Хората са най-ценният ресурс

~ Мартин ГраховскиМартин Граховски е млад човек, който търси и разказва истински истории. Той е роден в България, но още като бебе заминава за САЩ, където прекарва 5 години. След това със семейството си се местят да живеят в Канада. Въпреки това всяко лято от своето детство, Мартин прекарва в Севлиево, където се чувства приет и щастлив. Всяка изминала година, тръгването от България става все по-трудно заради приятелствата, които изгражда тук. Но от друга страна, Марто е щастлив, че когато се прибере в Канада, ще разкаже на своите приятели там, за прекрасната ни родина. Така в него се поражда желанието да разказва истории и да пресъздава места и човешки взаимоотношения, чрез видеа и филми. Постепенно той развива своята страст да снима и когато е едва на 23 години създава най-мащабния туристически проект за България – 3 minute Bulgaria, който има милиони гледания и продължава да набира популярност. Разговорът с Мартин е искрен и неподправен. Той за пореден път ни напомня колко е важно да ценим нещата, които приемаме за даденост – родината, природата и най-вече хората, защото те са най-ценният ресурс.


Какво е България за мен?

Мартин решава да се върне в България, защото чувството, което изпитва усещайки подкрепата и гостоприемството на хората тук, не може да се сравни с никой успех, постигнат на място, където хората не споделят твоята радост. Намерението да се завърне, Мартин определя по следния начин:

Най-доброто ми решение беше да се върна в България.

Защото по този начин изпитва истинско щастие и удовлетворение от свършеното. Заснемането на историите на автентични хора и показването на техните емоции е нещо несравнимо за Марто. Тази любов към България започва от неговото детство, когато се прибира само за летните ваканции, но пази емоциите и спомените живи, до следващото лято и новата среща с неговите български приятели. Затова и неговото описание за страната ни е следното:

Всичките ми спомени, които имам в България са такива – много силни, много сурови, много красиви. Това е България за мен!

Родината за него са красивите гледки, които запечатва, милото отношение на хората, което пресъздава чрез историите си, суровата действителност и бедността, които ни заобикалят. Но въпреки всички житейски трудности, мисията да бъдем преди всичко хора, да споделяме малкото, което имаме и да се радваме заедно на успехите си. Това е нещото, което Мартин открива в различни кътчета от страната ни, защото все още има такива хора. И това е облика, който иска да покаже на Света. Това е България! Тук Марто намира хора с голямо сърце, отворени към околните и техните преживявания. Затова той споделя следното:

Никога не съм бил толкова близък с хора, колкото в България.

Защото в родината ни все още има много хора, които не са завладяни единствено от материалното, а се интересуват и от околните, и тяхното благоразположение. Накратко казано, човеци с главно Ч.


Запиши се за бюлетина с ексклузивни интервюта и препоръки за любими книги. Само 1 имейл месечно! ☞

Човекът е по-важен от всеки бизнес

В чужбина Марто има несполучлив опит за сътрудничество със свой колега от университета, тъй като мотивите на двамата са коренно различни. Мартин иска да снима заради емоцията, заради историите, докато неговият съдружник работи основно с комерсиална цел и това води до големи разногласия относно проектите, с които да се занимават. Това е и причината да прекратят своите бизнес взаимоотношения. В този контекст Марто споделя следното:

За мен е по-важна връзката с хората, а не толкова бизнесът.

Защото хората са тези, които правят всеки проект смислен. Хората, които участват и техните истории, както и хората, които гледат, и въздействието, което ще окаже върху тях показаното. За Марто индивидите, които имат истории за разказване са неизчерпаем ресурс, тъй като той е уверен, че:

Човекът е най-важен и всеки човек е интересен. Важно е да можеш да му отделиш време.

Когато имаш времето, за да поговориш с хората, ти успяваш да вникнеш в дълбините на неговата душа, където винаги се крие нещо интересно. Но за тази цел трябва да отделиш достатъчно време и да бъдеш спокоен, за да предразположиш отсрещната страна и тя да сподели своите лични истории. Понякога дори в процеса на разговор, хората осъзнават факти, които не са откривали преди, тъй като рядко се разкриваме изцяло и казваме на глас своите мисли и чувства. Точно затова Мартин дава следното определение за своята работа:

Видеографията и фотографията за мен е да можеш да разказваш истории.

Не просто видео и снимки, а хора и техните емоции. Какво по-ценно от това!


За силата на подкрепата

Марто се чувства много щастлив и спокоен в България. Оценява приятелите и подкрепата, които получава тук, и затова споделя, че:

Колкото и възможности да имаш в чужбина, ако нямаш спокойствие и подкрепата на хората, ти няма да продължиш напред.

Ако няма някой, който да ти каже, че това, което правиш е смислено и помага на хората, че твоите филми предизвикват патриотизъм и любов към родината, и хората в нея, няма да имаш толкова голям стимул, за да продължаваш да се бориш. Спокойствието, че от каквото и да имаш нужда, когато си в България, винаги ще намериш човек, който да ти подаде ръка, или да те свърже с подходящите хора, е безценна. Както самият той го описва:

Възможността във всеки един момент да разчитам на някого е това, което ме кара да се връщам в България.

Това е усещането, което го кара да се чувства наистина у дома, когато е тук, и което го връща отново и отново. Защото според него:

Където и да живееш, колкото и пари да печелиш, комфорта и спокойствието няма да се случат, ако средата около теб не позволяват това да се случи!

Затова избирай правилно средата си, цени хората, които те подкрепят и им връщай със същото. Колкото повече хора има в България, които дават най-доброто от себе си, без да очакват нещо в замяна и виждат доброто в другите, толкова повече позитивна енергия се завихря. По този начин ден след ден, малко по малко случваме промяната, която желаем… Бъди част от промяната, бъде част от бурята, която завихря доброто в другите.

 


Обобщение

Мартин е позитивен и проактивен млад човек, който обича България и това личи от всичко, което прави. Той ни напомня, че в България има хора и места, с които можем да се гордеем. Ето и някои заключения от епизода:

  • Независимо как се развива животът ти, спирай, за да оцениш това, което имаш и да разбереш как се чувстваш.
  • Ако искаш нещо много силно и се подготвиш по най-добрия начин, няма как да ти откажат.
  • Колкото и бизнес възможности да има в една страна, ако нямаш среда и приятели, които да те подкрепят, няма да имаш желание и по-големи цели!

Във всеки човек интересна история намери,
доброто в душата му съзри,
с другите го сподели
и позитивната енергия завихри,
за да имаме всички едни по добри дни!

~ МониКа Ангелова


Изслушай целия епизод и се потопи в разговора с моя гост ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *