Наскоро стана известно, че в Индия има подозрения, че човек е получил чернодробна недостатъчност, в следствие на консумация на добавките на Herbalife. Аз научих за това покрай един фейсбук пост на Examine.com от 29 април 2019г., споделен от мой колега.

Ето го и поста:

facebook post-herbalife

Линк към поста: https://www.facebook.com/Examinecom/posts/2541321895888289

Линк към източника: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31024209/?fbclid=IwAR3UMGJWSq7h8ktrsrBvdTDPNjz5C5ZDNh9Awsjlt5XffsNvOBslLwweRI0

Линк към повече изследвания: https://www.facebook.com/Examinecom/posts/2544666752220470

В последствие нашите приятели Strong by Science (Коцето Зашев е #СВРЪХЧОВЕК и гостува в #ЕПИЗОД098) направиха инфографика за случая.

strong by science-analiz na herbalife dobavki

Разбира се, както навсякъде, в коментарите под инфографиката е пълно с хора, които защитават реномето на компанията и/или собствения си бизнес. Именно в такъв коментар попаднах на изречение, което провокира желанието ми да напиша днешната статия и на базата му, самият аз написах коментар, който гласи:

georgi nenov's comment on post about herbalife

Това, което НЕ ИСКАМ да кажа с днешната ми статия е, че Herbalife е лоша компания. Че продуктите им са некачествени. Че хората, които работят и вярват в компанията са “Х” (епитет по избор). Че това е измама, схема и т.н. Не съм достатъчно запознат. Не мога да дам компетентно мнение.

Това, което ИСКАМ да кажа е, че каквото и да правим, в каквото и да вярваме, не бива да се превръщаме в овце. Не бива да вярваме сляпо. Не бива да губим умението си да мислим критично. Не бива да допускаме, че знаем всичко или че който и да е, знае всичко.

Много хора са повярвали сляпо на Хитлер… Без коментар! Не чак толкова много хора са повярвали сляпо на Джим Джоунс. И тази история никак не завършва добре. За да не кажете, че не сме нито Германия, нито САЩ, ще кажа – много хора повярваха сляпо и на Life Choice, и на Safe Company International. Слава Богу, те поне са живи!

Моля ви, приятели, не вярвайте сляпо на никого. Проверявайте това, което някой твърди, че е истина. Особено, ако е прекалено хубаво, за да е истина. Върнете се няколко дни назад в моите статии и прочетете ТАЗИ. Статия, която написах за книгата, която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да прочетете – “Психология на влиянието” на д-р Робърт Чалдини.

Днес пиша в множествено число, защото искам всички да знаят това. Да разбират как могат да бъдат манипулирани от авторитети, униформи и обществен натиск. И то с лекота.

За финал ви оставям с едно видео. Ако не сте съгласни с нищо от това, което съм написал по-горе, ОК. Аз съм отговорен пред себе си, че ви споделих какво мисля, но не съм отговорен вие да го прочетете, да разберете какво искам да кажа, да ми повярвате. Предизвиквам ви – не ми вярвайте! Изгледайте видеото:

Вземи свръхчовешка идея! Адаптирай я към себе си! Действай!

Ден #34 – Check!

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Последните 3 статии:

Ден #31 – Как регулярната практика ме прави по-добър?
Ден #32 – Когато работата ти е да не работиш

Ден #33 – Ти сериозно ли?


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *