Всеки може да стане на Световно ниво

~ Теодосий Теодосиев„Златният учител на България“ – Теодосий Теодосиев, подготвил стотици медалисти на международни олимпиади по физика, напомня колко определящи са първите години от живота на всеки от нас. Според него основополагащи за всяко дете са развитието на интелекта, литературата и точните науки в ранна детска възраст, и най-вече възпитанието.

Учител Тео доказва, че младежите в България не са неспособно поколение и когато бъде вложен труд, постоянство и иновативни методи на работа, България може да излезе на челни позиции в международни състезания и олимпиади.


Децата на България

Теодосий Теодосиев споделя, че според проучвания, бебетата имат много повече мозъчни клетки от научните ръководители, но ако не се използват, с течение на времето, те закърняват.

Човек, който използва мозъка си, може да бъде стотици пъти по-умен от този, който не го използва

, затова

Всеки може да стане на Световно ниво

Всичко зависи от нашето желание и трудолюбие.
Според учител Тео,

Четенето е тренировка на въображението на детето

„Златният учител на България“ препоръчва книги от автентични древни автори и пътешественици от различни периоди, за да знаят как се е развил Светът.


Ролята на учителя

Едно от най-важните качества на добрия учител е да обяснява всичко на достъпен език и да възпитава децата.

Учителят е като в картина на Микеланджело, където Господ дава душа на Адам. Учителят докосва ръката на детето и му внушава вечни ценности, които ще му помогнат да оцелее, ще му служат през целия живот и ще може да предаде на следващите поколения.

Той смята, че всяко дете трябва да наблегне на сферата, в която е неговата сила, за да реализира тавана на възможностите си. От друга страна,

Целта на училището е да научи децата постоянно да учат, тъй като Светът се променя много динамично и те трябва бързо да се адаптират.

Възпитанието на децата е от ключово значение, тъй като възможностите на човек да прави добро, нарастват паралелно, с възможностите да прави зло и при свободен избор, може да се появи така нареченият ГЕНИОТ – човек, който има мозъчния потенциал, но грешни ценности.


Общество на социално силните

Документалният филм „Формулата на Тео“ е посветен на Теодосий Теодосиев – на неговата философия за живота и ролята на учителя. В момента подготвят продължение на този филм, което ще се казва „Социално силните“, тъй като една прогресираща страна не може да се състои основно от социално слаби хора, които разчитат на другите.

В школите се произвеждат социално силните хора, които създават новите техники, новите технологии и дават хляб на социално слабите.

Теодосий Теодосиев купува училище навръх планината, в близост до Трявна, където въздухът е най-чист, тъй като според него:

Човек може да живее изолиран, на обезлюдено място и да прави нещо на световно ниво.

Всеки трябва да споделя своя опит и знания, защото както самият той казва:

Аз търся някой да ме използва, защото опитът трябва да се размножава.


Обобщение

Разговорът с този изключителен просветител доказва, че:

  • трудът и положените усилия, водят до вдъхновяващи постижения;
  • интелектът трябва да бъде подплатен с добро възпитание, за да има забележителни резултати, в противен случай, може да бъде разрушителен;
  • луксозните школи не са задължително условие за добри резултати, по-важни са качествата на учителите, тяхната отдаденост и добрите методи на работа;
  • всеки може да стане Свръхчовек, ако има подходящо възпитание от своите родители и учители, и развива своя потенциал.

Като финал, нека бъдем благодарни, активни и да действаме, защото:

Обратното на успеха не е Провалът, а Бездействието!


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *