShare – онлайн услуга за търсене и предлагане на паркоместа. Той е роден в Червен бряг, но още от прогимназията се мести да учи в София, където завършва СПГЕ „Джон Атанасов“ и в последствие записва „Информатика и компютърни науки“ във ФМИ на Софийския университет. След трети курс отива на бригада в САЩ и се връща зареден, мотивиран и пълен с идеи, които иска да реализира. Опитът, придобит в Щатите му дава много уроци, част от които Пепи споделя в епизода. Любопитен ли си какви са те? А искаш ли да не повтаряш чуждите грешки и да постигаш по-бързо поставените цели? Ако отговорът е да – прочети статията и изслушай епизода.


Повярваш ли, че можеш, вече можеш

Петър преживява труден момент в тийнейджърските си години. Неговите родителите се разделят и той се затваря в себе си, започва да изучава все повече своя вътрешен Свят и да се бори със своите страхове. Най-вече след престоя си в САЩ, той добива увереност и вярва истински в себе си. Затова споделя следното:

Видях, че мога и че това, което искам е само въпрос на време, за да стане.

Защото когато вярваш в себе си и имаш търпението да стигнеш до момента, в който твоят труд ще бъде увенчан с успех, няма какво да те спре. Действай смело и почерпи вдъхновение от поуката, която Петър си е взел, а именно:

Научих, че с хъс нещата ще станат и започнах да търся възможности и да тествам идеите, които имам.

Когато опитваш, рано или късно ще откриеш своето нещо. Дори да не е от първия път, дори да не е лесно. Просто продължавай напред и преценявай кое е подходящото нещо за теб. В ситуации на колебание и несигурност, Петър използва един обикновен въпрос, който винаги му помага да вземе бързо и правилно решение и той гласи:

За какво ще съжалявам след 5 години?

Когато си отговориш, разбираш кое наистина е важно за твоето развитие и бъдеще. По този начин изборът е много по-лесен и не се отдаваш на моментни емоции. Опитай да използваш този въпрос и в твоя живот, когато се намираш на кръстопът и провери дали работи за теб. Може да улесни изборите и да подобри живота ти. Ти как мислиш?


Запиши се за бюлетина с ексклузивни интервюта и препоръки за любими книги. Само 1 имейл месечно! ☞

Не слушай какво казват, гледай какво правят

Много често получаваме съвети от другите. Те винаги знаят кое как се прави и кое е най-добро за нас. Предполагам и на теб се е случвало? Но дали те самите прилагат съветите, които ти дават? Според Петър:

Мнението на хората не струва нищо. Трябва да се мери тяхното поведение.

Защото той се е уверил от личен опит, че:

В днешно време хората много говорят, но малко са тези, които действат и застават зад думите си.

Затова не се втурвай да правиш всичко, което ти казват. Изслушвай другите и преценявай добре, кои съвети са полезни за теб и какво можеш да приложиш в собствения си живот. Петър прави точно това и от своя опит споделя следното:

Когато се допитвам до някой, опитвам да разбера есенцията – какво стои зад това изказване.

Винаги има по-дълбок смисъл в изказванията и поука, която можеш да вземеш за себе си. Затова бъди внимателен, улови акцента, който е валиден и за теб и го приложи, за да подобриш резултатите си. Няма по-ценно от това да се учиш от чуждите грешки. Предполагам и ти не желаеш да изпробваш всички грешни методи, докато стигнеш до правилния? Колко по-лесно е да видиш кое не работи и да не губиш безценно време в опитите си да го направиш.


Вземи си идея, адаптирай я към себе си и я приложи

Винаги има големи цели, които от пръв поглед ти изглеждат недостижими, но когато ги разделиш на по-малки, ситуацията рязко се променя. Това е много ценен принцип и при създаването на новости, която Илън Мъск често използва. Затова Петър споделя, че:

Трябва да разделиш един голям принцип на малки елементи и да ги комбинираш по различен начин. Така се създават нови неща.

Какво по-ценно от това да използваш нещо изпитано, да добавиш своя почерк и да създадеш нещо оригинално, което съответства на твоите принципи. По-този начин развиваш себе си и своите умение. Петър използва също следния метод, за да събира идеи и да черпи вдъхновение:

Когато слушам нови неща, аз се отварям като една фуния – попивам всичко, след това го филтрирам и си вземам това, което ми трябва.

В съветите на другите винаги има и неща, които не биха ти помогнали. Затова трябва да си критичен към съветите и да ги пречупиш през своята призма. В тази връзка Петър споделя следното:

Всяко нещо, което чуя, го подлагам на съмнение.

Бъди критичен, но и отворен към нови възможности.

 


Обобщение

Петър е много мотивиран и надъхан млад човек, който не се страхува да опитва и да рискува. Ето и някои заключения от епизода:

  • Човек трябва да прави осъзнати избори в живота си.
  • Не очаквай някой друг да те направи щастлив, а спечели сам своето щастие.
  • Радвай се на това, което правиш и бъди доволен от себе си.

Проактивност прояви, рискувай, опитвай, призванието си намери, смелост прояви и целите си постигни!

~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *