Днешният ден беше доста интересен. Отидох до НСА, за да гледам няколко срещи от турнира, който моят клуб, Twisted Jiu Jitsu, организира по бразилско джу-джитсу. Вместо да гледам се наложи да седна зад един от компютрите и да помагам на моя учител – Александър Димитров, който беше съдия, отчитайки точките, наказанията, предимствата и времето.

Доста отговорно, а същевременно, перфектно за установяване на връзката между действията на състезателите и правилника.

георги ненов бразилско джу-джитсу

С готина гледка и отговорна задача!

Гледайки внимателно точкуването от страна на Сашо установих, че в играта ми, все още съществуват основни пропуски, без които няма смисъл да участвам в състезания. Това са три основни момента в една BJJ среща, които водят до точки:

  1. Sweep – Обръщане на противника, който е върху теб! (2 точки)
  2. Guard Pass – Преминаване през защитата на противника! (3 точки)
  3. Taking a dominant position – Side Control, Mount, Rear Mount! (4 точки)

Моята цел в BJJ към момента е до лятото на 2020г. да съм заслужил правото да нося цветен колан. Именно в тази връзка трябва да създам система как да науча тези 3 основни части от играта, както и всички останали неща, които са предвидени да зная.

Ето тук има нещо, над което би било полезно да помислиш и ти, ако намираш сходна ситуация в живота си. Кои са базовите умения в това, което правиш? Във футбола, преди да можеш финтове, трябва да можеш да водиш топката. Да, супер яко е да направиш Flying Armbar, обаче за да стигнеш до Flying Armbar някой те е оставил или ти си се добрал до такава ситуация със собствените си умения. За да направиш задна ножица във футбола, трябва да можеш да уцелиш летящата топка и да я изпратиш точно там, където искаш. Има и късмет, факт. В джу-джитсу-то късметът е, когато твоята подготовка срещне възможността, която опонентът ти предоставя. Няма подготовка – няма късмет. Няма възможност – няма късмет.

А Takedowns? Да, takedowns също носи точки, обаче за 5 минути колко пъти мислиш, че можеш да станеш и да те свалят на татамито – 2-3? По две точки на всеки, това са 4-6 точки. BJJ е борба на земя. Рядко се случи (освен при децата) някой да се изправи повече от веднъж след първоначалното падане. Възможно е да не съм прав, но както винаги, това е моята гледна точка. Аз съм бял колан. Аз съм ученик с “тетрадката” и гледам внимателно, за да науча максимално много.

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *