Evernote е мястото, на което си записвам разни забележителни неща, на които се натъквам – я в презентация, я в книга, я в подкаст. Моят акаунт е пълен с ето такива кратки файлчета:

Скрийншот на бележка в Evernote на Георги Ненов

4 супер простички неща, на които съм огромен фен:

 1. Прогресът (във всяко едно отношение) започва, когато признаем истината.
 2. Избягвай да имаш офис.
 3. Стратегията на 4 C, която съм споделял и за която съм писал статия.
 4. Фокусирай се върху генерирането на приход.

На кратко ще разкажа и за 4-те, както и как използвам Evernote.

 1. Първата стъпка към промяната ВИНАГИ е осъзнаването, че имаме проблем. Наднормено тегло. Депресия. Нещастие в личен или професионален план. Контузия, болка, дискомфорт. Във всяко отношение! Та, признай каква е истината и не се крий зад оправдания. “Не го правя, защото .. Гошо ми пречи!” Кого заблуждаваш? Не го правиш, защото не искаш. Защото не си мотивиран. Защото не си УБЕДЕН, че това е нещото, което като правиш всичко останало ще се промени. Кои са нещата, за които лъжеш себе си и околните? Не го прави. Губиш си времето!
 2. Не съм слушал скоро обяснението на Дан Съливан за офиса, но много ме изкефи, защото се застъпва с моята идея за свобода. За това да мога да работя от Алпите, от Тасос или от Люлин. Искам да нося работата със себе си, а не да си губя времето в придвижване през половината град, за да съм “продуктивен”. Линк към статията Dan Sullivan’s Advice For Your Ideal Workspace: “Get Rid Of Your Office””в Strategic Coach!
 3. Това е велико! Прочети ТАЗИ СТАТИЯ!
 4. Няма да забравя как преди една година с Ваня Ананиева от Интелект бяхме на Workshop на Strategic Coach (Програмата на Дан Съливан) в Лондон и как бяхме заобиколени от много успешни предприемачи от различен мащаб. Условието да участваш в програмата е 6-цифрен бизнес и годишна такса от 10 000 USD. По това време точно напусках Lufthansa Technik и в главата ми вреше от идеи за Live to Lift и за Свръхчовекът. Но някакси нямах идея от къде да започна. В един от панелите говореше една от менторките в програмата – Никола (с ударение на А). Сподели за това как е развила счетоводен бизнес до ниво, което е било немислимо преди това. След лекцията я причаках и отидох да си поговоря с нея и да поискам съвет – “От къде да започна?” Тя ми каза едно от най-умните и прости неща, които съм чувал някога “Focus on bringing revenue!” Няколко месеца по-късно получих същия съвет и от Alexander Nikolov – Doubleyourbusiness.bg – “Жорка, 80% от времето ти трябва да отива за намиране на нови клиенти”. И аз се стараех, наистина. Това старание и опитът, който трупах ми позволи да реализирам много успешна кампания при пускането на Едногодишното Предизвикателство на Live to Lift, но не веднага. Резултатът дойде 1 година по-късно. Но дойде, защото съм разбрал и съм се стараел да прилагам това правило – да се фокусирам върху дейностите, които носят средства и които посредством тези средства ще ми помогнат да 1) бъда по-спокоен за бъдещето си; 2) бъда по-мотивиран, защото виждам резултат; 3) бъда по-добър във всеки следващ опит. Именно този съвет бих ви дал, ако стартирате или развивате собствения си бизнес – Фокусирай се върху намирането и затварянето на сделки! Без гаранция, че ще успяваш. Но с гаранция, че неуспешните ще те учат на най-много!

Ето как от улеснението, което Evernote ми дава стигнах до някаква съвсем различна тема. Надявам се, че не ми се сърдиш.

Та, как използвам Evernote:

 • Използвам безплатното приложение – т.е. само две синхронизирани устройства – това са компютърът ми (настолният) и телефонът ми;
 • Всеки път като чуя нещо, което е важно – спирам колата/мотора, вадя телефона и записвам.
 • Всеки път като пътувам и не шофирам, вадя телефона и минавам през бележките. По-хубаво би било да го правя по-редовно, но уви!

Една от моите най-ценни бележки се казва Best Practices и вътре пише:

 • Take extreme ownership in every situation or task;
 • Write down things on paper;
 • Obtain only useful information: read books, listen to podcasts, visit courses; FILTER useless input; (Това си е болднато в списъка)
 • Apply what you have just learned straight away;
 • Surround yourself with inspiring people;
 • Pay the price. Give something away to receive what you really want.

И това са само част от свръхчовешки ценните подходи, които съм открил до момента. Съветвам те да направиш такъв файл и за себе си!

Утре ще пиша за Google Calendar. Ако ти имаш любим tool, app или друг инструмент, който мислиш, че би бил полезен на другите, моля те, сподели го!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *