Ежегодно точно в 12:00 на 2 юни сирените надават глас за почит на паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Днес не беше изключение. Прекрасното топло и слънчево време в София ми позволи да се доближа до прозореца и заедно с Неда да отдадем нашето кратко признание към тези, които са се борили за свободата, за бъдещето. Гледайки през прозореца видяхме автомобили, които спряха на средата на булеварда, за да направят същото. Нямаше свиркане, дюдюкане, псуване, заобикаляне, бързане. Един автомобил спря, а след него спряха много. Никой не тръгна да заобикаля. Никой не избра да “бърза” пред това да почете тези, които отдавна не са сред нас. Някакси уверено чаках да видя кой ще изпревари колоната, кой ще е тарикатът – първи на светофара на Графа.

Не се появи такъв. Ето, че положителният пример е заразен. Ето, че е възможно някой да Покаже как да се реагира в дадена ситуация и другите да вземат пример. Винаги ще ги има. Тези, които си носят боклука в ръка докато намерят кошче, тези, които си хвърлят фасовете в пепелника, а след това него изсипват в контейнера, а не на улицата или в градинката, тези, които дават път на пешеходна пътека или пък, когато решат, че искат дори и без правилата да го налагат. Благодаря им! Благодаря им от сърце, защото от тези хора зависи да поведат другите!

Не става дума за правене на забележка на другите, за поучаването им. Това не работи. Хората имат нужда от положителния пример. Имат нужда от Роджър Банистър, за да им покаже, че невъзможното е възможно. Имат нужда от хлапето от австрийско село до Грац, което става 7 пъти Мистър Олимпия. Имат нужда от онова дете, което играе футбол с баскетболна топка просто, защото няма възможност да си купи истинска и въпреки това става най-великия голмайстор в историята на Българския национален отбор и първият българин с титла в Premiere League.

Бъди този положителен пример. По всяко време и навсякъде. Защото както каза моят приятел Никола Минков в #ЕПИЗОД134 (основател на една от най-известните агенции за SEO оптимизация в България “Serpact”):

„Винаги някой ни наблюдава, без да подозираме дори!“
~ Никола Минков
SEO специалист, бивш футболист

Ако искаш да ми зададеш въпрос, моля, коментирай под статията.

Подкрепи Свръхчовекът и стани част от нашето Свръхчовешко общество ☞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *