Винаги съм искал да помагам на хората. Когато преформулирах това изречение в своя мечта, преди 3 години, се роди и идеята за “Свръхчовекът”. Едно от нещата, които още тогава осъзнавах е, че: 

“Можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие от нея.”

Всеки е имал момент, в който е искал да помогне на близък или непознат – най-вече със знанията или с опита си. Обаче това не работи. Не можеш да помагаш на хора, които не са осъзнават, че имат нужда от помощ и съответно, не я търсят и искат.

Точно за това обичам да казвам, че подкастът няма за цел да дава съвети на хората. Той разказва истории, споделя опит, показва нови и различни гледни точки и оставя слушателите сами да си вземат това, което е ценно за тях. Само така мога да посея истинско вдъхновение, само така мога да помогна истински.

“Учителят се появява, когато ученикът е готов.”

Всеки носи глава на раменете си и е отговорен за своите избори. Не мога да взема избора вместо теб – нито да започнеш да спортуваш, нито да започнеш да мислиш и действаш по идеята ти за бизнес, нито по това да обичаш себе си повече или да намериш партньор за връзка.

Преди година и половина брат ми се беше прибрал за Коледа от Лондон. Започнахме да си говорим за неговата специалност и образование. В един момент, той ми каза, че обмисля да смени специалността си. Попитах го дали това значи да започне от начало, т.е. да загуби две години? Той потвърди. “Бате, но аз не искам да уча право. То не ми харесва.” Попитах го защо е избрал да учи право? Той каза: “Не го избрах аз.”

“Да приемеш избора на друг човек за свой също е избор. Сега ще живееш с последствията.”

Това му казах. Хванал се е на хорото и понеже не е избирал тогава, когато е трябвало, сега ще се наложи да се съобрази с това.

Никога не съм оставял някой друг да прави изборите вместо мен. Когато направиш собствения си избор, не дължиш обяснение на никой, когато разбереш, че си сгрешил. Казваш: “Това е чудесно!” и “Научих много!” Когато приемеш чуждия избор, нямаш право да държиш друг отговорен за твоето нещастие и допуснатата грешка. Не казвам, че няма хора, които го правят. Това са жертвите, но за тях ще пиша утре. Набелязал съм си темата от няколко дни и покрай инфарктната ситуация, фокусът ми се измести в здравето и тютюнопушенето.

Не забравяй – изборът е твой! Отговорен си пред себе си за него.

hand written thank you with heart

Постъпи така, че в бъдеще да си благодариш! <3

Вземи свръхчовешка идея! Адаптирай я към себе си! Действай!
Ден #38 – Check!

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Последните 3 статии:

Ден #35 – Шапката, която само някои виждат
Ден #36 – Мога ли да променя това?
Ден #37 – Малко цифри, 3 години по-късно


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *