Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going. ~Jim Rohn

Има много неща, свързани с навиците, които съм научил в последните 5 години. Едно от тях е, че не мога да развивам 5 навика накуп. Не става! Не работи! Колкото повече са усилията, толкова по-трудно е да спазваш всичко накуп. Волята е изчерпаем ресурс. „Това са лигавщини!“ Не, не са лигавщини. Това са няколко милиона години еволюция – ако има храна на масата, ядеш, защото после може да няма.

Именно за това избрах да развивам 1 навик – този за писане на статии. Само него. Той ми е задължителен. Другите неща, които правя са „Старая се да … се храня качествено и да не преяждам“; „Старая се да тренирам редовно“; „Старая се да лягам рано“; „Старая се да чета книги“ Очевидно е приоритизирането на най-важното нещо – „това, което като го правя, всичко останало ще бъде много по-лесно или направо ненужно.“

Мотивацията беше онази емоция от рождения ми ден, която ме накара да започна. Както Джим Рон е казал, само с мотивация не става. За това, следвайки някои от нещата, които знам за навиците изградих система: „Всяка сутрин, след като си измия зъбите ще пиша поне 1 страничка“. Без системата е доста трудно да създадеш контролиран навик и пак опира до волята, защото през 30-те години до тук съм правил съвсем различни неща рано сутрин. Планът е да развивам навика 180 дни, а след това да го използвам за нещо по-трудно, по-голямо и дългосрочно.

“A clear vision, backed by definite plans, gives you a tremendous feeling of confidence and personal power.”
~Brian Tracy

Колкото повече чета и слушам за навиците, колкото повече опитвам да работя с моите собствени такива, толкова повече се убеждавам, че всички ги подценяваме, че се движим по течението, мислейки си, че знаем нещо. Обаче има огромна разлика между „ЗНАМ ГО ТОВА“ и „ПРАВЯ ГО“. Едното не носи резултат. Едното е провал. Бездействие!


Има две книги за навиците, които мога препоръчам моментално:

  • The Power of Habit – Charles Duhigg
  • Atomic Habits – James Clear

Първата я има и на български език. В превод е „Силата на навиците.“ Знаеш за промокода SUPERHUMAN в Ozone.bg за 10% отстъпкаот цените на книгите, които не са в намаление, нали? Безплатната доставка си е бонус.

Сигурен съм, че и ти искаш да развиеш някакъв навик: да ядеш повече зеленчуци, да се движиш повече, да четеш редовно. Съвет – нека е положителен. Отрицателните навици не носят емоционална стойност – „да не гледам телевизия“; „да не ям джънк“. Думите имат сила. Положителните послания са много по-силни. Успешният навик носи награда, удовлетворение.

Вземи свръхчовешка идея! Адаптирай я към себе си! Действай!

Ден #28 – Check!

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Последните 3 статии:

Ден #25 – Вашите въпроси – моите отговори (Част 1)
Ден #26 – Цитатите, които променят живота ми (Част 1)
Ден #27 – Алън Уотс – човекът, който натисна бутона


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *