Стилът е вечен

~ Ники ИлиевНики Илиев е вдъхновение. Талантливият млад режисьор, родом от София, но прекарал детството си в Пазарджик е създал някои от най-успешните съвременни български филми, като „Чужденецът“, „Живи Легенди“, „Нокаут“, както и нашумелия през 2019 г. – „Завръщане“. Киното е негова страст още от дете и с много труд, постоянство и целеустременост, той я превръща в реалност, създавайки свой собствен стил в киното.

Бойните изкуства са важна част от живота му и той вярва, че именно те са му помогнали да изгради характера си и да развие смелостта и дисциплината, които му помагат да преследва целите си докрай. От няколко години се е концентрирал върху своето личностно развитие и усъвършенстване най-вече чрез четене и слушане на много книги по темата.

Именно прилагането на прочетеното в книгите му помага да се подобрява ежедневно. Освен всичко Ники преподава кинорежисура в Нов Български Университет и вдъхновява своите студенти с натрупания опит, придобитите знания и най-вече със силата на личния си пример.


Пътят към целта

Ники израства в Пазарджик, където кино-салонът е неговото любимо място. Още като дете открива, че предпочита да ходи да гледа филми сам, пред това да играе навън с децата. В началните класове в училище се забавлява като пише истории, които си представя като кратки филми и започва да осъзнава, че:

Няма нищо, което да ме пали повече от това да правя филми.

Когато се премества да живее в София затвърждава страстта си към киното. Професионалният му път започва с работа в телевизията и моделство, но това са само стъпки по пътя към неговата истинска мечта – големият екран. Когато навършва 25 години си казва:

Ако сега не последвам мечтата си, няма кога!


Свободата и личният стил

Ники се мести за кратко в Лос Анджелис, за да се учи от най-добрите, но решава да се завърне в България, защото осъзнава, че няма нищо по-ценно от свободата да реализираш собствените си мисли, идеи и стремежи.

Дава ми много повече щастие, свобода и креативност, ако правя нещата, които аз искам, които аз пиша и които аз съм създал, дори да са с малко пари.

Според него най-голямата грешка е да копираме и да се сравняваме с другите, тъй като винаги ще има някой по-добър.

Най-добре е да се сравняваш с вчерашната версия на себе си.
~ Jordan Peterson (12 Rules of Life: An antidote to Chaos)

Важно е всеки да намери своя собствен стил, пречупвайки нещата през своята призма, защото:

Стилът е вечен! Когато носиш своята идентичност, тя не може да отмине от мода.


Промяната е процес

В труден за него момент, свързан с неуспехи в личен и професионален план, Ники започва да чете и слуша мотивационни книги и подкасти, които му помагат да преоткрие собствените си възможности и да повярва още повече в себе си. Заедно с новите философии за живота, той установява, че за да промениш себе си, не е достатъчно единствено да постигнеш определен резултат.

Всяка промяна не е промяна веднъж и не е промяна завинаги. Всичко е процес!,

затова слуша и чете книгите по няколко пъти, докато те станат част от неговото подсъзнание и започне да живее по този начин. Както Георги допълва:

Не можем да накараме някой да прави нещо на сила, можем да помогнем единствено, като чрез личен пример, даваме вдъхновение.


Мотивацията + Постоянството + Смелостта = Право в Целта

За да бъдем най-добри, в която и да е сфера, е необходима саможертва, постоянство и всекидневна работа в тази посока.

Ти си най-добър в това, което правиш най-много.

Един от най-важните уроци, който Ники получава от бойните изкуства е, че:

Мозъкът ни дава сигнали да се откажем, за да ни предпази, но в повечето случаи, когато мислим, че не можем да продължим, ние сме едва на 40% от възможностите си.


Обобщение

Разговорът с Ники е изключително завладяващ, въздействащ и поучителен. Той ни припомня колко ценни са свободата, постоянството, дисциплината и психологическата нагласа. Подтиква ни да се замислим за начина, по който възприемаме и развиваме себе си, за важността да имаме автентичен стил и да въздействаме на околните чрез личния си пример.

Някои от ключовите моменти от епизода гласят:

  • свободата е да изразяваш себе си и да имаш възможност за креативност;
  • за да можеш да помогнеш на някого, първо трябва да помогнеш на себе си, защото ако твоята чаша е празна, няма как да отсипеш щастие на някого;
  • човек няма нужда от външно признание, ако е в хармония със себе си;
  • когато някоя идея те хване, действай! Колкото повече отлагаш, толкова по-вероятно е [идеята] да не се случи;

Призванието ти си намери, смело и безотказно по своя път върви, собствен стил си изгради и независимо от чуждото мнение, щастлив бъди!
~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *