Бий се или бягай! 99% от конфронтациите свършват с това. На живо, и в двата случая няма победител. В интернет, обаче хората, които “бягат” от конфронтация са малко. Все пак никой не може да те удари или да те застраши докато си седиш вкъщи и изразяваш смелостта си през клавиатурата. В интернет повечето хора са смели, уверени и противно на Сократ, който твърди, че не знае, знаят абсолютно всичко и разбират от всичко. Пред тях Гугъл е като 4-годишно чаве от ма’алата.

Внимавай с тези хора!

Те са тотално заключени от собственото си его. Те са агресивни, когато някой има различна от тяхната позиция. Нямаш полезен ход, ако влезеш в конфронтацията с тях. За това силно препоръчвам, ако някой ти “скочи” на онлайн дуел за “КОЙ ПРАВ, КОЙ КРИВ”, направо си затвори Фейсбука, за да не се изкушиш да му напишеш нещо, на което той ще отговори нападателно и … и край! Отиде ти почивката, следобеда, уикенда.

“Не спори с човек, който ще те свали в калта и там ще те бие с опит.”

Тази мисъл е широко разпространена у нас. Мисля, че има защо.
Вече писах веднъж за емоциите. Ако усетиш някаква емоция в даден разговор – обмисли сериозно кои са страните и защо са афектирани. Не бързай да вземеш страна. Гледай и мисли. Задавай си въпроси: Защо тези хора реагират така? Скачат? Обиждат? Заплашват? Как мога да проверя коя от страните е права? Забелязвам ли някакъв когнитивен дисонанс – авторитет, Дънинг-Крюгер, ефект на Барнъм?

Това правя и аз. Не бързам да взема страна по теми, които поляризират хората и ги разделят на лагери. Правя си проучване. Питам по-умни и опитни от мен хора. Мисля. Моето мнение има някаква стойност за теб, ако четеш тази статия и ако слушаш Свръхчовекът. Аз не мога да си позволя да подвеждам хората. Важно ми е.

Ден #71 – Check! Пропуснати статии – Ден #64!

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Последните 3 статии:

Ден 69 – Валутата на връзките
Ден 70 – Генерализацията не ти помага!
Ден 71 – На пътя!

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *