Наблюдения

Това е статия №13. До тук успявам да пиша статия всеки ден. Днешната тема ми дойде в главата по много интересен начин. Ако до скоро, събуждайки се, в съзнанието ми идваха произволни задачи за деня: Какво имам да свърша днес? За колко ми беше настроена алармата? Как се чувствам в момента? Имам ли да подготвям подкаст? Изпускам ли нещо важно? Дали пък не съм забравил да запиша някаква среща в календара?, то днес дойде осъзнаването, че мисля за мисленето. Какво искам да кажа? Тази сутрин забелязах, че единствената мисъл в главата ми беше: „За какво да пиша днес?“

Промяна в мисленето само за 13 дни?

Абсолютно възможно! Толкова стриктно съм обвързал ставането и писането, че буквално го превърнах в The One Thing [вчера ми споделиха, че вече я има издадена на български – Единственото нещо. Напомням за промо-кода SUPERHUMAN], което ме кара да разсъждавам в няколко посоки:

  • Ако мога да мисля за писането всяка сутрин, дали ще работи с друга важна за мен цел? Бих тествал;
  • Ако мога да избирам за какво ще мисля, събуждайки се, в каква посока да насоча мислите си?
  • Ако системата работи толкова добре сутрин, дали ще мога да я репликирам през друг време на деня? И това бих го тествал.
„Количествените натрупвания водят до качествени изменения.“

Какво мисля да направя сега?

В типичен стил, мисля да тествам още нещо: да измисля темата, за която ще пиша още предишната вечер, за да „насоча“ съзнанието си към проблема, опита, историята, решението. Очаквам това да ми даде възможността да се събуждам с цялата готова статия в главата си. Защо?

  1. Би улеснило писането;
  2. Би ми спестило време;
  3. Би помогнало да пиша по-фокусирано.

Други наблюдения до тук:

Интересно е, че като мисля само за това, че най-важната ми сутрешна задача е да напиша статията за деня, не мисля за нищо друго – как ще реагират хората, дали съм пропуснал нещо, направил ли съм някаква грешка? Фокусиран съм върху това.

„Ако не го правиш, няма как да го правиш по-добре.“
~Г.

За мен е велико как мога да „открадна“ време за себе си и за важните неща. Няколко часа, в които докато Неда още спи, мога да пиша, да подготвям следващия епизод на Свръхчовекът или речта си за Форум КЛЮЧ №13. Мога да правя всичко, което е важно за мен и то преди съзнанието ми да се е напълнило с информация – социални мрежи, статии, книги, телефонни обаждания, срещи. Платното за рисуване на картината за деня е изцяло бяло и чисто. Струва ми се, че понякога подценявам възможностите на съзнанието да се „запълва“ с информация. Сигурен съм, че и на теб ти се е случвало след като участваш в сложна лекция на непозната тема или дълга среща (или 3 поредни записа от Свръхчовекът с продължителност над 60 минути), да излезеш и сякаш мозъкът ти да не работи вече на 100%. Cache-ът е пълен, така да се каже. Това му е работата на “good night sleep” – да рестартираме машината.

Сънят ни позволява да изчистим cache-a в главата си! :)

За финал

Ако нещо от днешната статия ти звучи интересно и ти се иска да го тестваш, направи го сега. Предприеми действие в посока на тази идея в рамките на следващите 5 минути, дори ако трябва да си напишеш в тефтера или Evernote или One Note или Wunderlist, че утре сутринта ще го направиш.

“Adapt what is useful, reject what is useless, and add what is specifically your own.”
~Bruce Lee

Вземи идея! Адаптирай я към себе си! Действай!

Ден #13 – Check!

Последните 3 статии:

Ден #10 – Заблудата „Аз това го знам!“
Ден #11 – Как моите приятели ми помагат да променям живота си към по-добро?
Ден #12 – Недей да четеш тази книга!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *