Да ставаш в 5 е като да тренираш или да се храниш по режим – правиш го без значение кой ден от годината е. Дали е понеделник или неделя. Дали е Великден или Коледа. Изграденият навик вече е част от теб. Представи си, че всеки ден през седмицата искаш да ставаш в 5, но всяка събота и неделя спиш до 10. Как би реагирало тялото ти на това?

Днес ще си поспя

Признавам си, че и на мен ми се случва да се успя. Или да Snooze-на алармата 2-3 пъти. Най-вече от преумора или много по-късно от предвиденото лягане. Обаче не се осъждам за това. Знам, че е единичен случай. Знам какво искам наистина и се придържам към него.

Ама аз и вчера си поспах, и онзи ден …

Доста е лесно да разбереш, че новият навик не ти се получава. Че не се храниш така, както искаш. Че не се движиш толкова редовно, колкото искаш. Че теглиш една майна на алармата и си продължаваш с блажения сън. Проблемът идва след това – като се събудиш. Директно включваш негативния диалог: „Леле, много съм зле. Нали исках да ставам рано? Егати провала, пак спах до обяд.“ и други от този тип. Цялата ти настройка за деня е в кофата, защото току-що си сипал сериозна доза самоосъждане в главата си. Вместо да постъпваш така, потърси начин да подобриш съня си, така че да не се налага да водиш този неприятен разговор със себе си. И това важи не само за съня.

Как да спя по-добре?

Ще изброя няколко от базовите техники:

  • Избягвай телевизори, монитори, таблети и телефони поне 1-2 часа преди лягане;
  • Идеално тъмна спалня с подходяща температура – на хладно се спи по-добре отколкото на топло;
  • Почти или абсолютно никакъв кофеин през деня – Ще бъдеш учуден колко прекаляват хората с кафетата и после обясняват, че преди 01:30 не могат да си легнат, защото „така са свикнали“. Разбира се, тук има намеса на нервната система и е строго индивидуално, но може да бъде източник на проблеми;
  • Липса на диоди, LED и друг вид лампички в стаята – телевизор, монитор;
  • Лягай си по-рано – това се прави постепенно;
“Excellence is an art won by training and habituation.” ~Aristotle

А някакви хакове има ли?

Естествено! Най-добрият е да легнеш за 30-60 минути следобед. Разбира се, не се случва всеки ден, но си е валиден хак.

За финал

Аз съм избрал да си лягам и ставам рано. Не карам никой друг да го прави. Иска ми се хората да се замислят, че всъщност могат да имат много повече от живота си – да се чувстват по-добре като се погрижат за нещо толкова простичко като съня си. Моят опит дава добри резултати, а и ми дава допълнителен бонус – имам време всяка сутрин да пиша статии и да правя други неща, свързани с посоката, в която искам да се движа – да тренирам, да чета книги, да медитирам, да се разхождам в парка.

Вземи свръхчовешка идея! Адаптирай я към себе си!

Действай!

Ден #24 – Check!

Последните 3 статии:

Ден #21 – Моята връзка с моторите
Ден #22 – Не пия! Не пуша! Обаче …
Ден #23 – Уроците на прогреса


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *