Има стотици когнитивни заблуди, които ни пречат ежедневно. Любимата ми заблуда, която става обект на днешната статия е ГЕНЕРАЛИЗАЦИЯТА.

Какво е то?

На Английски език https://en.wikipedia.org/wiki/Faulty_generalization

Чувал ли си изречението: “Всички роми са крадци!” или пък: “Гърците са мързеливи!” или пък: “Жените не могат да шофират!” или пък “В България няма качествена работна ръка” или “Шофьорите на БеЕмВе не използват мигачи!” или любимото ми (по обективни причини) “Мотористите са самоубийци!”

Ако една жена не може да шофира добре или познаваш или си виждал (с очите си) ром, който краде, това не значи, че ВСИЧКИ жени не могат да шофират или че всички роми са крадци. Това е генерализация, а генерализацията ти пречи да бъдеш ОБЕКТИВЕН.

Обективната истина може да казва следното: 90% от жените не могат да паркират успоредно до 3 години след взимане на книжка, но за да я има, трябва да има проведено реално проучване, изследване или събиране на данни. Обективната истина може да казва, че само 5% от ромското население е задържано поне веднъж за кражба. Изведнъж, понеже ние познаваме 1-2-3-5 човека, които попадат в тези 5%, всички стават крадци.

“Софиянци са агресивни шофьори. Всички те засичат!” Ако от излизането от вкъщи до влизането в офиса се разминаваш с около 300 коли, а те засекат 1-2-3, то процентът от всички коли, с които си се разминал е по-малко от 1%. Това изглежда ли като високо ниво. Между 0.3 и 1 от 100. Вземи 1 литър вода. Сега отсипи 10 грама. 10 грама е 1/2 от шот за текила. Ето това е 1%.

Обективност

Не можеш да съдиш за всички по един, два, три примера. Не можеш да съдиш за всички само на базата на личния си опит.

Задавай си въпроси във връзка със собственото си вярване, че нещо е така или не е така. От къде си събрал тази информация? Има ли как да я провериш? Има ли достоверен справочник по темата? На базата на отговора ще разбереш от къде идва заблудата.

Ден #70 – Check! Пропуснати статии – Ден #64!

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Последните 3 статии:

Ден 67 – Как се делят хората?
Ден 68 – Моята най-силна страна е моя най-голяма слабост
Ден 69 – Валутата на връзките

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *