Успехът е процес, а не събитие

~ Борил БогоевБорил Богоев е създател на онлайн курсове за маркетинг, платформата borilbogoev.com и книгата „Мъдростите на Борил“. Завършва Техническия университет в София със специалност „Автоматика и Системотехника“. От малък иска да се занимава с психология и да пише, но това не е достатъчно сериозно според баща му, затова се ориентира към автоматизацията.

Животът му се подрежда така, че от автоматизацията в ТУ, стига до маркетинга и от там към неговата страст – психологията и писането. Когато заминава да живее в Дубай със семейството си, се налага да се включи активно в грижата за децата и разбира какво е да си в „обувките на жена си“. Така установява колко е ценно да се поставя „в обувките на своите клиенти“, за да бъде максимално полезен за тях.


Страхът не е истински

Борил определя като един от основните фактори на прогреса навика да си правиш равносметка, защото тя ти показва, какво си постигнал и дали си на правилния път в преследването на твоите цели. Той споделя:

Виж живота си в момента – какво правиш, как изглеждаш, с какво се занимаваш – това е отражение на твоите сегашни ценности и убеждения.

Ако това, което виждаш не ти харесва, значи просто трябва да направиш промяна, в желаната посока. Действай и бъди смел, защото:

Страхът е преди да го направиш, започнеш ли, вече няма време за страх.

Тогава мислиш само как да довършиш това, което си започнал и се наслаждаваш на процеса. Любимият му цитат относно страха гласи:

Опасността е истинска, но страхът не е истински, той е само проекция на твоя ум.


Навиците и убежденията си промени, и килограми свали

Борил има проблем с килограмите в определен период от живота си, но е горд, че успява бавно, но дълготрайно да отслабне с повече от 20 кг. Опитва различни диети и режими, но резултатите започват да се появяват, едва когато променя своята нагласа. Ето и неговото обяснение:

Това, което ми помогна, е свързано с убежденията и начина на мислене.

Когато започва да се храни бавно, с удоволствие и мярка, резултатите са налице. Основен фактор се оказва също, че спира да се храни малко преди да се почувства сит, защото:

Когато се храниш по емоционални причини, ти нямаш засищане и можеш да ядеш до безкрай.

А количеството храна, което приемаш е от изключително значение, както и проследяването на резултатите, които постигаш, защото:

Това, което измерваш, можеш да управляваш.


Тест – Оптимизация – Фокус – Прогрес – Успех

От собствен опит, Борил разбира, че за да бъдеш успешен, трябва да намериш сферата, в която си силен и която те вдъхновява. А това може да се случи единствено чрез тестване на различни начинания. Той споделя, че:

Не трябва да си въобразяваш. Трябва да тестваш и на база на реалните данни, да оптимизираш резултатите.

Само така разбираш кое е за теб и кое не, и можеш да направиш необходимите корекции. Фокусът също е ключов фактор за по-бързо постигане на желаните резултати, защото:

Ако правиш едно нещо, но го правиш качествено, ти можеш да постигнеш невероятни резултати.

А постоянството в постигането на малките цели, води до желания успех или както Борил красноречиво го дефинира:

Успехът е процес, а не събитие!


Обобщение

Борил е страхотен човек, който може да бъде пример и вдъхновение в различни сфери на живота.

Ето и някои от мъдростите на Борил в епизода:

  • когато приложиш това, което си прочел, ти го преживяваш с всичките си сетива и получаваш пълния потенциал на това знание и умение;
  • не може да стоиш на бюрото си и да търсиш смисъла на живота, трябва да опитваш много нови неща, за да видиш кое ще откликне към теб;
  • дългосрочният успех е резултат от упорит труд и постоянство;

Уверен бъди, страховете си пребори, смело напред продължи и целта си достигни!
~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *