Когато се раздаваш, то се връща

~ д-р Калин ВасилевД-р Калин Василев или Калинбата, както е по-популярен, е роден във Велико Търново, в семейство на лекари и стоматолози. Той е ученолюбив и буден младеж, който организира своите приятели за различни игри, още от малък. В последствие решава да кандидатства в САЩ и научава английски език буквално за 4 месеца. Приемат го в колежа в Гетисбърг, след което се озовава в Карнеги Мелън. От там се прехвърля и завършва образованието си в Кеймбридж. В периода на престоя си в Гетисбърг, един бас го предизвиква да участва в 42-километров маратон, който успява да завърши само след 5 тренировки.

От тогава се заражда неговата страст към бягането, като към момента е избягал над 40 маратона и 15 ултра-маратона. След всички приключения се прибира, за да си почине във Велико Търново, но решава да остане за постоянно и започва да организира там безплатни тренировки, събития, почиствания и какво ли още не. По този начин създава общност, която помага в различни инициативи и развива Tarnovo Runs. Неговите дейности и стойността, която дава на толкова много хора, му носи наградата Будител на годината, за 2020-та година. Неговият ентусиазъм е толкова заразителен, че няма как да останете безразлични.


Прави добро, бъди добър пример

Калинбата е прекрасен пример за това, че един човек може да създаде цяла общност, когато е добър пример и вдъхновение. Калин обича да помага и е уверен, че:

Хората, които дават, се намират.

Когато даваш, ти по естествен начин започваш да се обграждаш с други хора, които дават и по този начин тази позитивна енергия се предава нататък или както той го описва:

Колкото си по-даващ, открит и помагаш на някого да израсне, толкова повече ти се връща.

Тази вълна се завихря и се връща отново при теб под някаква форма, дори да не е от същото място или по същия начин. Просто така е устроена Вселената. Няма по-хубаво нещо от удовлетворението, че си помогнал и си направил някого по-щастлив. Или както Калин споделя:

Добрият човек е приемащ човек, който гледа да помогне.

Толкова е лесно да дадеш своя принос и да задвижиш колелото на доброто, с едно малко действие, с един мил жест.


Запиши се за бюлетина с ексклузивни интервюта и препоръки за любими книги. Само 1 имейл месечно! ☞

 


Стъпка по стъпка до крайната цел

За да постигаш целите си, трябва да бъдеш последователен и непрестанно да се развиваш. Доста често ни се иска всичко да се случва веднага, точно в този момент, но това не винаги е добро решение, защото както Калин споделя:

Много важно правило е да усетиш момента, а не да насилваш нещата.

Всичко се случва в точния момент, стига да бъдеш търпелив и постоянен. Понякога в желанието си да пришпориш нещата, ти всъщност ги обричаш на неуспех или получаваш негативи, които трудно се компенсират. Калинбата смята, че волята да не се откажеш се тренира постоянно и споделя, че:

Трябва да заздравиш съзнанието си и всяка стъпка играе тази роля.

Всяка крачка напред, те доближава към крайната цел и калява твоята воля. Това е нещо, което му помага неизменно в завършването на маратоните, защото винаги има трудни моменти, контузии и оправдания, за да се откаже, но той споделя следното:

Аз не съм човек, който се отказва, ще го изходя, но ще го завърша, защото това е изживяване, което си заслужава и трябва да го направиш.

Това ти дава сила и увереност, че си преодолял себе си и въпреки трудностите си завършил. То те мотивира да продължаваш напред и да подобряваш своите резултати, защото волята се изгражда с малките победи.


Намери своята пътека

След завръщането си в България, Калин намира съмишленици в бягането и събира група от хора с подобни интереси и ценности, които да се забавляват и развиват заедно. Или както той споделя:

Ако няма общност, създай я!

Тогава енергията е много по-голяма и твоят принос към другите те мотивира да ставаш все по-добър в своята сфера. Калинбата смята, че:

Трябва да имаш собственото си нещо, да си тъпчеш в своето, а не да вървиш по утъпкани пътеки.

Не се вкарвай в рамки и стереотипи, кое е правилното според нормите и мнението на околните. Бъди себе си, прави нещата, които ти доставят удоволствие, следвай своите мечти и стремежи и винаги търси своя собствен път. Мисията на Калин спрямо общността е следната:

Искам да предам чувството да търсят, за да намерят собствената си пътека.

Само когато си на своя път, можеш да бъдеш удовлетворен и щастлив от живота.


Обобщение

Калинбата е вдъхновяващ пример за това, че всяка пролет започва от една птичка. Ето и някои заключения от епизода:

  • всеки има трудни моменти, но когато ти е най-трудно, ти подава ръка човек, на когото ти си помогнал преди това, защото доброто се връща;
  • когато имаш общността, доверието и хората около теб, ти осъзнаваш, че имаш толкова много възможности;
  • промяната започва с промяна на средата, защото тя ти дава възможност и подкрепа, за да постигнеш това, което желаеш;

Дерзай, помагай, работи, с прекрасни хора се обгради, своя собствена пътечка намери и по нея уверено и щастливо върви!
~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *