Път винаги има

~ Мартин ПетровМартин Петров е международен експерт по наказателно право, който дълги години живее в чужбина. Професионалният му път продължава в Международния трибунал на ООН за бивша Югославия и Международния Наказателен Съд, но на едно детско представление му проблясва, че иска някога да прави нещо за деца. Мартин е баща на две момичета и личният му опит го среща с „The Little Gym“ в Хага, където едната от дъщерите му тренира.

В последствие, когато се появява възможност за франчайзинг на същата компания, той решава да се върне в България и да развива проекта тук, а именно специализирана зала за гимнастика, за деца между 3 и 12 години, в която те се учат да опитват нови неща и да бъдат по-уверени в себе си и възможностите си.


Пътят към себе си

Мартин смята, че дори да не си наясно какво точно желаеш да правиш в момента, с всеки изминал ден учиш и опитваш нови неща, това ти помага да откриваш себе си. Или както той го формулира:

Откривах себе си с всяка следваща крачка напред.

По този начин ставаш все по-уверен и можещ човек, който има ясна визия и я следва. Мартин силно вярва, че:

Колко далеч можеш да стигнеш, зависи изцяло от теб.

Защото ти си човекът, който може да си постави ограничения или да приеме, че Светът предлага неограничени възможности. Дори сложните времена на Ковид-пандемията, той описва по следния начин:

Когато си поставен в нова ситуация и си длъжен да намериш друг път в нея, път винаги има!

Ти можеш повече, отколкото дори си очаквал и в такива трудни моменти, проявяваш качества и изобретателност, за които не си и подозирал. Разбираш, че начин винаги има!


Запиши се за бюлетина с ексклузивни интервюта и препоръки за любими книги. Само 1 имейл месечно! ☞

 


Всичко се случва с причина

В живота има много ситуации, в които се ядосваш, че нещата са се случили по начин, който не е благоприятен за теб, но както Мартин казва:

Нищо не е случайно! Никога нямаме пълната картина, ние виждаме само елемент от нея.

Когато след време се върнеш на този труден момент, разбираш, че той се е случил по някаква причина, за да те направи по-силен и по-подготвен за друга възможност в бъдеще. Той смята, че:

Периодите в живота ни се редуват по някаква причина. Понякога знаем причината, понякога не.

Но такава винаги има. Затова не приемай нещата твърде насериозно и не се отчайвай от трудните моменти в живота. И това ще мине, но:

Основното във всички периоди е да знаеш, ти кой си и да не отстъпваш на себе си, да не се отдалечаваш твърде много от ценностите си.

Когато си наясно със себе си и твоите възможности, тогава преминаваш по-леко през трудностите и продължаваш да следваш своя път.


Преодолей страховете си

Създаването на „The Little Gym“, Мартин приема като кауза, чрез която дава своя принос към обществото в България, тъй като работата, която вършат в залата, той определя по следния начин:

Ние учим децата да преодоляват страховете си, да опитват неща, които на пръв поглед им изглеждат трудни.

По този начин те разбират, че няма нищо страшно в това да опитваш, независимо дали ще успееш от първия път или не. Според него:

Принципът е, че колкото повече опитват, толкова повече успяват. Колкото повече успяват, толкова по-смели стават да опитват други неща.

Този опит води до извода, че без да опитваш, няма как да придобиеш увереност, а без да придобиеш увереност, няма как да бъдеш успешен. Затова Мартин е уверен, че:

Няма принципи, няма предел на това, което човек може да създаде!

Ти можеш да постигнеш всичко, което приемеш, че е възможно. Границите са само в твоето съзнание, а възможностите са неограничени. Е, ти си на ход, да решиш какво избираш за себе си?


Обобщение

Мартин е много ерудиран човек, от който можеш да си вземеш полезни съвети, безценен опит и да почерпиш вдъхновение. Ето и някои заключения от епизода:

  • всичко в живота ти се случва с причина, просто трябва да изчакаш, за да видиш крайния резултат и пълната картина;
  • ти си част от едно цяло, от една енергия, към която добавяш или отнемаш, с нещата, които правиш;
  • ако приемаш, че нещо е ограничение, то ще си остане ограничение, но ако го погледнеш от друга гледна точка, ще го видиш като възможност да поемеш в друга посока;

Психика, смелост и деца,
причина, следствие и съдба,
в един разговор за истински ценните неща!

~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *