Ние сме господари на собственото си съществуване!

~ Доц. д-р Милена ГеоргиеваДоц. д-р Милена Георгиева е молекулярен биолог, учен, мислител и мечтател. В университета е завладяна от молекулярната биология и именно тази специалност се превръща в нейно призвание. Развитието на тази наука в последствие, и възможността да бъде прочетен генетичният код на всеки човек, ѝ дава възможност за полет на въображението. Тези фундаментални открития провокират неподозирани умения в Милена и тя се превръща от притеснително момиче, във вдъхновяващ комуникатор и мост между науката и обществото.


Призванието да бъдеш учен

Милена се насочва към медицината, защото желае да влияе на човешкото развитие. Но в последствие се преориентира към молекулярната биология и това свое решение определя по следния начин:

Разбрах, че да бъдеш учен е призвание и тази наука ме завладя.

Вдъхновяващ за нея е фактът, че чрез своите знания може да помогне на много хора, да правят осъзнати избори в живота си или както тя описва своята цел:

Всичките ми ценности са свързани с това хората да бъдат осветени от светлината на познанията, които учените имат, за да живеят по-добре.

Милена обича да комуникира с хора от различни сфери и да споделя знанията си, така че те да достигнат до по-голяма аудитория. Това, което прави е не просто работа, а мисия в живота ѝ. Както самата тя споделя:

Мотивирам се да бъда блестяща в това, което правя, не с титли и признания, а жаждата да познавам по-дълбоко механизмите, да общувам с хора от различни области, защото е важна другата гледна точка и интердисциплинарния подход.


Ние сами определяме нашата съдба

Всеки от нас има генетика и ДНК, с което идва на този Свят, но също така всеки от нас сам определя как да живее и какво да прави, така че да контролира проявлението на своите гени. Както Милена споделя:

Генетиката ни и ДНК не е нашата съдба.

И всеки може да се погрижи за своето здраве, като тя дава следните препоръки:

Първата стъпка към превенцията е профилактиката и персонализираната медицина чрез родословието по отношение на заболявания.

По този начин ще разбереш към какви заболявания си предразположен и можеш да ги избегнеш. Тези стъпки са много ценни, защото:

Резултатите са симбиоза между самопознание, работа върху самия себе си и запознаване с тенденциите на съвременната наука.


Внимание на себе си обърни и за планетата се погрижи

Ние сме много малка част от планетата, но всеки трябва да бъде отговорен за действията си, защото те оказват влияние върху поколения напред. Милена описва тази зависимост по следния начин:

Ефектът на пеперудата действа, защото всеки избор, който правим днес, всяко нещо влияе върху бъдещите поколения и цялата планета.

Всеки дава своя принос с изборите, които прави и начинът, по който се грижи за себе си. Или както тя споделя:

Не можеш да чакаш да бъдеш добре, ако ти сам не се грижиш за това да бъдеш добре.

Ако полагаме необходимите усилия и правим осъзнати избори в живота си, то тогава:

Ние сме абсолютни господари на нашето съществуване.


Обобщение:

Милена е вдъхновяващ учен, който представя пред нас „книгата на живота“ и нейните неподозирани възможности. Тя ни дава интересни насоки и житейски съвети как да контролираме нашето здравословно и емоционално състояние. Милена онагледява с научни факти, че изборите, които прави, нашия път и развитие, определят не само нашия живот, но и нашия принос към Света. Ето и някои от заключенията направени в епизода:

  • всеки може да контролира проявленията на своята генетика, с информацията, която вече съществува и развитието на молекулярната биология;
  • ние не предаваме само гени, ние предаваме нашия опит на поколения напред и трябва да сме абсолютно отговорни за това, което правим и начина, по който живеем, защото всичко се отразява;

С хора светулки се обгради, за здравето си се погрижи и за бъдещето на планетата допринеси!
~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *