Кой е навикът, който така и не успях да изградя по устойчив начин?

Спомням си съвсем ясно април 2017 година, когато в почти празния си апартамент в Хамбург, който разполагаше със скромните 35 кв. м. площ, в които 2 кв. м беше килерът, а 5 кв. м беше банята, седях на един пластмасов сглобяем стол от ИКЕА и се „учех да медитирам“ с помощта на Headspace. В последствие съм имал още 2-3 периода, в които решавах, че ще медитирам и … после се отказвах.

След като срещнах теб и другите слушатели на „Свръхчовекът с Георги Ненов“ с Христо Нейчев в #ЕПИЗОД223, реших, че моментът е удобен да използвам най-силната мотивация – вашият интерес към проекта, който развивам и статиите, които пиша и да започна да медитирам отново. Към този навик ще прикрепя още един – да пиша кратка статия всеки ден, за да ти споделя какво се е случило в процеса ми по медитация. Та, нека обобщим в следващите 30 дни, аз, Георги Ненов, ще:

 1. Изграждам навик да медитирам всеки ден, стремейки се да правя 30-минутни практики.
 2. Изграждам навик да пиша кратки статии за този блог, всеки ден, за да споделям с теб моите прозрения в процеса.

Предишен опит

Тествал съм безплатния 10-дневен курс на Headspace и го препоръчвам на всички, които искат да бъдат преведени през кратко 5-10 минутно демо за медитация. Тествал съм и Insight Timer – където освен курсовете за медитация има и много приятна музика за йога, медитация или просто релакс. Без реклами. Без прекъсвания. Препоръчвам и приложението и уеб-версията. С помощта на Headspace съм опитвал поне 3 пъти да развивам навик от поне 5 минути медитация на ден. Неуспешно!

С Insight Timer (където също има страхотен курс за начинаещи – Learn How to Meditate in 7 Days) ефектът беше по-добър – успях да направя около 25 дни с поне 10 минути медитация на ден и въпреки това, в един момент просто спрях да я правя. Ще споделя какви са предимствата на приложенията, които съм опитвал, за да прецениш дали искаш да ги тестваш:

 • Напълно безплатни са;
 • Предоставят възможност за водена (Guided) медитация за абсолютно начинаещи (които разбират английски език, разбира се);
 • Има и приложение, и уеб-версия – т.е. не те ограничава;
 • Можеш да си свалиш сесиите на телефона, ако отиваш на място, на което няма интернет (и където искаш да си продължиш практиката);
 • Супер удобно е да медитираш със слушалки (за предпочитане – шумоизолиращи)

Предишният ми опит е неуспешен и въпреки това виждам огромен потенциал за себе си в медитацията. Характерът ми е такъв – доста емоционален и пряко свързан с настроенията ми. В първия ми опит за медитация някакси успях с лекота да контролирам моментите, когато собствените ми мисли ме обливат и не знам от къде да започна. Случвало ли ти се е да седнеш да пишеш нещо, както аз в момента и мозъкът ти да започне да те залива с идеи за други неща, които можеш да свършиш сега – да пишеш на приятел, за да го попиташ дали детето му харесва Зрънчо или предпочита Pringles, например.

На мен ми дойдоха поне 5 мисли, свързани с правенето на нещо друго, например: „Леле, не си публикувал пост в LinkedIn. Сигурно би било полезно за Христо (моят гост от #ЕПИЗОД223) да има пост и там.“ Та, да спрях да пиша, за да пусна пост в LinkedIn страницата на „Свръхчовекът с Георги Ненов“. И още няколко неща, вкл. фактът, че точно сега Неда ми звънна 3 пъти за 6 минути, а не се бяхме чували по телефона днес. Мисля, че Христо го описа страхотно в епизода – развиване на ментална гъвкавост или възможността да избираш своята реакция.

Развиването на ментална гъвкавост, ни помага всяко едно нещо, което се случи в нашия живот, да можем да го разчитаме по множество начини и да можем да избираме от множество реакции.~ Христо Нейчев

Ден 1

Във вторник, т.е. вчера, пуснах епизода във всички подкаст платформи. Вътрешният ми глас ми каза: „Сега е точният момент да започнеш това предизвикателство. В епизода говорихте за медитация. Говорихте за това как да започнеш, както и чу какво препоръча Христо – 30 дни по 30 минути. Не можеш да отричаш медитацията докато не направиш 30 дни по 30 минути. Ето, даже можеш да обещаеш пред хората в блога, за да си по-съвестен, като предния път.“ Преместих си алармата от 6:30 на 6:00 и сутринта, след като се събудих, минах през банята и се отправих към хола да направя 30 минутна медитация. Първите ми няколко въпроса бяха:

 • Ще ми бъде ли студено? За целта се облякох.
 • Как да разбера, че са минали 30 минути? За целта си избрах някакво клипче от приложението на Insight Timer, което беше точно 30 минути. Естествено, със слушалки, за да не смущавам Неда, която блажено си спеше.

Седнах на ръба на дивана. Стъпих здраво на земята. Изправих си гърба. Сложих си дланите на коленете и затворих очи. Първата ми мисъл беше „За какво ще медитирам сега?“ Нямам никакъв опит с медитация, която не е водена (Guided) и реших, че не е толкова трудно и ще опитам аз да си я водя. „За какво да направя първата си медитация?“ – помислих си пак. „За благодарност!“ Това прозрение сякаш разкара всичките ми притеснения.

Започнах да мисля за всички неща, за които съм благодарен. Сигурно съм изброявал поне 12-13 минути, защото когато (поради огромното ми нетърпение) отворих леко очи, за да видя колко време остава, таймерът показваше 13:56. „Доста бързо минава времето“ – казах си аз. Успях да измисля благодарности за още около 10 минути и 3 минути преди края на медитацията реших, че ми стига толкова за първия ден. 27 минути са повече от 0 минути.

Ето няколко въпроса, които си задавам сега, пишейки:

 • Трудно ли ми беше? Не беше трудно. Странно беше. Особено за човек, който обича да действа и непрекъснато да върши нещо.
 • Как мога да го направя по-лесно? Намери водена медитация, която е точно 30 минути, с която да направиш първите няколко дни, докато разбереш как да си я водиш сам. ⭐ Това ми е задачата за тази вечер.
 • Приятно ли ми беше? Емоционално – да. Физически – леко дискомфортно.
 • Мога ли да увелича физическия комфорт за утрешната практика? Ще сложа възглавници под д-то и ще седна със скръстени крака, както каза Христо – с коленете близо до пода.
 • Липсва ли ти нещо? Май забравих да правя упражнения за дишането. Би трябвало водената медитация да ми помогне с това.

Ще се доверя на следния цитат на Христо и продължавам утре с Ден 2:

Медитацията е естествена функция на тялото, тя ти е вградена.~ Христо Нейчев

Пътешествието в Света на медитацията започна доста неуверено. Обаче съм свикнал. Бразилското джу джицу започна по същия начин преди две години. Нямам търпение да разбера какви награди ще откривам от днес до 30-тия, а и след 30-тия ден. 🙏

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *