В днешната статия ще ти споделя кои са нещата, които ми помагат да бъда продуктивен. Не съм някакъв робот, обаче напредъкът ми по темата за последните 2 години е огромен.

Млад и глупав

Още от студент се радвах на изключителното умение да правя много неща едновременно – Multitasking. Грижовно си го развивах, играейки Dota (Defense Of The Ancients), Counter Strike, Heroes 3, Starcraft и разбира се, играйки Healer (лечител) в World of Warcraft. Как така се развиват умения докато играеш игрички? Истината е, че за да си добър в игричките (точно, както в шаха), трябва да си наясно какво се случва във всеки един момент и какво се очаква да се случи в следващия момент. Пример: Ако играеш срещу Zerg в Starcraft и не си изпратил работник да гледа какво се случва в базата му, неминуемо и „неочаквано“ ще дойдат 6 кучета докато ти още си правиш работници за минерали.

Всички игри изискват да правиш няколко неща – да си следваш стратегията за развитие, да събираш информация от действията и бездействията на противника, да адаптираш събраната информация спрямо настоящите си действия. Точно поради тази причина изкуственият интелект за първи път победи професионален Starcraft играч през 2018г. Само за сравнение и за хората, които казват, че да играеш игри е „тъпо“ – IBM Deep Blue победи Гари Каспаров през далечната 1997г. Излишно е да казвам колко по-умен е изкуственият интелект 20 години по-късно и колко по-бързо се учи. Накратко, влизайки в корпоративния свят имах перфектните умения: можех да говоря по телефона, докато пиша имейли и попълвам данни в ексел, да правя заявки и паралелно с това да проверявам за информация в Google. Правех десетки неща, едновременно. Правех много. Всичко, което е нужно и което следва процеса.

Top 3

Напускайки корпоративния свят и влизайки под една или друга форма в близък и редовен контакт с предприемчиви, успешни и успяващи хора, установих, че за да развиват себе си и бизнесите си, те правят точно обратното на това, което аз правех преди – фокусират се върху едно нещо. Свеждат „шума“ до нула. Насочват вниманието си само върху най-важното нещо, за тях, в настоящия момент. И реших, че и аз ще правя така. Започнах да си записвам всичко, което искам да свърша за деня, което доведе до списъци с двуцифрено число от задачи и усещането, че „пак нищо не съм свършил днес“, ако не съм задраскал всяка от тях в края на деня. Адски демотивиращо! Обаче попаднах на една друга много яка концепция на Dan Sullivan, в която той застъпва идеята, че да правиш 3 неща на ден е абсолютно достатъчно, все пак, това са 630 супер важни задачи годишно. Така, всяка задача над тях е бонус и ти дава допълнителна удовлетвореност. Реших да тествам и установих, че това работи (за мен) “like a charm”, както се казва на чист български. С една уловка: тези 3 задачи за деня, следва да бъдат наистина най-важните ти задачи. В моя случай, писането на статии не влиза в Top 3 за деня. Това е навик, който развивам през тотално различна система. Обаче, когато новият епизод на Свръхчовекът е подготвен от Радо и качен в Soundcloud, една от трите задачи за деня е „Подготвяне на новия епизод за Фейсбук“. Моите 3 задачи за днес са:

1. Да променя Call-to-Action в статиите за Онлайн Предизвикателството на Live to Lift на сайта към стария такъв.

2. Да изгледам поне 2 лекции от SEO курса на SoftUni Digital и да напиша частта от курсовия проект, която е засегната в тях.

3. Да напиша поне 1 абзац по презентацията ми за Форум КЛЮЧ.

Бонус: Използвай думата „ПОНЕ“. Така, ако се почувстваш мотивиран и ти дойде музата, можеш да изгледаш повече от 2 лекции и да напишеш повече от 1 абзац. Ще можеш да яхнеш „вълната“, ако има такава. Един от основните бонуси на тази система е, че спираш да си губиш енергията, превключвайки задачи през 10-15 минути.

Google Calendar

Най-добрият ми помощник. Случвало ми се е да забравя за срещи, защото ги нямам записани в календара. Едно време си мислех, че е глупаво да записваш неща в календара, защото „всеки нормален човек може да си спомни, че има среща еди-кога-си.“ Е, да, ама не. Ако си използвам мозъка, за да помни кога са ми срещите, значително намалявам капацитета му да помни истински важните неща. Срещата, като час, дата и място, сама по себе си, не е най-важната и ценна информация на Света. Именно за това я делегирам на календара и очаквам той да ми изпрати напомняне, когато срещата наближи. Отнема ми точно 15 секунди да си запиша дадена среща в календара.

Бонус: Записвай срещите си в момента или непосредствено след уговарянето им. Иначе рискуваш. На мозъка не му е само до твоите срещи. Тъй като вече изпуснах един час при терапевта си, именно поради тази причина, вече си вадя телефона докато заедно определяме следващия час.

Грижа за здравето

Ако слушаш подкаста от началото или поне си слушал няколко от първите епизоди, знаеш, че дължа трансформацията си на промяна в начина си на живот и създаване на навик за регулярни тренировки, осъзнато хранене и качествено възстановяване. Грижата за мен самия дава следните резултати:

  • Повече енергия;
  • Повече сила;
  • По-висока поносимост на стрес;
  • Повишено либидо;
  • Повишено самочувствие;

Всички тези неща пряко влияят на качеството ми на живот.

Бонус: С малко разходки и домашни тренировки също можеш да стартираш процеса. Когато започвах да тренирам не мечтаех за плочки, 15 набирания или 100 кг клек. Точно, както със статиите – основната цел и целият ми фокус беше върху това да съм постоянен в ходенето ДО ЗАЛАТА. Развивах навик. Резултатите са ясни.

Ако имаш нужда от помощ по темата за здравето, драсни ми едно мейлче. Ще се радвам да ти разкажа за това как помагам на хората да влязат във форма изцяло от разстояние с Онлайн Предизвикателството.

Вместо заключение

Това е моят начин. Той не е универсален. Ако искаш, тествай прочетеното и го адаптирай към себе си. Да знаеш нещо и да го правиш са две различни неща и водят в различни посоки.

1. Прецени и запиши най-важните ти задачи! (Top 3)

2. Използвай инструменти, които правят деня ти по-лесен и ти освобождават паметта за истински важните задачи от Top 3! (Календар)

3. Грижи се да имаш повече енергия! (Движение, хранене, почивка)

Ден #8 – Check!

Последните 3 статии:

Ден #5 – Постоянството е ключът!
Ден #6 – Куражът е нечестно предимство!
Ден #7 – Свръхчовекът has a new Patreon!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *