Ти видя ли тази снимка във Фейсбук през последната седмица?

Прасета в трап

Това, че има воден знак на Shutterstock не е случайно. Тази снимка е използвана в статия на BBC от .. внимание … 7 октомври 1999г. Yeap, преди 20 (ДВАДЕСЕТ) години!
Ето го линка, ако случайно не можеш да повярваш на това, което съм написал. Даже те моля да не ми вярваш, а да прочетеш!

Същата тази снимка струва 199 долара в Shutterstock. Тъй като не мога да линка към нея, мога да напиша какви ключови думи да използвате в Google, за да получиш и другата гледна точка на горната снимка.

Прасета в трап 2

Слагам скрийншот за по-сигурно.

screenshot

Информацията от снимките говори за това, че са заснети по време на “Nipah Virus Infection”, която избухва в Малайзия през 1998г. – Линк към Wikipedia.

Сега логичният въпрос: “Какво прави тази снимка в българския Фейсбук през 2019г.?” Моят отговор е: “Всява паника.”

Нов въпрос: “Защо?”

Моят отговор е: “Защото хората не мислят и не търсят потвърждение, преди да споделят информация! Така, напълно несъзнавано, стават съучастници в масова дезинформация и в създаването на паника.”

⚠ Благодаря на Любомир Стоянов, който в много детайлен пост беше написал това, за което ви разказвам (Снимката с прасетата) още преди 2 дни. Ето го неговия пост!

Друг пример от последния месец е “истерията”, че 5G мрежите са опасни за хората и за животните. WTF?! Но, както и да е, оставяме го настрана.

Каква е причината да споделяме постове и снимки на насилие над животни без дори да проверим тяхната истинност?

Причината е една и е изключително силна. Нарича се СТРАХ! Страхът е една от основните 8 емоции и определено е една от най-силните.

Страх – негативна емоция, свързана с чувство за заплаха, тревожност

Страх ни е, че нещо лошо ще ни се случи. Страх ни е, че ще бъдем наранени, убити, заразени, ощетени, ограбени, изнасилени. Oh, sh!t!

Вече писах за емоциите и как те са ужасяващ съветник. Всъщност, те са и двете – и най-добрият, и най-лошият съветник. Едновременно!

За това, ако има емоция, регистрирай я! Обсъди я със себе си!

  • “Какво ме кара да се чувствам така?”
  • “По каква причина съм толкова раздразнен от тази снимка, пост, послание, съобщение?”
  • “Каква е причината да изпитвам тази емоция?”

След което можеш съвсем спокойно да си отговориш спрямо контекста. След като вече си регистрирал емоцията можеш да потърсиш начин да провериш дали провокацията (поста, снимката, съобщението) е истинна. Потърси достоверни факти. Не вярвай на първия сайт, на който попаднеш. Особено, ако има Click-bait заглавие на статията от типа:

“Стотици птици умряха при тестването на новата 5G мрежа! Няма да понесе и на хората”

Отваряш Google и проверяваш. За някои теми е по-лесни, за други – по-трудно. Но си заслужава да отделиш малко време, за да си сигурен, че това, което споделяш е ПРОВЕРЕНА ИСТИНА, а не изваден от контекста на някакво изследване “факт”.

Факт е, че вчера бях пред Съдебната палата и друг факт – че по определена телевизия казаха, че има 500 души на този протест. И двете са факти. Истината е, че някой лъже. 😉 Същото е и с прасетата, с 5G и с още една камара теми, които са “страшни”. За това моят съвет е в момента, в който усетиш емоциите да те завладяват, не действай прибързано! Помисли (Задай си няколко въпроса)! Направи проверка! Чак тогава действай! Благодаря ти! <3

Ден #113 – Check! Пропуснати статии – Ден #64 и Ден #89!

Последните 3 статии:

Ден 110 – Идентичност и ценности – пътят към промяната
Ден 111 – Учебникът: 7-те навика на високоефективните хора
Ден 112 – Свръхчовешкият екип: Първият, който повярва

 

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *