Умението на всички умения!

След вчерашната статия няколко човека ме попитаха за Don’t Break the Chain и какво по-хубаво от възможността веднага да адресирам питането, а и да си спазя обещанието.
Ето тук можете да научите повече: https://lifehacker.com/jerry-seinfelds-productivity-secret-281626

Резултатът изглежда така:

get thing done every day

Не си спомням къде чух за първи път за тази концепция, но нейната простота ме спечели – „Каквото и да правиш, не прекъсвай веригата. Но дори и да я прекъснеш, никога не я прекъсвай за два дни подред!“ Това работи супер добре върху мен. Ето го моя календар за тренировките по BJJ през 2019г.

getting things done 14 days

Тъй като за мен крайностите са нещо ненужно и пречещо (и това съм го научил и ще си отбележа да напиша няколко страници за това съвсем скоро), освен че “Don’t Break The Chain” ми дава последователността, измеримостта и удовлетворението, техниката ми дава и знанието, че дори и да не мога да отида на тренировка поради някаква причина, това няма да е фатално, стига да направя всичко възможно да отида отново при първа възможност.

Както се вижда, имам две пропуснати тренировки – 5 март, защото не бях в София и 20 февруари, когато бях контузил лакътя си на предишната тренировка (18 февруари) и реших да му дам малко почивка.

Ще се опитам да изброя и няколко от наблюденията и препоръките ми:

1. Използвам календара само за най-важния ми навик, защото ще бъде изключително непрегледно да попълвам или рисувам с повече от един цвят върху календара. Същевременно това запазва моя фокус върху най-важното нещо. (Още една идея за статия)
2. Простотата на метода ми позволява да го спазвам с лекота. Нищо не ми пречи просто да маркирам, че съм бил на тренировка. Получавам удовлетворение от постижението (емоционална награда), а постоянството ми носи увеличаващи се умения. Така навикът се изгражда изключително лесно.
3. Приложимост в 100% от случаите: можеш да го използваш, за да си върнеш навика да четеш книга преди да заспиш, да закусваш, да тренираш, да готвиш, да се упражняваш в нещо и така до безкрай. Стига действието, което извършваш (не извършваш) е веднъж на ден, задраскването на датите в календара може да ти помогне.
Бях си направил календар, в който отбелязвах дните, в които не съм пускал никакви игри на компютъра, за да бъда по-продуктивен.

Вместо заключение

Не е задължително да използваш метода, но ако си вземеш и приложиш идеята за това да не прекъсваш веригата и да правиш всичко възможно, ако все пак я прекъснеш, това да не е за два дни подред, много бързо ще ти донесе резултати в изграждането на желания навик.
Преди няколко седмици моите приятели Иван и Ники от подкаста „Приятел за цели“ казаха нещо, което силно отеква в съзнанието ми в момента:

„Умението на всички умения е постоянството.“

 

 

Уроците от днес: Можеш да свързваш нещата, за които пишеш.

Ден #4 – Check!

Последните 3 статии:

Ден #1 – Обещание към мен и към теб!

Ден #2 – Просто правило на успеха

Ден #3 – Моите 5 причини да ставам в 5


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *