Вдъхновявай с личен пример

~ Марио БакаловМарио Бакалов е старши първи офицер на Airbus A380 във флотата на най-голямата немска авиокомпания Lufthansa. Роден е в Източен Берлин, но израства в България. Цялото му семейство е свързано с авиацията и от малък тази среда го привлича. Въпреки това никой не вярва в неговите „невъзможни“ мечти, че той ще стане пилот и ще управлява най-големия самолет в Света. Но Марио доказва, че когато имаш ясна цел, вярваш в себе си и се учиш от най-добрите, тогава няма невъзможни неща. Той решава да предаде своя хъс и ентусиазъм на други хора, които споделят неговите мечти. Чрез личния си пример, г-н „Искам“, както го наричат близките, показва, че ти си толкова голям, колкото са големи мечтите ти.


Отговорността да бъдеш вдъхновение

Марио е много добър пилот, но с течение на времето решава, че иска да бъде полезен и по друг начин на обществото. И решава да го направи, като споделя своята история с повече хора, за да послужи за тяхно вдъхновение. Той споделя, че:

Една възможност човек да се ангажира е да бъде пример за някой друг.

Така се появява и идеята да приземи в България най-големия самолет в Света – Airbus A380. По този начин той сбъдва освен своята мечта, и мечтата на много други хора. Мотивацията му за това събитие, той определя по следния начин:

С кацането на А380 в България, исках да покажа, че всичко е възможно, че един българин може да го направи, значи и те могат.

Няма по-добър начин да въздействаш на околните, от влияние чрез личен пример. Марио приема своята професия като огромна отговорност и споделя следното:

Чрез летенето можем да вдъхновим хората с добър пример. Така се развиха много проекти, по които работя.

Винаги можеш да използваш своите познания и опит, за да вдъхновиш някого. А защо не и много повече хора.


Запиши се за бюлетина с ексклузивни интервюта и препоръки за любими книги. Само 1 имейл месечно! ☞

Ресурсите са прекият път към успеха

Постигането на добри резултати е въпрос на много труд и познания, но според Марио времето за постигане на целите, може да се намали значително, ако използваш наличните ресурси. В днешно време те са неограничени. Както той споделя:

Трябва да използваш всички ресурси от една ситуация, за да можеш ефективно да се справиш с нея.

Ти си късметлия, защото имаш достъп до информацията от интернет, книги, хора и специалисти в различни сфери. Затова използвай всички тях и направи най-добрия избор за себе си. Марио е уверен, че:

Изслушването на различни философии и различни хора, те прави по-толерантен, по-успешен и по-щастлив човек.

Защото можеш да се учиш от чуждите грешки, да вземеш добрите идеи, да ги приспособиш към себе си и да постигнеш своите цели много по-лесно. Според Марио много съществено е да дефинираш ясно посоката, в която желаеш да се развиваш. След като си наясно с нея, най-прекият път към успеха, той дефинира по следния начин:

Ако искаш да учиш нещо, учи се от най-добрите.

Техният опит и съвети са безценни. Вземи най-доброто, адаптирай го към себе си и бъди най-добрият.


Границата е небето

Голяма част от постиженията, които ти се струват невъзможни, реално са такива само в твоята представа. Или както Марио споделя:

Много неща, които ни ограничават, всъщност са граници, които сами си поставяме.

Ако си уверен в себе си и погледнеш отвъд логичното, ще разбереш, че твоите възможности се определят единствено от това, което вярваш, че можеш да постигнеш. Марио от личен опит знае следното:

Много е важно да си повярваш и да не се отказваш.

Тогава граници няма. Всичко е възможно и всяка цел може да бъде достигната. А с всеки следващ успех, твоята увереност нараства, защото както той споделя:

Самочувствието идва от успеха.

Затова продължавай, развивай своите способности, постигай целите си и живей живота на мечтите си!


Обобщение

Марио е вдъхновяващ пример, че границите са само в нашето съзнание. Ето и някои заключения от епизода:

  • Когато знаеш какво искаш и използваш всички налични ресурси, успехът е в твоите ръце.
  • Много често не съжаляваш, че си направил нещо и си сбъркал, а съжаляваш, че си изпуснал нещо и не си го направил. Затова просто действай!
  • Повярвай, че е възможно и то наистина ще бъде възможно!

Имаш голяма и невъзможна мечта?!?
Не се отказвай и дерзай смело, по пътя към целта!
Бъди пример за хората от общността,
покажи смелост, постоянство, доброта
и докажи на всички, че се случват чудеса!

~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *