Така и така съм тръгнал да пиша за връзките, та май ще се потопя в тази необятна тема и ще продължа с някои от митовете, които аз лично съм разбил в собственото си съзнание. Пак казвам, че това е моят личен опит и той не е общовалиден. Държа, дори ви предизвиквам, да споделите несъгласието си с мен, ако поискате.

Мит №1: Всяка връзка има нужда от компромиси

Връзката няма собствено мнение. Връзката, това са две гледни точки на хора, които искат (са избрали) да бъдат заедно. Връзката няма нужда от компромиси – тя се нуждае от осъзнати избори. Нека разгледаме една измислена ситуация от живота на двама още по-измислени влюбени. Ще опитам да пресъздам някаква конкретна ситуация взимайки предвид единствено този скромен и доста ограничен контекст:

Момчето обичай да играе футбол с приятели. Цъка най-великата игра поне 2-3 пъти седмично. Това му доставя огромно удоволствие.
Момичето не се интересува от футбол. Съдейки по поведението на партньора си, разбира, че футболът е важна част от живота му.

Един ден дамата казва, че иска да излязат на театър/кино/кафе/разходка. Просто така. Без контекст. Момчето се съгласява в този конкретен път. Изкарват си много приятно и на момичето много й харесва тази промяна. На базата на случката, тя решава, че иска това да е за постоянно – момчето да не играе футбол, а да излиза с нея. Първоначалният ИЗБОР (тук става въпрос за осъзнат избор в името на любовта, уважението, връзката) изведнъж проправя път за възможно повтарящо се действие, което колкото и да е приятно на момчето, му пречи да прави нещата, които обича.

Приемаме, че още следващата седмица, момичето се обажда на момчето в ден, в който играе футбол и му казва, че иска да излязат пак.
Ако той ИЗБЕРЕ да “преглътне” това съзнателно, защото повече обича приятелката си отколкото да играе футбол, то това би било ИЗБОР. В противен случай, това би било КОМПРОМИС.

Ето как изглежда компромисът в думи/мисли: “ЗАРАДИ ТЕБ ГО ПРАВЯ!” Как изглежда изборът: “ПРЕДПОЧИТАМ ДА ИЗЛИЗАМ С НЕЯ ОТКОЛКОТО ДА ИГРАЯ ФУТБОЛ!”
КОМПРОМИСЪТ води до натрупване на “налягане” и обичайно “избухва” при първия по-сериозен скандал. От ИЗБОРА следва спокойствие. Спокойствието, поне при мен, води до щастие. Аз съзнателно избирам да правя неща, които ме правят щастлив. Неда прави същото.

Ако се окажеш в гореописаната ситуация, обясни на партньора си защо даденото нещо (твоят избор) е важен за теб. Възможно е нейната/неговата позиция да ти даде повече контекст и за другата гледна точка. Единствено и само пълният контекст може да ти даде верен отговор. Ако го нямаш или ако не искаш да го дадеш, то няма смисъл да си мислиш, че проблемът е в нещо друго.

Ден #97 – Check! Пропуснати статии – Ден #64 и Ден #89!

Последните 3 статии:

Ден 94 – Каква е твоята мотивация?
Ден 95 – Търсенето на перфектния партньор
Ден 96 – Къде да го намеря този … партньор?

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *