Днешният ден беше доста интересен. Отидох до НСА, за да гледам няколко срещи от турнира, който моят клуб, Twisted Jiu Jitsu, организира по бразилско джу-джитсу. Вместо да гледам се наложи да седна зад един от компютрите и да помагам на моя учител – Александър Димитров, който беше съдия, отчитайки точките, наказанията, предимствата и времето.

Доста отговорно, а същевременно, перфектно за установяване на връзката между действията на състезателите и правилника.

георги ненов бразилско джу-джитсу

С готина гледка и отговорна задача!

Гледайки внимателно точкуването от страна на Сашо установих, че в играта ми, все още съществуват основни пропуски, без които няма смисъл да участвам в състезания. Това са три основни момента в една BJJ среща, които водят до точки:

  1. Sweep – Обръщане на противника, който е върху теб! (2 точки)
  2. Guard Pass – Преминаване през защитата на противника! (3 точки)
  3. Taking a dominant position – Side Control, Mount, Rear Mount! (4 точки)

Моята цел в BJJ към момента е до лятото на 2020г. да съм заслужил правото да нося цветен колан. Именно в тази връзка трябва да създам система как да науча тези 3 основни части от играта, както и всички останали неща, които са предвидени да зная.

Ето тук има нещо, над което би било полезно да помислиш и ти, ако намираш сходна ситуация в живота си. Кои са базовите умения в това, което правиш? Във футбола, преди да можеш финтове, трябва да можеш да водиш топката. Да, супер яко е да направиш Flying Armbar, обаче за да стигнеш до Flying Armbar някой те е оставил или ти си се добрал до такава ситуация със собствените си умения. За да направиш задна ножица във футбола, трябва да можеш да уцелиш летящата топка и да я изпратиш точно там, където искаш. Има и късмет, факт. В джу-джитсу-то късметът е, когато твоята подготовка срещне възможността, която опонентът ти предоставя. Няма подготовка – няма късмет. Няма възможност – няма късмет.

А Takedowns? Да, takedowns също носи точки, обаче за 5 минути колко пъти мислиш, че можеш да станеш и да те свалят на татамито – 2-3? По две точки на всеки, това са 4-6 точки. BJJ е борба на земя. Рядко се случи (освен при децата) някой да се изправи повече от веднъж след първоначалното падане. Възможно е да не съм прав, но както винаги, това е моята гледна точка. Аз съм бял колан. Аз съм ученик с “тетрадката” и гледам внимателно, за да науча максимално много.

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!

Искаш да станеш част от Свръхчовешко общество, където да черпиш опит, знания и вдъхновение?

Искаш да получаваш по имейл ексклузивни интервюта и полезни съвети от гостите на подкаста?

Абонирай се и получи достъп до РЕГИСТЪРА - база данни с книги и полезни ресурси!

Не пропускай ексклузивни блиц-интервюта с гости от подкаста и топ прозрения от изминалия месец!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *