Имам си едно разсъждение в главата през последните два дни и днес ще ви го споделя. Разбира се, не ви задължавам по никакъв начин да се съгласявате с него или пък ви гарантирам, че е “магическо хапче”. Такива неща няма.

Става въпрос за една схемичка, която лично на мен много ми помага да осъзная как да движа живота си в посоката, която аз искам и аз съм избрал.

Нарича се “Пирамида на Невро-Логическите Нива”. Изглежда така

Пирамида на логическите нива

Ако погледнеш отдолу нагоре ще разбереш, че най-долу стои твоята обкръжаваща среда (Environment)

Само, че не става въпрос за хора, а за физическо пространство – работно място, дом. Къде се случва нещо? Например моята среда в момента е нашият апартамент, в който около мен има два монитора, едно бюро, компютър, библиотека, чаша, калабаса, аудио-колонка.

Следващото ниво е свързана с поведението (Behaviour)

Какво правя? В момента пиша статия, пия мате и слушам музика.

На ниво умения и стратегии (Capabilities)

Как пиша? Отворил съм един нов документ и пиша вътре. Изливам мислите си чрез клавиатурата. Записвам всичко, което ми дойде на ум и е свързано с темата. Докато мисля гледам през прозореца или отпивам от калабаса.

Горното ниво е за ценностите и вярванията/убежденията (Beliefs/Values)

Защо пиша? Защото вярвам, че мога да споделя нещо полезно (убеждение) и защото искам да помагам на хората (ценност: ПРИНОС).

Това разбира се не обхваща всички мои ценности, а само тази конкретна – приносът. Може писането да е свързана с повече от една ценност. Например: За мен друга ценност би била отговорността, която поех на рождения си ден да пиша всеки ден. Защо пиша? Защото вярвам, че мога да споделя нещо полезно (убеждение) и защото искам да помагам на хората (ценност) и защото съм поел отговорност (ценност) към теб и другите читатели/слушатели на подкаста.

⚠ Примерен списък с ценности, който намерих в Гугъл и създаден от Intunity Coaches. ⚠

Нивото на идентичността (Identity) следва: Кой съм аз?

Това е начинът, по който се самоопределям в контекста на собствения си живот и интеракцията ми с другите. Аз съм човек, който помага на другите. Аз съм създателят на Свръхчовекът – проект, който разказва вдъхновяващи истории на успешни хора, за да покаже на слушателите, че няма невъзможни неща, щом някой друг вече ги е постигнал.

На върха на пирамидата е нивото на мисията (Mission)

Каква е моята мисия? За какво съм дошъл на този Свят? Нещата загрубяха рязко от идентичност нагоре, нали? Психологията е изключително интересна за мен. Вярвам, и за теб, щом си стигнал до тук. Все пак до тук само споделям и обяснявам. Най-интересното тепърва предстои – как нивата си влияят и по какъв начин можем да инициираме промяна.

Та, нека се върна на моята мисия в контекста на Свръхчовекът:

“ … управлявам Свръхчовешки проект, който вдъхновява хората да живеят живота на мечтите си.”

Мисля, че успях с конкретни примери от това, което правя в момента, да разкажа какво представлява странният триъгълник от картинката малко по-горе. Сега идва най-якото – ще ти разкажа как да влияеш на нивата! Отгоре надолу! Пример: Ако искаш да бъдеш здрав – да отслабнеш или да качиш активно тегло, недей да “ровиш” в “Къде?”, “Какво?” и “Как?”. Просто промени начина, по който възприемаш себе си (“Кой съм аз?”). Ако приемеш себе си за човек, който е здрав и силен (“Аз съм здрав и силен.”) е много по-лесно да “управляваш” всичко под това ниво. Да промениш вярванията и убежденията си, да промениш “Как се храня, Как се движа и Как почивам?” с една дума “Как се грижа за себе си?”, после “Какво правя, за да се грижа за себе си?” – чета, събирам информация и питам приятели/познати, които са наясно с принципите на храненето, тренировките и качествения сън и накрая се оказва, че вместо да съм “Къде?” – на дивана или в Мимас на Попа съм “Къде?” във фитнеса, в леглото, за да си взема 7-8-те часа сън или в планината на разходка.

Звучи супер лесно, нали? Абе, не е толкова лесно, но ако опиташ съм сигурен, че ще научиш много неща за себе си, за нещата, които ти пречат и които можеш да промениш, ако поискаш.

Както обичам да казвам – Вярвай в себе си и прави чудеса! Ще се радвам да споделиш за “чудесата”, които ще създадеш за напред, следвайки идеята на статията, някой ден, когато се срещнем.

Ден #110 – Check! Пропуснати статии – Ден #64 и Ден #89!

Последните 3 статии:

Ден 107 – Как да пишем по-добре според Иво Иванов?
Ден 108 – Здравословността е относителна!
Ден 109 – Щастлив или Прав?

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *