Аудио-книгите

Едно от най-удобните начини да получавам нова информация е чрез абонамента ми в Audible и аудио-книгите, които си купувам там. Всеки месец получавам кредит, с който си избирам една книга. Списъкът е много интересен, а 3 от последните 4 книги, които взех са биографични:

Днес, обаче ще ви споделя именно за четвъртата.

Raise Your Game

Книгата е, разбира се, свързана с добрите бизнес-практики през перспективата на спорта. Защо през спорта? Защото именно в спорта дисциплината и навиците носят най-видните резултати. Отличават добрите спортисти от тези от световна класа. Ще разгледам първата част на книгата – тази за самия играч.

Self-Awareness

Първото нещо, което ми направи силно впечатление е важността на това да познаваш себе си. След лекцията ми на форум КЛЮЧ получих въпроса: „Как изграждаш приятелства?“ Моят отговор беше, че това е нещо, което нося в себе си. Имам го. Обичам да го правя – да си говоря с различни хора, да се интересувам от тях, да им споделям неща за себе си, които не са свързани с новия ми телефон, новата ми кола, новите ми обувки. Преди да започна Свръхчовекът не подозирах, че това може да е някаква силна страна. Може да се каже, че преди да започна Свръхчовекът прекалено бегло познавах себе си.

Passion

Втората глава говори за страстта към това, което правиш. По темата съм чел доста книги. Cal Newport има много интересна анти-теза в So good they can’t ignore you за това, че не може само да обичаме това, което правим. Моето разбиране е, че никой няма да става в 3 през нощта, за да прави нещо, което не харесва. Или поне, не за период от време, който е значителен. (Disclaimer: тук е важно да кажа, че по никакъв начин не искам да омаловажавам труда и усилията на хората, които са принудени от трудностите в живота си да го правят. Вярвам, че го правят, защото знаят, че „и това ще мине“. Очаквайте много интересен разговор в тази посока с Никола Минков от Serpact в някой от идните епизоди!)

Discipline

В тази глава най-силно впечатление ми направи следният цитат:

“The true test of a man’s character is what he does when no one is watching.”
~John Wooden

Историите на Steph Curry & Kobe Bryant са умело преплетени тук.

Това е едно от най-трудните неща – да убедиш себе си, че има смисъл да правиш нещо докато другите спят или гледат телевизия. И на мен, и на теб е ясно, че няма как успехът да се случи от самосебеси.

“Success occurs when opportunity meets preparation” ~Zig Ziglar

За финал

Няма книга, която да дава универсална формула за успех. Всяка една, както и епизодите от подкаста, дават гледни точки. Използвай ги, за да построиш собствената си система за успех.

Контекстът определя верният отговор <3

Вземи свръхчовешка идея! Адаптирай я към себе си! Действай!

Ден #20 – Check!

Последните 3 статии:

Ден #17 – Защо не мога да слушам аудио-книги и подкасти?
Ден #18 – Денят на Форум КЛЮЧ
Ден #19 – Денят след Форум КЛЮЧ


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *