Преди няколко дни си говорихме за нещата, които можем и които не можем да променим. Тази сутрин имах страхотна разходка в парка и това беше едно от нещата, които (отново) си взех: “ Не можеш да се харесаш на всички! По-добре е да се споразумееш със себе си за това. ”

Тук е мястото, на което искам да споделя и нещо от една от сесиите с моя психотерапевт преди няколко месеца:

“Да се харесвам значи да принадлежа на другите.
Да правя нещата, които искам, значи да принадлежа на себе си.”

Защо това е самосаботаж?

Според мен да се опитваш да се харесаш на всички неминуемо те води до промяна в поведението и собствените ти приоритети. А ако не приоритизираш собствения си живот …

“ Някой друг ще го направи вместо теб! ”

Защитата като нападение

За себе си съм открил начина да защитавам собствените си интереси и част от тези уроци ги уча в последните месеци, гушкайки други потни мъже в бразилското джу джитсу. Физическият контакт отлично олицетворява всеки друг контакт – винаги има две страни и всяка от тях иска да вземе доминираща позиция. Истината е, че в повечето случаи – единият е в по-силната такава. В #BJJ това, което ме пази, когато се защитавам, са “рамките”. Ако ги няма, много бързо ще загубя. Рамките олицетворяват най-важните неща, които искам да предпазя. В живота – това са моето здраве, близките ми, връзката ми с Неда, проектите, които развивам и разбира се, никак не на последно място, моето време.

pole-za-igra

Очертай полето, в което искаш да играеш!

Да създавам граници (рамки) е моят начин да предпазвам себе си. Да създавам граници може да бъде разчетено от другите като арогантност, самовлюбеност, егоцентричност и т.н, но тъй като КОНТЕКСТЪТ ОПРЕДЕЛЯ ВЕРНИЯ ОТГОВОР, никой освен мен самия не знае истинската причина.

Уважавай границите на другите и отстоявай своите собствени. Не прави предположения за техните съображения. Няма смисъл! Ако държиш да знаеш, попитай ги. Скъси дистанцията с хората, които са ценни за теб. Но не забравяй, че дори и те, хората, които обичаш, ще се опитват да преминат границите ти, не за друго, а защото най-важният човек в техния живот са те, а не ти. 😉

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *