Тази сутрин се видях с моя приятел Ники за разходка в парка. Той ми беше препоръчал да гледам лекцията на Бербатов в НСА, която споделих преди няколко дни. Попита ме какво мисля. Сега ще споделя с теб какво му отговорих:

  1. С непрекъснатото разхождане ми напомня на мен. Знам защо го прави. Аз го направих на първата ми лекция – пред прекрасната аудитория на Aesthetic by Science – Bulgaria миналия юни. Прави го, защото е притеснен и неуверен. Движението му помага да мисли.
  2. Когато започвах Свръхчовекът и аз имах проблеми с говора си – сливане на думите, пропускане на съгласни, паразитни думи, липса на паузи на точните места. Но с това ставаш по-добър с практиката. Стига да ти пука. Вярвам, че на Бербатов му пука да развива себе си. Иначе нямаше да е играл в Манчестър Юнайтед и нямаше да бъде единственият българин със златна обувка в най-силното футболно първенство в Света.

Защо това е важно?

Защото, когато работиш нещо, свързано с твоя изказ …

“Гласът е четката, с която рисуваш. ”
~ Г.

Изключително важно, според мен, е да можеш да говориш правилно, да притежаваш достатъчно добър речник и да “рисуваш” с тези две простички неща. Така се приближаваш към качественото аудио-съдържание. Като правиш видео – гледаш в камерата, като правиш аудио – говориш правилно. Ако не го правиш или ако не показваш, че искаш да ставаш по-добър с всеки следващ път, хората може да си тръгнат.

Как да стана по-добър?

Имам само 3 съвета:

  1. Забави говора си. Обмисляй това, което искаш да кажеш. 1-2 секунди правят чудеса – паразитите изчезват.
  2. Чети книги на глас.
  3. Говори на глас, говори пред хора, говори пред камерата, практикувай при всяка възможност!

Последен цитат – съвет, ако това, което съм споделил по-горе, те е провокирало.

“The key to success is to start before you are ready.”
~ Marie Forleo
Life coach, motivational speaker, author

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *