Труд без резултат няма

~ Севдалина АлександроваСевдалина Александрова е създател на споразумения, сертифициран медиатор и обучител на медиатори. Книгите са нейна страст и още от дете чете по-сериозна литература, сред която и творчеството на Ницше и Достоевски. За Севи е важно да бъде полезна на хората, затова се ориентира към правото, но в последствие се решава, че по-добрият начин да бъде полезна на повече хора е чрез медиацията.

Чрез методите на медиацията, тя разрешава тежки спорове и помага на своите клиенти да осъзнаят и развият своите най-силни качества. Разговорът със Севдалина е задълбочен и доста философски на моменти, като в него са засегнати теми, свързани с даването, получаването, свързанността ни с околните, ценностите, радостта от живота и много други.


Свръхчовекът в теб

Идеята за свръхчовек е тема за размисъл на Севи от дълго време, но не в смисъла на човек, който се смята за нещо повече от другите, а на такъв, който развива себе си, за да може да бъде полезен на околните и да спомогне за всеобщото благо. Защото Севдалина смята, че:

По-важно е да бъдем човеци, отколкото свръх.

Да бъдем стойностни хора, които дават стойност и са пример за останалите. Както Севи споделя:

Обожавам да виждам свръхталанта на всеки и доколкото мога да му го отразявам в огледалото.

По този начин той го развива и надгражда. Когато всички сме по-добри в това, което правим и развиваме своите силни качества, тогава и средата се променя. Съпричастността и взаимната подкрепа са много ценни, защото:

Ние хората имаме нужда от внимание и признание, от това се чувстваме значими.

Тогава можем да развием целия си потенциал и да бъдем най-добрата своя версия.


Запиши се за бюлетина с ексклузивни интервюта и препоръки за любими книги. Само 1 имейл месечно! ☞

 


Пътят на радостта

Севи споделя своите наблюдения от практиката в медитацията, според които:

Пътят на радостта е това, ти да видиш, че си свързан с другите.

Защото щастието идва от съпричастността, от възможността да се чувстваш приет. А ти можеш да бъдеш уважаван и приет, само когато това, което правиш съответства на това, което казваш или както Севи го описва:

Единственият път за повишаване на самоувереността и уважението към себе си е да си държиш на думата желязно!

Тогава ти самият се чувстваш по-сигурен и околните те възприемат като сериозен и отговорен човек. Това е и начинът да привлечеш хора, с подобни на твоите ценности. Защото според Севдалина:

Важното е какъв си ти и да намираш сходни като ценности хора.

Когато си в ползотворна среда и се чувстваш значим и подкрепян, ти можеш да постигнеш всичко, което до момента ти се е струвало толкова далечно и непостижимо.


Започни промяната от себе си

За Севи е важно всеки да се чувства приет такъв, какъвто е, да прояви свободно своите умения и да му бъде показано, колко много всъщност може. Тогава самият той би повярвал в себе си много повече и би постигнал, много повече. Севдалина смята, че най-добрият начин да разбереш какъв е човекът е не според това, което говори, а според начина, по който прави всичко в живота си, тъй като:

Как правиш каквото и да било, е как правиш всяко нещо.

Какъвто си в рутинните дейности, такъв си и във важните решения, такъв си в трудните моменти, защото това е твоята същност. Както Севдалина споделя:

Ако искаш да посееш нещо, трябва да посееш много от него.

Ако искаш да си добър в работата си, трябва да си добър във всичко, което правиш. Да помагаш, да бъдеш полезен и даваш стойност на околните. Според Севи:

Когато човек дава, след това дори да не иска, то му се връща!

Светът е устроен така, че когато даваш, то винаги се връща при теб, независимо след колко време, от кого и по какъв начин. Затова давай, без да искаш нещо в замяна, вярвай в доброто и нека всички заедно направим Света едно по-прекрасно място!


Обобщение

Епизодът със Севи е много замислящ и даващ стойност. Той за пореден път ни напомня, че ти си този, от когото трябва да започне промяната.

Ето и някои заключения от епизода:

  • труд без резултат няма. Всяка нова дейност ти дава ново знание. Дори да е неуспешна, уроците, които си вземаш, са безценни;
  • предизвиквай себе си, да правиш неща, които мислиш, че не можеш и да преодоляваш границите, които сам си поставяш;
  • какъвто и да е твоят избор, направи първата крачка с това, което имаш, дори да не е перфектно. Най-важно е да започнеш и да бъдеш постоянен, след това всичко ще си дойде на мястото;

Добър човек бъди, за себе си и околните се грижи, смело действай, най-доброто направи и за по-прекрасно бъдеще допринеси
~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *