Спомням си, че с пристигането в Хамбург и настаняването ми при моя добър приятел Сашо Иванов веднагически забелязах интересно четиво в личната му библиотека. Това беше “Thinking Fast and Slow” на Даниел Канеман (в превод на Български език – “Мисленето”). Много исках да я прочета, но така и не го направих.

Обложката на книгата в оригинал

Преди няколко дни, след една среща, която за сега искам да оставя в тайна преди всичко да е официално, реших да изпробвам нова услуга за слушане на аудио-книги и “Thinking Fast and Slow” ми попадна.

Реших, че е дошъл и нейният миг

Все пак авторът е нобелов лауреат в сферата на икономиката, но е специалист именно в това, което за мен е безкрайно интересно и лежи в основата на всичко – ПСИХОЛОГИЯТА!

Първият момент, който ми направи изключително силно впечатление е свързан с нещо, което Ангел Искрев показа на мен и колегите ми в SoftUni Digital по време на курса за Дигитален Криейтив. Задачата беше докато гледаме видеото да преброим колко пъти си подават топката играчите от БЕЛИЯ ОТБОР.

Приятно гледане и не забравяй да броиш внимателно! След като изгледаш видеото, продължи да четеш ..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Видя ли черната горила, която танцуваше в клипа? Ако не си, върни се и го изгледай пак. 😉 На базата на това видео, прочети следния цитат и помисли над него.

“The gorilla study illustrates two important facts about our minds: we can be blind to the obvious, and we are also blind to our blindness.”
~Daniel Kahneman

Та, слушайки се връщам обратно към една от любимите ми книги – “Влиянието: Психология на убеждаването” на д-р Робърт Чалдини, а това е добър знак, защото свързвам тази книга със собственото си развитие и по-добро разбиране на Света.

Важно е да уточня, че такъв тип книги се слушат няколко пъти просто, защото информацията, която представят е изключително комплексна и човек има нужда да я осмисли, за да има някакво разбиране и приложимост на информацията. Иначе си е просто его-слушане/четене. “Тази съм я слушал/чел.”

Обещавам да си извадя някакви неща и да ги споделя с теб, когато съм готов. А до тогава ми се иска да те попитам ти какво четеш или слушаш? Допада ли ти? Какво си “взе” от книгата?

Ден #91 – Check! Пропуснати статии – Ден #64 и Ден #89!

Последните 3 статии:

Ден 87 – Моята любима йога-практика!
Ден 88 – Самонаблюдение
Ден 90 – Втори провал или втори урок?

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *