Успехът е да бъдеш добър пример

~ Александър ХинковАлександър Хинков е един от създателите на Uspelite.bg – позитивната медия на България, както и на бранда „Носия“. Родом от Велико Търново, Алекс определя себе си като истински болярин. Избира да изучава Маркетинг в Икономическия университет във Варна, където се запознава със своите бъдещи бизнес партньори – Венко и Добрин.

Заминава за кратко в Италия по програма Еразъм, но това кратко приключение променя тотално мирогледа му за религиите, хората и живота. След като се връща, се включва в инициативата „Младите успели българи“.

С Венко и Добрин развиват проекта и по-късно го ребрандират на Uspelite.bg. Пътят е изпълнен с много предизвикателства и финансови затруднения, но в крайна сметка, резултатите са налице. В епизода Алекс споделя още за своите грешки и успехи.


С идеална цел работи и успеха, както ти го разбираш, постигни

Животът в Италия, макар и за кратко, оказва огромно влияние върху възприятието на Алекс и трансформацията, която преживява. Той го обобщава по следния начин:

Отидох в Италия религиозен, месояден и силен патриот, а се върнах вегетарианец, невярващ толкова в конкретна религия и не толкова патриотичен.

За всеки индивид, целта е различна и успехът има различно измерение или по-конкретно:

Успехът е нещо, което всеки сам измерва за себе си – може да бъде материално измеримо, емоционално измеримо, социално и т.н. Важно е да бъдеш добър пример!

Когато си за пример, без значение в коя сфера, значи си успял. Израждане на Uspelite.bg не е с цел монетизация. Идеята на проекта е да бъде вдъхновение за хората и да показва добрите примери или както Алекс споделя:

Правихме нещата, защото смятахме, че са правилни, а не защото планирахме да направим медия.


Позитивната медия и съвременния прочит на традициите

Алекс оценява това, което има и знае, че да живееш пълноценно е най-големият дар. Ето и неговото определение по въпроса:

Винаги съм живял с мисълта, че искам да отдам значимото на този шанс, който ми е даден, наречен живот.

За него и неговите сътрудници е важно този дар да бъде оценяван от повече хора. Затова една от целите на Uspelite.bg е да създава по-голяма конкуренция в нишата на позитивните медии в България, тъй като:

Ако повече хора сме отворени към това да споделяме какво имаме, толкова повече ще имаме.

Те решават да навлязат и в друга ниша, като създават техен моден бранд, наречен „Носия“, с идеята да преведат традициите към днешни времена или както Алекс споделя:

Искахме да запазим символиката и силата на традициите, но да бъде стилна и естетически добре стояща в днешни времена.


Ангажиран към крайната цел бъди и за грешките не се тревожи

Алекс определя като грешки, в развитието на проекта, липсата на опит и прекалената смиреност, която имат в началото, но както сам споделя:

Грешките са нещо много положително, защото така се учим.

За екипа на Успелите е трудно да поискат подкрепа от читателите си, чрез дарения, но въпреки липсата на финансиране, проектът е успешен, защото правят всичко с огромен ентусиазъм и …

Всеки от екипа е ангажиран заради каузата.

Важно е да имаш яснота за крайната цел и да виждаш „цялата картина“, но също така да си концентриран върху настоящето, защото:

Когато имаш някаква огромна цел, трябва да забравиш за нея и да мислиш само за инструментите, които са ти нужни и пътя, който трябва да извървиш.

Тогава мечтите, стават реалност!


Обобщение:

Александър е пример за това, че с вдъхновение и ентусиазъм, всеки може да постигне целите си. Да, може да е трудно, може да отнеме време, може да правиш грешки по пътя и да не монетизираш своята дейност в началото, но всичко може да бъде постигнато, ако не се отказваш и продължаваш да правиш нещата по правилния начин.

Ето и някои от заключенията направени по време на епизода:

  • най-добрият начин една медия да се разрасне е естественият. Органичното популяризиране е най-устойчиво;
  • когато имаш добър екип, който е отдаден на мисията, тогава успехът е неминуем, независимо от трудностите;
  • успехът е различен за всеки, но също така може бъде постигнат от всеки;

Постоянен бъди, с малки крачки към целта се движи, кураж не губи и рано или късно, ще я постигнеш ти! ~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *