“Най-лесният начин да намериш време за себе си е да ставаш преди другите.” Г.

В последните две години осъзнах колко ценно и важно за качеството на моя ден е ранното ставане. Ако си слушал епизодите на подкаста през 2017г, най-вероятно си чул, че докато живеех в Хамбург ежедневно ставах в 5:00, за да тренирам. Защо? Защото се чувствам най-добре, когато започна деня си с активно движение и качествена закуска.

След завръщането ми вкъщи и двумесечната почивка, която си стана тримесечна, създаденият режим се поразвали. Отне ми малко време да се върна обратно към него, но през Октомври започнах отново да ставам в 5:00 като в началото само се разхождах в Борисовата градина, слушайки аудио-книги или просто си се разхождах. Абсолютно моментално този съвсем прост навик вкара ред в деня ми.

!NB: Естествено има дни, в които празнувате рождения си ден (пресен пример) или някакъв друг, важен повод, което прави ставането в 5 изключително трудно и ненужно. Тук на помощ идва едно много яко правило, което съм взаимствал от Jerry Seinfeld: Don’t Break The Chain [„Не чупи веригата!“]

Ето и няколко от ползите, които намирам за себе си:

1. Това е времето за мен! Между 5 и 9 мога да свърша половината работа за деня, ако искам. Мога да си подготвя новия епизод, да напиша статия, да направя питателна закуска за себе си и Неда, да тренирам, да се разхождам в парка, да тръгна рано за някъде (море, планина, среща в друг град, събитие) и съм сигурен, че има и още. В тези ранни часове мозъкът ми работи много по-добре.

В момента го използвам за писане на статия (тази е №3, ако си пропуснал първите две ще е супер да наваксаш, за да разбереш за какво точно говоря тук и тук) и след това, за да стигна до залата на Twisted и да тренирам.

2. Минимален брой разсейващи фактори! Освен мачовете от NBA, които се играят на Западния бряг, други събития в 5-6-7 сутринта няма. Никой не ми звъни, никой не ми пише във Вайбър или пък в Messenger. Мога да пиша спокойно или пък да отговарям на имейлите, които хората от Онлайн Предизвикателството на Live to Lift ми изпращат с въпроси по хранителния и тренировъчния си режим.

3. Фитнес бонус! Когато фитнесът ти отваря в 6:30 и си един от най-надъханите и първи ползватели за деня, винаги има достатъчно свободни уреди, шкафчета и душове по време и след тренировката. Не се налага да чакаш заради хора, които си цъкат на телефона, просто защото няма с кого да си цъкат. Цъкащи хора спят до късно, главно заради FOMO (Fear of missing out). Тези, които са онлайн са в други фитнеси.

4. Братът близнак на ранното ставане е ранното лягане! За да стана в 5 е необходимо да си легна към 22:00-22:30. Ранното ставане е свързано с ранното лягане. Регулярно участвам в диалози от типа: “Не мога да ставам толкова рано!”, “В колко си лягаш?”, “След 12:00.”, “Ясно!”

Естествено е, че ако систематично спиш по 5 часа (и нямаш следобеден сън), неминуемо ще ти се наложи да компенсираш съня под някаква форма. Обикновено това е чрез прием на кофеин. Не го препоръчвам.

Човекът от банкнотата с номинал $100

5. Хормонът на растежа! HGH или хормонът на растежа е основен помощник в някои от най-важните неща в живота ни: повишено либидо, повешена енергия, увеличаване на активното тегло (повече мускули) и борба с мазнините.

За целта си лягаме преди 23:00. Оптимално, около 22:00-22:30. Ето защо:

Нива на хормона на растежа (X) спрямо времето за лягане (Y)

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/11-ways-to-increase-hgh#section12

Вместо заключение
Да си набавя качествен сън е:

1. Лесно.

2. Безплатно.

3. Важно за здравето ми.

4. Повишава енергията ми.

5. Подобрява продуктивността ми.

6. Помага ми да се възстановявам по-бързо от контузии. (Пресен пример!)
Нещо като плацебо. С разликата, че доказано работи.

Ето как ти можеш да започнеш да си лягаш по-рано, ако в момента стоиш до късно, а искаш да промениш това:

1. Легни си 15 минути по-рано довечера.

2. Утре пак си легни около този час.

3. След това пак премести времето за лягане с 15 минути напред.

4. Прави това докато достигнеш до желания час на лягане.

Disclaimer: Тук не взимам предвид задължения като – работа на смени, бебета и малки деца и спешни грижи за приятели, близки и роднини. Ти определяш своите приоритети! Поеми отговорността за тях!

Уроците до тук

Темата, която избрах за днес ми допада доста и последните няколко месеца активно я тествам. Май е по-лесно да пишеш за нещата, които правиш, мислиш, четеш.

Урок: Пиши за неща, които ти харесват и намираш за полезни.

Ден #3 – Check!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *