Най-вероятно знаеш, че има 8 основни емоции?

  • Радост
  • Страх
  • Гняв
  • Тъга
  • Любов
  • Отвращение
  • Изненада
  • Презрение

Най-често срещаната емоция при възникване на спор е гневът. А той е ужасен съветник. Гневът замъглява разума и е върховна проява на егото.

Гняв

Едно от най-важните неща, които си взех миналото лято от НЛП курса в Родопите беше една техника, която се нарича трипозиционно описание. С най-простички думи, това е техника, с която освен да помислиш за своята гледна точка, отиваш в гледната точка на събеседника си и накрая, за да е още по-интересно, емоционално „излизаш“ от разговора и го „поглеждаш“ от страни.

Как се случва това в състояние на афект? Аз лично си задавам въпроса: „Какво ме кара да се чувствам така?“ Тук въпросът „Защо?“ не би свършил особено добра работа. Търся причини, а не следствия и състояния. Осъзнатият проблем е наполовина решен. Предупреждавам, че е по-лесно отколкото ти се струва. Просто търсиш първопричините в себе си, след това – тези в другия.

Трипозиционното описание „убива“ всички предположения, защото в общия случай първото нещо, което разбира човек, когато се налага да помисли от страната на събеседника си е, че не знае неговите причини, неговия контекст. Осъзнаването, че не знаеш нещо води до въпроси. Със сигурност си чувал какво мисля за въпросите:

„Качеството на твоите въпроси определя качеството на твоя живот.“
~Тони Робинс

След като съм задал няколко въпроса и съм събрал нужната информация, мога да отида и в третата позиция. Това е точка извън мен и събеседника ми. Представи си го като неутрален човек. Режисьора на филма. Съдията в тениса. Точка, която е лишена от емоционална реакция и следователно, може да помисли обективно и да вземе решение, подплатено с факти.

Струва ли ти се логично? Точно така съдиите и медиаторите разрешават проблемите – от позицията на неутрален наблюдател.

Ако те постигат желания резултат, използвайки неутралната позиция, защо да не приложиш техниката в твоя живот – с твоите близки и любими хора. Следващия път, когато някой те ядоса, задай си въпроса от преди малко „Какво ме кара да се чувствам така?“ Мога да ти споделя за една сходна ситуация от изминалата година и какво се случи, след възникването на конфликта и моето осъзнаване, че съм гневен, но търсейки причините за това състояние. Потърсих среща и възможност да споделим гледните си точки. Беше ми отказана (NB! В отношенията между хората, нямаме пълен контрол над действията и бездействията на другите. Моят съвет е свързан с твоето вътрешно усещане, че си направил всичко, което зависи от теб, за да разрешиш ситуацията, конфликта, гадното чувство!), което е съвсем нормално. На мен ми стига да знам, че съм опитал.

Вземи свръхчовешка идея! Адаптирай я към себе си! Действай!

Ден #14 – Check!

Последните 3 статии:

Ден #11 – Как моите приятели ми помагат да променям живота си към по-добро?
Ден #12 – Недей да четеш тази книга!
Ден #13 – Какво научих за 13 дни?


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *