Ако имаш силно „Защо“, то те мотивира да вървиш напред

~ Ангел ГеоргиевАнгел Георгиев е един от създателите на платформата Znam.be, която предоставя въпросник за професионално ориентиране на деца от различни възрасти. Чрез този въпросник, всяко дете може да открие подходящите за него професии, на база своите силни страни и интереси, и да има ясна цел и посока в живота. Ангел се е занимавал с обучения, на различни теми и в различни страни, но винаги с идеята да подобрява средата. Той успява да сбъдне и своята мечта – да стане учител и развива проекта Znam.be, тъй като желае да подобри образованието в България. В този вдъхновяващ разговор с Ангел са засегнати теми, свързани с образование, цели, кариера, ментори, силата на средата и ролята на себеусещането.


Твоето силно „Защо“

Ангел сбъдва своята мечта да бъде учител през 2017 г. Той иска да направи учебния процес приятно и интересно занимание, което да мотивира децата да учат с желание и ентусиазъм. Това може да се случи, когато те имат ясна цел. Според Ангел:

За да можеш да научиш нещо, ти трябва да си отговориш на въпроса Защо.

Ако имаш ясен отговор, ти си много по-целеустремен, тъй като:

Когато знаеш защо го правиш, постоянството идва много лесно.

Тогава имаш конкретна цел – крайна точка, към която да се стремиш и път напред, който да следваш. Както Ангел споделя:

Ако имаш отправна точка напред, ти се движиш напред.


Запиши се за бюлетина с ексклузивни интервюта и препоръки за любими книги. Само 1 имейл месечно! ☞

За навиците и менторите

Ангел обича да споделя своите знания и да бъде полезен на околните, но в определен момент осъзнава, че е безценно да слушаш повече, отколкото говориш, защото:

Може да спечелиш много повече, ако изслушваш хората около теб и разбереш тяхната гледна точка, отколкото да опитваш да покажеш твоята.

По този начин можеш да разбереш тях и същевременно да откриеш нещо ново за себе си. Ангел смята, че за да се развиваш, трябва да анализираш и подобриш своите навици, защото:

Чрез навиците можеш да подобриш различни неща в живота си.

Той осъзнава, че това се отнася както за всекидневните действия, така и за по-големите цели, които имаш. Друг основен фактор за успешното развитие е да имаш ментор, който да те мотивира. Според Ангел търсещият подкрепа, трябва да бъде проактивен, но също е важна и синергията между ментора и ученика, защото според него:

Ролята на ментора е да бъде намерен! 


Промяната започва от теб

Още в ученическите си години, когато е приеман като зубър и сменя училището, Ангел установява, че в новото училище, новите съученици го възприемат по същия начин, което го води до заключението, че всичко е следствие на неговото вътрешно усещане и отношение. Затова променя своята нагласа към себе си и неусетно прякорът му се променя от Зубъра на Висшиста. Затова той е уверен, че:

С начина, по който ти си представяш нещата около себе си, ти променяш самата среда.

Тогата излъчваш различна енергия и предизвикваш различни реакции. Ангел смята, че:

Ако ти не помогнеш сам на себе си, няма кой друг да ти помогне. От друга страна ако помогнеш на себе си, много по-лесно можеш да помогнеш на другите.

Ключът е вътре в теб и никой друг не може да те промени, ако ти самият не пожелаеш. Ангел смята, че трябва да имаш ясна цел и да действаш смело, защото:

Когато си намериш твоето “Защо” и имаш тази искра в очите, тогава просто действаш и то става!

Повярвай в себе си, реши кое е важно за теб и действай! Няма по-подходящ момент от този, който имаш тук и сега!


Обобщение

Епизодът с Ангел напомня, колко важно е възможно най-рано да намериш отправна точка, към която да се стремиш. Тогава е по-лесно да видиш своя път и да продължиш да го следваш, независимо от трудностите. Ето и някои заключения от епизода:

  • децата са нашето богатство. Ако се погрижим за тяхното развитие, ще се погрижим и за нашето бъдеще;
  • когато знаеш какво искаш, винаги намираш начин и мотивация да го направиш;
  • чрез начина, по който възприемаш себе си, можеш да промениш представата на другите за теб. Всичко започва от теб самия, промяната е в твоите ръце;

Своето силно „Защо“ намери, ясни цели си постави и по пътя към успеха, уверено върви!
~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *