Днес пиша за 153 ден. И е един от онези дни, в които започвайки да пиша не знам до къде ще стигна. Нямам идея за какво ще пиша и до къде ще стигне мисълта и клавиатурата. Обаче ще пиша. Ще пиша, защото съм обещал. На теб и на себе си.

Мисля да пиша на любимата ми тема – книгите. За книгите, над които наблягам последните месеци, а може би – малко повече от година.

Рано в неделната сутрин имах среща с един от хората (63 към момента), които подкрепят Свръхчовекът с дарения през платформата Patreon. Говорихме си предимно на теми, свързани с психологията и от него дойде и въпроса, за който ще пиша днес „Кои са книгите, на тема психология, които би препоръчал?“

Та, отварям си аз Goodreads и Audible профилите и започвам да разглеждам:

  1. Няма как да сложа друга книга на първо място. То принадлежи на Психология на влиянието на Робърт Чалдини. Доста съм писал за тази книга. Просто е задължителна за всеки! Всеки!
  2. Това, което слушам в момента – The Laws of Human Nature на Робърт Грийн. Колкото пъти се докосна до книги на този автор, толкова пъти оставам впечатлен от начина, по който илюстрира своите тези. Великолепни истории. Интересен, стойностен и разбираем анализ на героите в тях. Мисля директно да продължа с 48 Laws of Power (48 закона на властта), тъй като си имам едно кредитче в Audible-а. 🙂
  3. The Chimp Paradox. Доста интересна книга, която разглежда хората и начинът им на мислене и действие по един малко по-различен начин. Авторът е Steve Peters.

Не бих препоръчал Мисленето (Thinking fast and slow) на Даниел Канеман, защото е изключително суха книга. Трудна за слушане/четене и осмисляне.

Бих препоръчал Принципи (Principles) на Рей Далио, но тя не попада точно в стандартната психология. Така, че я слагат тук, като бонус!

Това е от мен. Ако не си чел №1, не чакай, не отлагай. Започвай я! След това премини към Робърт Грийн (която и книга да вземеш, няма да сбъркаш. Ако приемаш препоръки – Майсторството (Mastery) е идеално начало). След това бих прочел и Принципи.

Ще се радвам да получа обратната ти връзка за тези книги!

П.П. Пропуснахме 7-те навика, защото моя събеседник я беше чел, разбира се! 😉 Ако ти не си, има какво да научиш от нея също.


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *