Не съм много претенциозен, когато чета. Винаги се старая да намеря нещо, което да си “взема”. Уви, толкова много бях чел и слушал за концепцията “Find your WHY” (“Намери своето ЗАЩО”), че когато стигнах до Start With Why на Simon Sinek, останах леко разочарован. Основният факт е, че очакванията ми бяха вдигнати до небето, за което самият аз съм виновен.

Концепцията Why-How-What (от ляво) и корицата на книгата (от дясно)

 

Моето ревю

Ето го и моето ревю на Start With Why в Goodreads

Проблемът с очакванията

Blessed is he who expects nothing, for he shall never be disappointed.
~Alexander Pope

Очакванията са врагът в собствената ни крепост – и на теб, и на мен. Всеки има очаквания и този, който може да ги държи ниски, ще бъде по-щастлив от този, който очаква чудеса. Това е и причината децата (почти) винаги да са щастливи – те се изненадват лесно, имат ниски (или никакви) очаквания от места, събития, хора (!!!) и така винаги следва щастие.

Коя е причината да създам очаквания от книгата?

Причината е в едно много гледано и супер често цитирано видео на Саймън Синек от TEDx. То е много полезно и дава един различен начин на мислене. Ако не си го гледал, моля те, отдели си 15 минути и изгледай/слушай внимателно! В него ще видиш именно обяснение на концепцията от началото на статията – WHY-HOW-WHAT. Приятно гледане!

Ден #77 – Check! Пропуснати статии – Ден #64!

Последните 3 статии:

Вземи си идея! Адаптирай я! Действай!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *