Разпознаваемият глас носи по-голяма отговорност

~ Ния ПетроваНия Петрова е позитивен и мотивиран млад човек, който се развива в социалната сфера. Част е от няколко обществено отговорни фондации и участва в разработването на игри за визуализация и преоткриване на личните способности.

Учи в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и скоро ще се дипломира в специалност „Социални дейности“. Ния е творческа личност и голяма нейна страст е пеенето, като със своя талант и автентичност успява да покори публиката и да спечели първото място в „Гласът на България“.


Музиката като вдъхновение

Ния работи като барман, обича да пее, но се занимава и с различни социални дейности. Като малка не е така запленена от пеенето, но в последствие с нейни съученици правят група, като дори имат участия в клуб, още в 10 клас. В момента музиката е важна част от живота ѝ, след като нейни близки я убеждават да отиде на кастинг за „Гласът на България“. Тази идея е подкрепена от желанието и да има “поне едно клипче в YouTube”, а тя успява дори да спечели състезанието за талантливи певци.

За нея:

Победата е много приятна, но и изключително задължаваща.

Фактът, че печели популярен музикален формат и то без професионално да се е занимавала с музика, тя си обяснява с това, че:

За да постигнеш успех, трябва да си автентичен. Важно е да правиш всичко, което можеш, по начина, по който го усещаш.

За хората, които се колебаят дали да продължат да правят това, което им доставя удоволствие, тя казва:

Ако ставаш сутрин и това е първото нещо, за което мислиш и ако някъде има поне един човек, който иска да види това, което си сътворил, трябва да продължиш да го правиш.


Удовлетворението да бъдеш част от добра кауза

Ния все още учи и скоро ще завърши Софийския университет със специалност „Социални дейности“. В момента участва в социалните организации „Single Step“ и „Обществен КОМПАС“, където забелязва тенденция, че за младите хора има различни организации, но за по-възрастните не. Всъщност те, по-възрастните имат голяма нужда от подкрепа, защото:

По-възрастните хора много трудно напускат работа, не се осмеляват да рискуват като променят средата си и се страхуват да преследват мечтите си.

Затова в “Обществен КОМПАС” създават бордова игра, предназначена за хора на средна възраст, която да им помага по пътя към успеха и да ги мотивира да преследват мечтите си.


Грешките са безценен учител

Ния споделя, че наскоро на едно събитие е била запитана за грешките, които е правила и признава:

Стана ми много приятно, когато осъзнах колко много съм научила от грешките си.

Без грешки, няма уроци.~ Георги Ненов

Човек трябва да опитва своя шанс, независимо колко грешки ще направи, защото както казва Уейн Грецки:

Пропускаш 100% от изстрелите, които не отправиш към целта.~ Уейн Грецки

И както Ния и Георги отбелязват:

Трябва да минем по трудния път, да направим нашите грешки, за да можем да осъзнаем какво сме изпуснали и какво имаме в момента.


Обобщение

Разговорът с Ния е изключително натурален и вдъхновяващ и ни кара да се замислим за отговорността, която всеки от нас носи с личния пример, който дава, както и със своите думи и действия. Част от изводите, които споделя са:

  • колкото повече се чува гласът ти, толкова по-голяма отговорност носиш, тъй като когато си популярен, достигаш до повече хора и твоите думи и действия имат по-голямо влияние;
  • когато ти се случи нещо лошо – или се изолираш, или променяш ценностите си;
  • винаги търсим нещо повече и забравяме да оценим това, което имаме;

Нека не забравяме колко е важно да бъдем себе си, да се борим за мечтите си и да опитваме винаги, независимо от резултата. ~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *