„Реката пробива камъка не със своята сила, а със своето постоянство!“ Джим Уоткинс

Когато започвах подкаста бях абсолютно наясно с две неща:

1) не е нужно да напускам работа докато развивам “Свръхчовекът”;

2) ще минат минимум 1-2 години докато започне реално да се случва нещо покрай него – визирайки по-голям интерес, дарения, рекламодатели и т.н. От самото начало знаех, че това е маратон, а не спринт. Точно тази нагласа изключително много ми помага в нито един момент до тук да не съм си казал „Нищо не се получава.“, „Не мога да постигна това, което си бях поставил за цел.“ и други доста неприятни вътрешни диалози. Причината, е че просто обичам да го правя. В настоящия му формат бих го правил до края на живота си.

Повратна точка

След като излъчих епизод №18, който съм кръстил „Как и защо създадох Свръхчовекът?“ осъзнах, че ако искам проектът да се развива по-бързо, трябва да записвам повече и да излъчвам регулярно. Искам да създам навик в главите и съзнанието на слушателите, като теб, че всеки вторник ще има нов епизод. Взех това решение съвсем в началото на годината, въпреки че на 5 януари вече имах предложението за работа в Хамбург и от 1 март се преместих да живея там. Казах си: „Ако аз мога да направя така, че всяка седмица има епизод, въпреки че живея на другия край на Европа, слушателите със сигурност ще си кажат, че и те могат!“ Речено – сторено. При всяко прибиране се стараех да запиша по един-два епизода, спрямо плана ми за следващо прибиране, а през юни дори си взех отпуск, за да запиша ! 14 ! епизода за 3-4 дни. Този навик, както и фокусиращият въпрос на Gary Keller се превърнаха в пътеводна светлина за проекта:

Кое е най-важното нещо, което като направиш, всичко останало ще бъде много по-лесно или изцяло ненужно?

Нов епизод всеки вторник.

Така 2017г. си мина точно по план – всеки вторник – свръхчовешки епизод! В края на годината, в епизод №70 дори си направих равносметка. Кръстих епизода „Свръхчовешките уроци на 2017г.“, защото те бяха точно такива. Не е нужно да правиш всичко. Просто трябва да избереш това, за което е важно да си постоянен. Както написах и в предишната статия – не можеш да изграждаш много навици наведнъж. Фокусът е изключително важен.

Ето и как се отрази това на слушанията на Свръхчовекът:

shp-statistic-2016

shp-statistic-2017

shp-ot-nachaloto-do-dnes

Ето и няколко от съветите ми по темата с постоянството:

1. Подобно на “Не прекъсвай веригата!”, избери едно нещо върху което да се фокусираш. Обикновено е нещо, което ти е трудно, но пък важно да правиш, за да стигнеш там, където искаш. Да, можеш да си постоянен за много неща, но съм сигурен, че знаеш за какво говоря. Всеки от нас си има поне една сфера на живота, в която нещо не се случва така, както го искаме. Ако искаш да свалиш няколко килограма, бъди постоянен в тренировките. Ако искаш да напреднеш по някакъв предмет или тема, бъди постоянен в отделянето на време и използването му за учене. Ако искаш да се научиш да ставаш рано, не натискай Snooze на алармата.

2. Ако не всичко зависи от теб (ако не става въпрос за ранно ставане, тренировки, готвене и т.н.), планирай и организирай нещата предварително. Епизодите са зависими от моите гости. Не мога да се обадя на някой в понеделник сутринта и да му кажа, че искам да запишем в същия ден. Аз мога, но той не е длъжен да се съобразява с моя план за седмицата.

3. Поеми отговорността – това, което направих в първата статия. Казах на всички, че ще пиша всеки ден. До тук съм 5/5. Ако не го направя, ще дам пример за човек, който се отказва или не си спазва обещанието. Според теб, искам ли да дам такъв пример? От теб зависи.

Вместо заключение

За да достигнеш майсторството, да постигнеш 10 000 часа в това, в което си добър, трябва да вложиш усилия и то систематично. Не можеш да бягаш на пътеката 24 часа и после да не бягаш 3 седмици. Бягай един час днес, после си почини и възстанови, утре бягай пак. Приеми, че животът е маратон и търси дългосрочния резултат. Точно, както костенурката побеждава заека – с постоянство и труд.

Уроците от днес

Абсолютно ОК е да изтриеш нещо, което при прочитане на статията ти се струва тотално ненужно. Да, тъпо е, че си го написал, но се придържай към това, което искаш да кажеш.

Ден #5 – Check!

Последните 3 статии:

Ден #2 – Просто правило на успеха
Ден #3 – Моите 5 причини да ставам в 5
Ден #4 – Не прекъсвай редицата!


Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *